Londoni csapatok találkozójával indul a Premier League

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Valko Milan

2022. május 22-én, vasárnap az angol Premier League 2021/2022-es szezonjában rendkívül kiegyenlített bajnoki csata csúcsosodott ki a Manchester City győzelmével. Három hónap sem telt el azóta, és mától ismét teljes sebességgel indul a világ legnézettebb és legvonzóbb bajnoksága. A Premier League új, 31. szezonjának nyitómérkőzését két londoni csapat, a Crystal Palace és az Arsenal vívja.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg a futball világából.
Facebook és Instagram

Újabb City vs Liverpool a bajnoki címért, vagy valaki meglepetést okoz?

A sportszerű küzdelmük során ismét színvonalas mérkőzésekre, kemény egyéni csatákra, csodálatos gólokra számíthatunk, de kerül-e valamelyikük hullámvölgybe? A bajnoki címvédő ismét a Manchester City, amely az előző, drámai végjátékot hozó kiírást mindössze egy ponttal nyerte meg a Liverpool előtt.

A szakértők szerint mindkét csapat olyan erős és kiegyensúlyozott, hogy idén is dominálnak majd. A Liverpool azonban már most jobban kezdte az új szezont, a FA Community Shield leicesteri fináléjában 3:1-re legyőzte a Manchester Cityt. Mindkét klub változtatott a keretén, főleg a támadószekcióban (Darwin Núñez illetve Erling Haaland érkeztek), de az észak-londoni klubok átigazolási tevékenysége is megér egy kitekintést.

Forrás: thisisanfield.com

A Tottenham és az Arsenal a két legaktívabb csapat az átigazolási piacon

Észak-London az átigazolási időszak kezdete óta hemzseg az új játékosoktól. A Spurs szinte minden poszton erősített, az Evertontól megszerezték Richarlisont, akinek tavaly óriási szerepe volt a bentmaradás kiharcolásában.

A felkészülési mérkőzéseken szinte üstökösként robbant be az Arsenal új szerzeménye, Gabriel Jesus, aki nem rejtette véka alá örömét az átigazolása során: „Hiszek ennek a csodálatos klubnak a projektjében, és remélem, hogy együtt nyerünk.” Az „Ágyúsok” fantasztikusan játszottak a felkészülés alatt. A Chelseat 4:0-ra, az FC Sevillát pedig 6:0-ra győzték le. Eddig rekordmennyiségű, 121 millió fontot költöttek erősítésre azzal az egyértelmű céllal, hogy visszatérjenek a Bajnokok Ligájába.

Tuchel további erősítéseket szeretne, a United pedig szükségszerű változáson megy keresztül

A Chelsea új tulajdonosai érkezése óta több távozót könyvelt el, mint érkezőt. Thomas Tuchel vezetőedző különösen elégedett lehet a kiváló középhátvéd, Kalidou Koulibaly leigazolásával, aki a legendás John Terry után újra magára ölti a 26-os mezt. Az elmúlt két évben bajnoki címeket szerző Raheem Sterling frissességet és tapasztalatot hoz a támadósorba, de a Chelsea még mindenképpen szeretne egy nagy nevet behúzni az átigazolási időszak vége előtt.

A Manchester United nagy változásokat ígért az új edző, Eric ten Hag vezetésével, a feleslegessé váló labdarúgók távozása ezt bizonyítja. Az olyan játékosok, mint Pogba és Lingard, már a múlté, az Old Traffordra pedig a holland bajnokságban szerzett tapasztalatokkal rendelkező játékosok érkeztek: Christian Eriksen, Lisandro Martinez és Tyrell Malacia. A sajtó az elmúlt napokban szinte csak Cristiano Ronaldo jövőjével foglalkozik, a csapat mindennapjaiban is érezni lehet a feszültséget. Fő transzfercélpont továbbra is Frenkie de Jong, ez a „saga” több, mint két hónapja húzódik.

Forrás: football-espana.net

A United és a Barcelona állítólag 67 millió fontos átigazolási összegben állapodott meg, Frenkie de Jong egyátalán nem, vagy csak azután hajlandó elhagyni a katalán klubot, hogy kifizették neki a 18 millió eurós bértartozását. Eric ten Hag arra törekszik, hogy a klub vezetősége még egy jobbhátvédet, egy középpályást és egy csatárt igazoljon a keretbe.

👉 Premier League utazásaink teljes kínálata

Angliában is marad az öt cserelehetőség

A 2022/23-as szezonban a menedzserek akár ötször is cserélhetnek egy mérkőzésen, a koronavírus idején bevezetett szabályt megtartja a Premier League is. Cserélni játék közben három alkalommal lehet (pl. két duplacsere és egy szimpla csere), vagy a félidei szünetben, ami viszont nem számolódik bele az előírt lehetőségek közé.

Mivel a labdarúgó világbajnokságnak idén Katar ad otthont (november 21. és december 18. között), a vb előtti utolsó fordulót november 12-13. között rendezik. A szezon csak 2022. december 26-án (Boxing Day) folytatódik, nyolc nappal a világbajnoki döntő után.

Több, mint egymilliárd euró transzferekre

A Premier League nemcsak a világ legvonzóbb, de pénzügyileg legerősebb bajnoksága is. Ezért is esik szó minden nyáron a pénzről, ami nélkül Angliában nem lehet sikert elérni. Az elmúlt hónapban az angol kluboknak sikerült több százmillió eurót elkölteniük. Ez az összeg valószínűleg tovább fog nőni, több érdekes transzfert fogunk még látni. Ezért szinte már most kijelenthető, hogy az átigazolási időszak végére a kiadott összeg meghaladja majd az egymilliárd eurót.

Forrás: goal.com – Richarlison

A nyár eddigi legdrágább igazolásai

Darwin Núňez: Benfica – FC Liverpool,  75 millió euró
Erling Haaland: Borussia Dortmund – Manchester City, 60 millió euró
Lisandro Martinez: Ajax Amsterdam – Manchester United, 57,37 millió euró
Kalidou Koulibaly: SSC Napoli – Chelsea, 38 millió euró
Sven Botman: Lille – Newcastle,  37 millió euró
Gianluca Scamacca: Sassuolo – West Ham, 36 millió euró
Fábio Vieira: FC Porto – Arsenal, 35 millió euró
Nayef Aguerd: Stade Rennes – West Ham, 35 millió euró
Brenden Aaronson: Salzburg – Leeds, 32,84 millió euró
Diego Carlos: FC Sevilla – Aston Villa, 31 millió euró

A nyár eddigi legdrágább igazolásai Premier Leaguen belül

Richarlison: Everton – Tottenham, 58 millió euró
Raheem Sterling: Manchester City – Chelsea, 55 millió euró
Gabriel Jesus: Manchester City – Arsenal, 52,20 millió euró
Kalvin Philips: Leeds United – Manchester City, 48,75 millió euró
Oleksander Zinčenko: Manchester City – Arsenal, 35 millió euró

Bajnokok a PL történetében:

Manchester United (13), Manchester City (6),  Chelsea (5), Arsenal (3), Liverpool (1), Leicester (1), Blackburn (1).