Így írtak futballtörténelmet a franciák – a 2000-es Európa-bajnokság története

Olvasási idő: 6 perc

Szerző: Szikora Tamás

Az Eb történetét felidéző sorozatunk ahhoz, a 2000-ben rendezett bajnoksághoz ért, amelyet először rendezett meg két ország közösen. Lássuk mi történt a Belgiumban és Hollandiában lebonyolított tornán, ahol Franciaország valami olyasmit ért el, amit előtte még egy nemzet sem.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

Új évezred, új szituáció

Egyetlen világbajnokságon, és Európa-bajnokságon sem fordult még elő korábban, hogy két nemzet társrendezőként működjön közre, így történelmi jelentőségű pillanat volt, amikor Belgium és Hollandia megkapta a közös rendezési jogot. Emiatt azonban némileg a selejtezőrendszer is módosult, hiszen mindkét ország automatikus résztvevőjévé vált a tornának. A kvalifikáció létszáma ugyancsak megnőtt, immár 49 ország pályázott a főtáblás helyekre.

A pótselejtezők ugyancsak megváltoztak. A csoportgyőztesek mellett már csak a legerősebb csoportmásodik jutott ki egyből. A többi második helyezett kétmérkőzéses rájátszáson vett részt. Közülük négy csapat csatlakozhatott a záró szakaszra kijutott csapatokhoz.

Végül egyenes ágon jutott ki az EB-re Olaszország, Norvégia, a címvédő Németország, a világbajnoki címvédő Franciaország, Svédország, Spanyolország, Románia, Csehország, valamint az ekkorra már csak két tagra (Szerbia és Montenegró) redukálódott Jugoszlávia.

Bár a 7. csoportban Portugália a 2. helyen végzett, pontjainak köszönhetően elkerülte a pótselejtezőt. Nem volt azonban ilyen szerencsés Anglia, amely Skóciával csapott össze, és Dánia, mely Izraelt kapta. Szlovénia Ukrajnával, Írország Törökországgal játszott. Ezekből aztán Anglia, Dánia, Szlovénia és Törökország négyese örülhetett.

A magyar válogatott

Sajnos a magyar válogatottnak itt sem termett sok babér, és az 1998-as világbajnokság pótselejtezőjén elszenvedett kudarcot sem sikerült feledtetni a szurkolókkal. Míg 98-ban a Csank János által irányított csapat második lett csoportjában Norvégia mögött, a pótselejtezőn Jugoszláviával került szembe, a mérkőzésnek pedig emlékezetesen csúfos vereség lett a vége. A hazai találkozó 1:7-tel zárult, idegenben pedig 5:0 lett a rivális javára. Az 2000-es Eb selejtezőire persze már nem Csank ült a kispadon, őt Bicskei Bertalan váltotta, akivel a kvalifikációs időszak egészen jól indult, de a legvégére begyűjtött négy vereség már túl soknak bizonyult. Románia simán nyerte a csoportot 24 ponttal, Portugália pedig 23 ponttal lett második. Magyarország 12 ponttal negyedikként zárt, a 17 pontot begyűjtő Szlovákia mögött.

Gólzápor és meglepetések a csoportkörben

Sokan mindmáig úgy emlékeznek vissza a 2000-ben rendezett Eb-re, mint az egyik legjobb kontinenstornára. Ebben a meglepetések mellett szerepe lehet annak, hogy összesen 85 gól született 2,74-es gólátlaggal. A rendezők a helyszínek számát igazságosan megosztották, négy várossal Belgium (Brüsszel, Brugge, Liége, Charleroi), néggyel pedig Hollandia (Rotterdam, Amszterdam, Eindhoven, Arnhem) szállt be.

A belgák a B-csoportba, míg a hollandok a D-csoportba kerültek. Előbbi saját csoportjában harmadikként végzett, utóbbi az egyenes kieséses szakaszig jutott, miután hengereltek a csoportkörben és még a világbajnok franciákat is megverték. A mára legendássá váló kerettel felálló és főképp Zinédine Zidane köré épülő Les Bleus volt az első, aki komolyabb feladatot jelentett a társházigazdának, hiszen kétszer is vezetést szereztek Christophe Dugarry és David Trézéguet révén, de mindkettőre jött válasz Patrick Kluivert és Frank de Boer által. Végül Boudewijn Zenden döntötte el a meccset.

