Épül Európa legnagyobb kézilabdacsarnoka

A többkörös pályázat lezárásaként 2018. június 20-án az Európai Kézilabda-szövetség galsgow-i kongresszusán Magyarország és Szlovákia nyerte el a 2022-es Európa-bajnokság rendezési jogát. Fél évvel később a magyar kormány bejelentette, hogy az eseményre egy új, multifunkcionális csarnok épül a Groupama Aréna szomszédságában, a Népligetben. A csarnok 20.022 fő befogadására lesz alkalmas.

“Nagy koncertek, rendezvények, kiállítások helyszíne is lesz, mindemellett pedig az összes létező teremsportág számára is megfelelő szabványokkal rendelkezik, ide értve például a kosár- és röplabdát, a jégkorongot, teniszt, és korcsolyát, de még bizonyos lovas és motoros versenyeket is.” – posztolta korábban Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a közösségi oldalán.

A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra készülő csarnok az elmúlt évben látványos fejlődésen ment keresztül. Már jól kivehető az épület ovális formája, kialakították a lelátókat, és félig elkészült a tetőszerkezet is. Hazánkban Budapesten kívül még Szegeden és Debrecenben lesznek meccsek, Szlovákiában pedig Pozsonyban és Kassán rendezik meg a mérkőzéseket.

Belépőjegyek a férfi kézilabda Európa-bajnokságra

Belépőjegyek a férfi kézilabda Európa-bajnokságra a FINAL WEEKENDRE

A Népliget mellett épülő csarnoknak fontos szerepe lesz, ugyanis ott fogják játszani a döntőt. Az épület Európa egyik legnagyobb kézilabda arénája lesz: hivatalosan 20 022 néző befogadására lesz alkalmas. A gigantikus méretű létesítmény ára nettó 78,7 milliárd (bruttó 99,97 milliárd) forint, amelyet 2021 végén át kell adni a nagyközönségnek. A fotókon már jól látszódnak a létesítmény lenyűgöző méretei, az elmúlt évek egyik legjelentősebb sportberuházása óriásként tornyosodik a Népliget fölé.

A tereprendezés után az építkezés 2019. november 29-én indult meg. 2020 júniusára nagyjából elkészült a 8 lépcsőház, és megkezdődött a lelátók szerkezetének építése. 2020 októberében kezdődött a tetőszerkezet építése, majd 2021 januárjában kezdődött az új aréna külső burkolatának felhelyezése.

BLOG: Tényezővé váltunk a világ kézilabdatérképén

A ferencvárosi polgármester támogatja a kézilabdacsarnok építését. Baranyi Krisztina szerint szükség van a Népliget mellett megépülő húszezres csarnokra, és szerinte hibás a megközelítés, hogy ez csak kézilabdacsarnok lesz, mert nagyon sok célra igénybe vehető. Úgy látja, hogy a fővárosnak szüksége van egy nagy rendezvénycsarnokra. A Papp László Sportaréna már kicsi, és évekre előre be van táblázva, így a kézicsarnok még pénzt is hozhat a közös konyhára. 2020 nyarán az is kiderült, hogy a multifunkcionális csarnokot a Ferencváros tulajdonába adja a kormány. Ezt Kubatov Gábor, a klub elnöke is megerősítette, miután Facebook-oldalán is közzétette a hírt.

– A kézilabda magyar szerelmesei közül Kölnben már többen megfordultak, így lehet benyomásuk a csarnok méreteiről. A budapesti aréna valamivel még annál is nagyobb lesz, hiszen az ottani 19 500-nál is többen, több mint húszezren férnek majd el benne. Magyarország Európa mértani közepe, harminc év alatt mindenképpen indokolt egy hasonló létesítmény megépítése – mondta a hirtv.hu érdeklődésére Nagy László, az MKSZ alelnöke, a válogatott menedzsere, aki anno játékosként a saját bőrén is megtapasztalhatta, milyen élmény egy ekkora csarnokban játszani. Nagy László is hangsúlyozta, az aréna nem csak a kézilabda, hanem valamennyi teremsportág igényeit kielégíti majd a jövőben.


Fotók: Kocsis Máté/Facebook; atlatszo.hu, internet

Összállította: Bazsó Tímea