Merseyside-i derbi: Tragédiák hozták össze a liverpooli riválisokat

5 perc olvasás

Csupán egy park választja el őket – a Stanley Park. Az Everton csapatának a Goodison Parkban található labdarúgó-otthona és a Liverpool FC Anfield Road-i főhadiszállása között kevesebb mint egy kilométer a távolság. Valaki vette a fáradtságot, és lemérte a pontos távolságot a két csapat játékmezője között. 847,31 méter lett az eredmény. A két klub közötti rivalizálás, mely a Merseyside-i derbin testesült meg, 129 éves hagyományra tekint vissza. 

Kövessétek közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Csata Liverpoolért: A merseyside-i derbi

A liverpooli derbi a „Friendly”, azaz barátságos elnevezést kapta, mert a többi derbihez képest nem annyira markáns az ellenségeskedés, és a szurkolók összecsapása is többnyire erőszak nélkül zajlik. Igaz, a rivalizálást illetően sok az ellentmondás. A liverpooli családokban nem ritka, hogy a családtagok egy része az Evertonnak, míg a többiek a rivális csapatnak szurkolnak.

A rivalizálás kialakulása

Az Evertont St. Domingo SC név alatt 1878-ban alapították, míg riválisát, a Liverpool FC csapatát csak tizennégy évvel később. Ekkor már az Everton az angol bajnokság első győztese volt. Székhelye az Anfield Roadon volt. A stadion (és a klub tulajdonosa), John Houlding megemelte a klub bérleti díját. Az Everton tagjai annyira dühösek lettek, hogy szinte az egész csapattal kiköltöztek. Új otthonukat a Goodison Parkban találták meg. Houlding csapat nélkül maradt, ezért megalapította a Liverpool FC-t. Megkezdődhetett a rivalizálás a merseyside-i klubok között. 1894. október 13-án találkoztak először, a Goodison Parki ligában, ahol az Everton 3:0 arányban győzött.

Tizenegyszer kiabáltak gólt

A legeredményesebb összecsapásra 1933. február 11-én került sor a bajnoki ligában. Az Anfielden a nézők 11-szer kiabáltak gólt: a Liverpool FC szurkolói hétszer, az Everton szurkolói pedig négyszer. A hazai Barton négyszer volt eredményes. Az eddigi, legnagyobb győzelmét a Liverpool a riválisa felett 6:0 (1935/36) arányban aratta, míg az Everton legjelentősebb teljesítménye 5:0 (1914/15) volt. Az összesítés mérlege továbbra is határozottan a The Reds mellett szól.

A vallás és a Heysel-tragédia elválasztotta őket

Az 1950-es és 1960-as években a rivalizálás hátterében az is állt, hogy a klubok eltérő vallási irányzatokat vallottak: a Liverpool a protestáns hithez, míg a rivális csapat a katolikushoz állt közelebb. Problémát okoztak azonban a Liverpool FC huligánjai is, a „Nutty Crew“. Az Everton szurkolók őket okolták a Heysel-tragédiáért (1985-ben a BEK-döntő során, a Liverpool és a Juventus mérkőzésén 39 szurkoló halt meg), melyet követően az angol klubokat kitiltották az európai kupaversenyekről.

Százezer liverpooli indult a Wembleybe

1984. március 25-én béke és csend honolt Liverpool utcáin. Százezren indultak Londonba, pontosabban a Wembley stadionba, ahol a liverpooli riválisok először találkoztak egymással a bajnokság döntőjében. Barátságos volt a hangulat, mindkét klub szurkolói városuk, régiójuk reklámjaként fogta fel a találkozót, szolidárisan fogtak össze. Kék és piros mezbe öltözött szurkolók keveredtek egymással. Még az eredmény is békésen alakult (0:0), így minden Liverpool-szurkoló ünnepelhetett. John Bailey liverpooli ellenfelével, Alan Kennedyvel mindkét klub sálját megkötötte, és a végső sípszó után a feje fölé emelte. A pirosak és kékek a lelátón egyhangúan skandálták: Merseyside! Három nappal később a Liverpool FC 1:0-ra nyert a manchesteri újrajátszásban.

Hillsborough összehozta őket

96 Reds-szurkoló vesztette életét a sheffieldi Hillsborough stadionban, a Liverpool FC és a Nottingham Forest csapata között játszott FA kupamérkőzés során, 1989-ben. A tragikus esemény összehozta mindkét liverpooli klub szurkolóit. A kékek szolidaritása a pirosakkal nagyon erős volt. A szurkolók a Goodison Parktól az Anfieldig mindkét klub sálját összekötötték. A tragédiát követően a Goodison Parkban játszott első mérkőzés során a Liverpool FC híres himnuszát, a You´ll Never Walk Alone-t, együtt énekelte mindkét tábor, és együtt tört ki a torkokból: Merseyside! A szolidaritás a csupán 11 éves Everton szurkoló, Rhys Jones meggyilkolása után is megmutatkozott, bár ez nem a futballhoz kapcsolódott. A The Reds és a The Toffees szurkolói ismét együtt énekelték a „Soha nem leszel egyedül“ dallamát, az elhunyt kisfiú emlékére.

Derbi rekorderek

A derbi legeredményesebb gólszerzője a Liverpool FC csapatában játszó Ian Rush, 25 góllal. A néhai Everton játékos, Dixie Dean, 19 gólt szerzett. Neville Southall tartja a rekordot a derbikezdések tekintetében, aki az Everton játékosaként 41-szer állhatott pályára, Rush 36-szor.

Tíz év várakozás a győzelemre

2010. október 17-től (2:0-ás hazai győzelem) az Everton 2021. február 20-ig (2:0-ás idegenbeli győzelem) 23 egymást követő mérkőzés során nem tudta legyőzni riválisát. A győzelemre 10 évet, 4 hónapot és 3 napot kellett várni.

15 év tele élményekkel, melyeket ma is együtt élünk meg.
Utazási ajánlatainkat Liverpool meccsekre IDE kattintva találjátok.