Meglepetések voltak bőven, hiszen a címvédő Németország mindösszesen 1 pontot ért el az A-csoportban, azt is a kvartett másodikjaként záró Románia ellen, míg ugyanebben a csoportban csak harmadikok lettek az angolok. A négyest Portugália nyerte, rajtuk kívül a B-csoportból Olaszország és Törökország, illetőleg a C-csoportból Spanyolország és Jugoszlávia jutott be a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben ezek után Nuno Gomes duplájával Portugália 0:2-vel ütötte ki Törökországot, Olaszország pedig ugyanilyen arányban múlta felül Romániát Francesco Totti és Filippo Inzaghi góljaival. Franciaország 2:1-re győzte le Spanyolországot, amely a 38. percben még Gaizka Mendieta találatával válaszolt Zidane góljára, de a Youri Djorkaeff újabb találatára már nem volt válasz. Ennél is feltűnőbb volt azonban amit a hollandok műveltek: az Oranje 6:1-re páholta el a jugoszlávokat, többek között Kluivert mesterhármasával.

Franciaország uralma

Nagy tornán először az 1996-os Eb-n alkalmazták az ún. aranygólszabályt, a 2000-es torna során a franciák jártak jól vele, kétszer is. Az elődöntőben a gallok ugyanis a többek között Luis Figo által vezetett portugálokat kapták, akik az Európa-bajnokságon végül négy gólig jutó Nuno Gomes találata után sokáig nyerésre álltak. A változást az 51. perc hozta meg, amikor Thierry Henry egyenlített, de döntés nem született a rendes játékidőben. A hosszabbításban nehezen született meg a mindent eldöntő találat, de a 117. percben aztán büntetőhöz jutott Franciaország, amit Zidane értékesített, döntőbe lőve ezzel csapatát.

Hasonlóan Olaszország is megszenvedte a saját maga harcát Hollandia ellen. Amszterdamban 50 ezer néző figyelhette a helyszínen a rendkívüli izgalmakkal és fordulatokkal teli mérkőzést, annak ellenére, hogy 120 perc alatt nem esett gól. A büntetőpárbaj során azonban az olaszok részéről csak Paolo Maldini hibázott, ellenfelüknél viszont hárman is. Igaz a kapus, Francesco Toldo érdemeit sem felejthetjük el.

A fináléra Rotterdamban került sor, ahol az olaszok szinte már kezükben érezhették a trófeát, mikor jött a dráma. Bár Marco Delvecchio 55. percben szerzett góljával sokáig vezettek, a 94. percben Sylvain Wiltord egyenlíteni tudott. Ő csereként lépett a pályára, ami jó húzásnak bizonyult a szövetségi kapitány Roger Lemerre részéről, akárcsak Trézéguet pályára küldése, mert a hosszabbításban ő döntött. A francia klasszis a legjobbkor villant meg, 103. percben szerzett gólja pedig a szó szoros értelmében aranyat ért hazájának.

Ezzel Franciaország története során másodszor lett Európa-bajnok, egyúttal megcsinálták azt, amit előttük még senki: aktuális világbajnokként az Eb-trófeát is megszerezték.

Érdekességek a tornáról

  • A torna álomkeretébe hét francia játékos is befért. Kapusként Fabien Barthez, védők közül Marcel Desailly, Laurent Blanc, Lilian Thuram, középpályáról Zinedine Zidane, Patrick Vieira, támadók közül pedig Thierry Henry.
  • Ketten zártak a gólszerzők listájának élén, mindketten öt találattal. Hollandiából Patrick Kluivert és Jugoszláviából Savo Milošević.
  • A 2000-es döntő D csoportjában szereplő csapatok mindegyike nyert már korábban (Hollandia, Franciaország, Csehország – Csehszlovákia részeként – és Dánia).
  • Francesco Toldo három 11-est hárított az Olaszország Hollandia elleni elődöntős diadala során: egyet a rendes játékidőben, kettőt pedig a 3-1-es győzelemmel zárult büntetőpárbaj során.
  • Négy testvérpár is ott volt ezen az Eb-n: Patrick és Daniel Andersson (Svédország); Gary és Phil Neville (Anglia); Frank és Ronald de Boer (Hollandia); valamint Emile és Mbo Mpenza (Belgium).
  • A 2000-es Eb a nagy fordításoké volt, hat meccsen is hátrányból jött vissza a későbbi győztes.
  • A franciáknak trófeát érő aranygól szerzője, így emlékezett vissza a fináléban történtekre: „Ez egy olyan gól, amely történelmi, fontos és jó minőségű is volt! De valami egyedülálló is, mivel nagyrészt ösztönösen jött” – mesélte utólag David Trezeguet.