EB-krónika: véget ért a csoportkör, jöhet a nyolcaddöntő!

Olvasási idő 3 perc

Kialakult a nyolcaddöntő mezőnye a 2021-es EB csoportkörének utolsó, harmadik fordulója után. A harmadik körben – a futballrajongók szerencséjére – szintén kiváló mérkőzések voltak, a csapatok most érezték igazán a tétjét annak, hogy a továbbjutás akár egyetlen gólon is múlhat. 

Az A-csoportban utolsó mérkőzésüket is elvesztették a törökök, Svájc három gólt szerezve nyert, ám a második helyhez ez kevés volt.

Olaszország pedig történelmet írt: a labdarúgó Európa-bajnokság történetében eddig még nem fordult elő olyan, hogy bármely együttes három győzelemmel, kapott gól nélkül jusson tovább: ezt vitte véghez a Roberto Mancini vezette olasz válogatott, amely a csoportkör harmadik, záró fordulójában 1:0-s győzelmet aratott Wales felett, így az első helyen zárt az A-csoportban.

További érdekességek és nyereményjátékok a foci világából a Facebook oldalunkon: @FociTour.hu

A B-csoport utolsó fordulójában jött a dán csoda: az utolsó fordulót pont nélkül kezdő dánok 4:1-re verték az oroszokat és mivel közben a finnek 2:0-ra kikaptak a belgáktól, a skandináv csapat jutott tovább a belgák mögött.

A C-csoportban Ukrajna legyőzésével Eb-nyolcaddöntőbe jutott Ausztria: az osztrákok 1:0-ra győztek.

Hengereltek a hollandok is, Észak-Macedónia ellen 3:0-ra diadalmaskodtak. A hollandok biztos csoportelsőként várták az utolsó kört, Észak-Macedóniának pedig már nem volt esélye a harmadik hely megszerzésére sem.

A D-csoport élén Anglia végzett, az utolsó körben egygólos sikert arattak a csehek ellen.

A másik mérkőzésen hiába játszott hazai közönség előtt a skót labdarúgó-válogatott, nem tudott csodát tenni és történelmet írni Horvátország ellen: a VB-ezüstérmes Luka Modric vezetésével 3:1-re győztek és tovább is jutottak a legjobb 16 közé.

Az E-csoportban minden idők második leggyorsabb EB-góljával, mindössze 81 másodperccel a kezdőrúgást követően szerezte meg a vezetést Svédország Lengyelország ellen. Kétgólos hátrányból ugyan még visszajöttek a lengyelek, sőt, közel jártak a győzelemhez is, ám a hosszabbításban a svédek szereztek győztes gólt, s ezzel csoportelsők lettek.

A lengyelek viszont az utolsó helyen végeztek és búcsút intettek az EB-nek. A spanyolok a második helyre futottak be, miután ötgólos kiütéssel fektették két vállra Szlovákiát.

Az F-csoport mérkőzéseivel – amelyben Magyarország is szerepelt – külön cikkben foglalkozunk.

Egyes csapatok a harmadik hely megszerzésével is bebiztosíthatták szereplésüket a továbbiakban. Az egyenes kieséses szakaszba legjobb harmadikként Portugália, Csehország, Svájc és Ukrajna alakulatai menetelnek tovább. Finnország és Szlovákia lecsúszott erről a lehetőségről, így számukra véget ért a torna.

A nyolcaddöntő párosításai:

A nyolcaddöntők két legérdekesebb meccsének az angol-német és a belga-portugál találkozók ígérkeznek.

06.26. Wales-Dánia, Amszterdam 18:00

06.26. Olaszország-Ausztria, London 21:00

06.27. Hollandia-Csehország, Budapest 18:00

06.27. Belgium-Portugália, Sevilla 21:00

06.28. Horvátország-Spanyolország, Koppenhága 18:00

06.28. Franciaország-Svájc, Bukarest 21:00

06.29. Anglia-Németország, London 18:00

06.29. Svédország-Ukrajna, Glasgow 21:00

FOCIS SZURKOLÓI TERMÉKEK ÉS AJÁNDÉKTÁRGYAK

Összeállította: Bazsó Tímea