Tényezővé váltunk a világ kézilabdatérképén

Minden idők harmadik legjobb vb-szereplésén vannak túl a magyar férfi kézilabda-válogatott játékosai. Az Egyiptomban zajló férfi kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében a magyar válogatott óriásit küzdött, de hosszabbítás után 35:32-re kikapott a hatszoros vb-győztes Franciaországtól, és az ötödik helyen zárta a tornát. Korábban az 1986-os ezüstérem és az 1997-es negyedik hely volt még kiemelkedő.

Számít a véleménye. Kérjük, töltse ki rövid kérdőívünket, megjutalmazzuk érte!

A koronavírus által beárnyékolt torna

A 2021-es férfi kézilabda-világbajnokság Egyiptomban vette kezdetét január 13-án és 31-én ért véget. A VB-n először szerepel 32 csapat. Ez egyébként a harmadik világbajnokság, amelyet Afrikában rendeznek meg, és 2015 óta az első, amelyet nem európai országban. A világbajnokságot a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött, nézők nélkül rendezik meg. Csehország és az Egyesült Államok a világjárvány miatt a torna kezdete előtt visszalépett, helyettük Észak-Macedónia és Svájc kapott indulási jogot. A rendezésre egyébként pályázott Magyarország is.

Hibátlan magyar csoportelsőség

A magyar csapat Németország, Uruguay és a Zöld-foki Köztársaság ellenfeleként gyűjthette a pontokat az A-csoportban. A Zöld-foki Köztársaság alakulata csupán a magyarok ellen lépett pályára az első mérkőzésen (34:24 a piros-fehér-zöldek javára), majd a koronavírus-járvány csapaton belüli terjedése miatt kénytelenek voltak visszalépni. A magyar fiúk nem jöttek zavarba a továbbiakban: Uruguay ellen fölényes győzelmet arattak (44:18), a németek ellen pedig az utolsó másodpercekben szerzett gól döntött. A győztes gólt Lékai Máté szerezte három másodperccel a vége előtt, ezzel 29:28-ra diadalmaskodtak. A hibátlan mérleggel megszerzett csoportelsőség egyben azt is jelentette, hogy a magyar válogatott négy pontot vitt magával a középdöntőbe.

BLOG: Épül Európa legnagyobb kézilabdacsarnoka

Menetelés a legjobb nyolc közé

Brazília ellen indította a középdöntőt a magyar válogatott, és két kisebb hullámvölgytől eltekintve biztos győzelmet aratottak (29:23). A brazilok után Lengyelország következett. Teljesítve a hazai szövetség által támasztott elvárást, 30:26-ra őket is sikerült legyűrni. A mieink már az első félidőben jelentős előnyt szereztek, amely kitartott a végéig. Ezt követően a spanyolok ellen megérkezett az első vereség is: Spanyolország biztos győzelmet aratott a rendkívül tartalékos Magyarország felett. A spanyolok már az első félidőben nagy különbséggel vezettek, nekünk csak a kozmetikázás jutott (36:28). Ezzel eldőlt, hogy a mieink Franciaországgal találkoznak a legjobb nyolc között.

Drámai végjáték, tisztes helytállás

A magyar csapat rendkívüli elszántsággal vetette magát bele a Franciaország elleni találkozóba: a mérkőzés 11. percében már 7:1-re vezettek a mieink, ám ekkor egy kicsit elfáradtak, teret adva ezzel a franciáknak a feltámadásra. Az előny szépen lassan elolvadt, majd a rendes játékidő 30:30-as döntetlennel ért véget. Jöhetett a hosszabbítás, amelyben sok hibával játszottak a magyarok, kijött a rutinban található különbség. A franciák megbüntették a hibákat, így 35:32-vel ők jutottak az elődöntőbe. Ennek ellenére egyébként a magyar csapat volt az első, amelyet nem tudott legyőzni 60 perc alatt a francia együttes. Magyarország végül az ötödik helyen végzett a VB-n, bebizonyítva ezzel azt, hogy ismét ott a helyük a világ elitjében. A magyar válogatott legjobb gólszerzői Máthé Dominik (31), Bánhidi Bence (29), Lékai Máté (25), Ancsin Gábor (19), Bodó Richárd és Szita Zoltán (mindkettő 15 gól) lettek.

“Ez a világbajnoki szereplés mérföldkő lehet csapatunk történetében, mégis keserű a szám íze, mert az lett volna az igazi, ha beverekedjük magunkat a legjobb négy közé. Azonban egyre többet beszélnek rólunk az emberek, a sportágban odafigyelnek, készülnek ránk – ez azt jelenti, hogy a tavalyi Eb-hez képest is sikerült előrelépnünk. Kijelenthetjük, hogy újra ott vagyunk a világ kézilabdatérképén. A fejlődésünk egyértelmű, ahogy azt is tisztán látjuk, mit kell tennünk a jövő évi, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságig. Ahogy a csapatnál, úgy a játékosoknál is megfigyelhető volt egy fejlődési ív. A legjobb kifejezés talán, hogy stabilak voltunk. Azokat tartottuk tűzben, akiknek jól ment, hiába voltak húszan. Néhányan nem voltak meccsben, emiatt deficittel indultak, és ez kihatott a teljesítményükre. Talán Székely Marci védhetett volna többet a brazilok ellen, ám az amúgy is parádézó Mikler Rolandban mindig benne van, hogy egy védéstől elkapja megint a fonalat, mint a franciák ellen. Megtanultam, hogy mindig az a legjobb játékos, aki nincs ott: ez esetben Ligetvári Patrik, aki bizonyos periódusokban úgy hiányzott, mint egy falat kenyér. Mindent összegezve egyébként mindenkivel elégedett vagyok!” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a magyar férfi kézilabda-válogatott 52 éves szövetségi kapitánya, Gulyás István, aki 2019. júliusi kinevezése óta egy Európa-bajnoki kilencedik és egy vb-ötödik helyezéssel büszkélkedhet.

Összeállította: Bazsó Tímea