Slágerek, melyek az angol stadionokban csendülnek fel : Hey Jude

Olvasási idő: 2 perc + 2 videó

Anglia az ügyfeleink legnépszerűbb úti célja. Nem csak a focisták által nyújtott teljesítmény miatt, hanem a lelátói kultúra is nagy szerepet játszik benne. 

A futball bölcsőjében több ikonikus sláger is elhangzott már. Ebben a cikk-sorozatunkban bemutatjuk a leghíresebbek eredetét. Az első részt ITT olvashatja, hallgathatja meg.

A HEY JUDE TÖRTÉNETE

Azt mindenki tudja, hogy óriási a rivalizálás a Liverpool és Manchester focicsapatai között, de akkor miért vette át a Manchester City gond nélkül a liverpooli Beatles dalát és használja azt himnuszaként?

Az egész egy véletlen egybeesés. A City valójában nem volt egy nagy futballhatalom addig, amíg Manszúr sejk kezébe nem került. Mindössze két címet nyert 1937-ben és 1968-ban, azelőtt, hogy az olajmágnás megvásárolta a csapatot. És találjátok ki, mikor adta ki a Beatles a Hey Jude című slágerét? Igen, pontosan abban az évben, amikor a Citizens szurkolói második bajnoki címüket ünnepelték.

EGY NŐ A HÁTTÉRBEN

Ha nincs Yoko Ono, japán képzőművész, zenész, dalszerző, aki John Lennon felesége, akkor nem születik meg a Hey Jude dal sem. 1968 májusában John Lennon elköltözött hajdani feleségétől, Cynthiától és fiától, Juliantól. Paul McCartney egy júliusi napon meglátogatta az asszonyt és fiát, mert tudta, mennyit szenved Julian a szülei válása miatt.

Útközben az autóban énekelte a Hey Julian szavakat, amit Hey Jules, don’t make it bad -ra változtatott. A felvétel közben már Hey Jude lett az eredetileg Hey Juliannak indult szerzeményből.

Az pedig már köztudott, hogy a Hey Jude néhány hónap alatt feljutott a slágerlisták élére. A városok közötti rivalizálás tehát itt akkoriban nem játszott szerepet, egyszerűen tetszett a szurkolóknak az új sláger, aminek refrénjéhez a csapatuk nevét is gyönyörűen hozzáfűzhették.

A „HEY JUDE“ TISZTA ÉRZELEM

2010 nyarán a londoni Hyde Parkban zajlott az élet. A Calling Fesztiválon fellépett többek között Pearl Jam, Stevie Wonder és Bruce Sprengsteen is.

Az 50-ezres tömeg a Hey Jude számot kórusban énekelte Paul McCartneyval együtt a koncerten. Az alábbi videóban 3:50-kor McCartney átadja a mikrofont a közönségnek, majd egy felejthetetlen buli veszi kezdetét.

További érdekességek a foci és a sport világából a Facebook oldalunkon: @FociTour.hu

SZERETNE ÖN IS A LELÁTÓKON TELI TOROKBÓL ÉNEKELNI? FOCIS AJÁNLATAINKAT ITT TALÁLJA