Super Bowl 2024: Az amerikai sportok legnagyobb mérkőzése

Olvasási idő: 4 perc

Az NFL döntője minden évben az egyik, ha nem a legnagyobb sportesemény az Egyesült Államokban. Idén az ikonikus Super Bowl-ra Nevada államban kerül sor. Las Vegas már készül a rendezvényre, ahol a Vince Lombardi trófeáért folytatott küzdelem most is első osztályú showműsorral lesz ötvözve.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.

Facebook Instagram TikTok

A Super Bowl premierje Las Vegasban

A Super Bowl LVIII 2024 februárjában kerül megrendezésre, az NFL történetének 58. döntője lesz ez. A történelem során még soha nem játszották ezt a rangos mérkőzést Nevada államban. Ez most megváltozik, Las Vegas környéke egy újabb hatalmas sportünnepet élhet át. Amerika legnagyobb sportligáinak vezetői ugyanis tudják, hogy a „bűn városában” hatalmas lehetőségek rejlenek.

A Vegas Golden Knights jégkorongklub, amely 2023-ban megnyerte a Stanley Kupát, teljes mértékben Vegasban telepedett le. Az amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) tavaly első alkalommal rendezett kupasorozatot, melynek fináléját a T-Mobile Arénában tartották. Novemberben újra Forma-1-es Nagydíjat láthattak a Las Vegas Strip-re kilátogató nézők, de a város rendszeresen otthont ad UFC gáláknak is.

Super Bowl LVIII (forrás: Allegiant Stadium)

Most pedig az amerikai futballon van a sor. Egy sportág, melynek a tengerentúlon nincs vetélytársa. Az NFL felismerte a Vegasban rejlő lehetőségeket, és az addig a kaliforniai Oaklandben működő Raiders csapatát 2020-ban a nevadai sivatagba költöztették. A Super Bowl Paradise városában gyakorlatilag korlátlan lehetőségeket kínál mind a nézők, mind a szponzorok számára. Tengerentúli hírek szerint az idei döntő a történelem legnagyobb figyelemmel követett eseménye lehet.  

A helyszín az Allegiant Stadion

A 2024-es Super Bowl helyszíne az amerikai Nevada állam Paradise városában található Allegiant Stadion lesz. A Las Vegas Raiders itt játssza hazai mérkőzéseit. Ez az egyik legszebb és legmodernebb stadion az egész Amerikai Egyesült Államokban. 2020-ban nyitották meg és 65 ezer férőhelyes, melyet több mint 71 ezerre tudnak bővíteni. Az építkezés körülbelül három évig tartott és közel 2 milliárd dollárba került.

Érdekesség, hogy az Allegiant Stadion területe 0,25 négyzetkilométer, ami 62 hektárt jelent. És mi a helyzet az ikonikus „Halftime Show”-val, melyről minden évben legalább annyi szó esik, mint magáról a pályán zajló akcióról? 2024-ben a híres R&B énekes, Usher lép fel a félidőben. Legnagyobb slágerei közé tartozik pl. a „You Make Me Wanna“ , „Nice and Slow“ és a „My Way“ című dalok.

Ki juthat be a fináléba?

2023-ban a Kansas City Chiefs legnagyobb sztárjuk, Patrick Mahomes vezetésével lett NFL bajnok. Az irányító lett a mérkőzés MVP-je (vagyis a leghasznosabb játékosa), ahol a Chiefs 38-35-re verte a Philadelphia Eagles csapatát. A helyszín az arizonai Glendale állambeli State Farm Stadion volt. Bár nem a legjobb alapszakaszt teljesítették, de a Kansas City idén is a favoritok között van, mint ahogy a tavalyi vesztes, az Eagles is. A tengerentúli irodák olyan csapatokat is előtérbe helyeznek, mint a saját konferenciáját megnyerő San Francisco 49ers és a Baltimore Ravens. A Buffalo Billsről is szót kell ejteni, ugyanis az utolsó 5 fordulót hibátlanul teljesítették, és a Dallas Cowboys is végre odaérhet a döntőbe.

Patrick Mahomes

Patrick Mahomes (forrás: Yahoo Sports)

Történelmet fognak írni

A Super Bowlt először rendezik meg Las Vegasban – a történelemírás biztosított. A „Bűn városa“ ugyanis a hétköznapi eseményeket is nagyszabásúvá teheti. Érdekes lesz látni, hogy Las Vegas mit lesz képes kihozni egy olyan eseményből, amelynek minden adottsága megvan ahhoz, hogy emlékezetes legyen. A Super Bowl nézettsége és a reklámszpot másodpercenkénti ára ebben a párharcban mindig rekordot dönt. Sok múlik majd persze azon is, mely csapatok csapnak össze az Allegiant Stadionban.

A mérkőzésen kívül számos élmény várja majd a kilátogatókat: a Vegas Golden Knights meccsei az NHL-ben, a Grand Canyon vagy a hamisítatlan városi nyüzsgés, a kultúra és a kaszinók élménye Las Vegasban. A 2024-es Super Bowl után az a bizonyos mérce az élmények tekintetében igen magasra kerül majd.

UTAZÁS A SUPER BOWLRA (9-14.2.2024)