Focicsoda Münchenben: hajszálon múlt a magyar továbbjutás

Olvasási idő 3 perc

A magyar labdarúgó-válogatott alig egy hajszállal maradt le a nyolcaddöntőről, miután 2:2-es döntetlent játszott Münchenben a németek ellen. Marco Rossi csapata úgy búcsúzott az EB-től, hogy 297 percnyi játék alatt mindössze 12 percet futballozott hátrányban.

Az F-csoport másik mérkőzésén a portugálok szintén 2:2-re végeztek a franciák ellen.

További érdekességek és nyereményjátékok a foci világából a Facebook oldalunkon: @FociTour.hu

Az egy időben kezdődő mérkőzések közül Portugália és Franciaország Budapesten találkozott egymással. A találkozón három gól büntetőből született, mindkét oldalon egy-egy játékos volt eredményes.

Az egymást jól ismerő, néhai csapattársak Cristiano Ronaldo (31., 60., mindkettőt 11-esből), illetve Karim Benzema (45+2., 47., az elsőt 11-esből)  a világbajnokot elsőként, míg a címvédőt harmadikként lőtték tovább a nyolcaddöntőbe.

Bennünket azonban a csoport második mérkőzése, a Németország-Magyarország találkozó hozott lázba jobban. A találkozóra természetesen a magyar drukkerek is elkísérték a csapatot.

A 11. percben Sallai Roland beadása után Szalai Ádám fejes góljával szerezte meg a vezetést Magyarország Németország ellen – a csapatkapitány hét méterről a vetődől Neuer kezei mellett a bal alsó sarokba csúsztatta a labdát.

A magyar közönség nemcsak Münchenben, de még Budapesten is felzúgott. A csapatok mindkét oldalon próbálkoztak továbbra is, s úgy tűnt, a németeknek nincs meg a megfelelő ellenszer a magyarok ellen.

A 66. percben egy pillanat alatt tűnt összeomlani mindaz, amit addig felépített a Rossi-csapat: Kimmich szabadrúgásánál Gulácsi alászaladt a beívelésnek, s Kai Havertz két méterről az üresen maradt kapuba bólintott.

Szinte még fel sem fogtuk az egyenlítés tényét, máris jött a következő fordulat. A középkezdésből azonnal előreiramodott a csapat, egy pillanatra úgy tűnt, a németek kontrázhatnak, ám Schäfer András elcsípte a passzt, Szalai Ádámhoz fejelt, és nem állt meg, így a magyar válogatott csapatkapitányának védők mögé emelt labdáját két védő szorításában, a kirohanó Neuert megelőzve 13 méterről a német kapuba tudta fejelni, s ezzel ismét előnybe kerültünk.

Ezek után jött az a bizonyos – s mondhatni kritikus – 84. perc, ahol a labda utat tört a csereként beállt Leon Goretzkáig, aki 15 méterről a kapu bal alsó sarkába lőtt. Gulácsi beleért ugyan lábbal, de kivédeni sajnos nem tudta. A végeredmény maradt 2:2, amely az EB végét jelentette a magyarok számára.

Mentségükre szóljon, hogy a megszerzett két pontot nem akárkik ellen sikerült begyűjteni.

schafer_gol

“Az egész ország mögöttünk van. Többet érdemelt a csapat, mert mind a három meccsen nagyon jól küzdöttünk. Nehéz most bármit is mondani. Le a kalappal a srácok és a szurkolók előtt is, büszke vagyok az egész csapatra. Nagyon rossz érzés így kiesni.

Megbeszéltük a szünetben, hogy ötven percig az életünkért fogunk küzdeni és futni, sajnos a végén nem volt mellettünk a szerencse, de ilyen az élet. Remélem, a vb-selejtezőkön visszaadja nekünk azt, amit most elvett” – válaszolta Schäfer András, a DAC középpályása az őt kérdező riporternek.

marco_rossi_magyarok

“Nagyon közel jártunk a bravúrhoz. Nemcsak történelmi, de egészen hihetetlen, elképzelhetetlen tett lett volna. De a legjobb tündérmesékben sem feltétlenül boldog a történet vége. Tudom, hogy technikai szempontból nem mi vagyunk a világ legjobbjai, de vannak más szempontok. Taktikai szempontból az, ahogyan kisegítjük egymást, elképesztő.

Büszke vagyok a csapatra, arra, hogy őket edzhetem. Gratuláltam a srácoknak, hozzátéve, fel kell emelnünk a fejünket, mert két hónap múlva folytatódnak a vb-selejtezők. Ahogy csapatként együtt játszunk, főleg a taktika világos betartása védekezésben – ezekben léptünk talán előre leginkább. Sok dolgot kipróbálhattunk élesben, olyan ellenfelekkel szemben, akik a világ legjobbjai.

Őszinte leszek, én is jobban szeretem a támadó futballt, de tisztában kell lennünk azzal, hogy kikkel játszottunk. Ami lenyűgözött, az az, hogy mindent megtettek, amit kértem. Úgy játszottunk, nem féltünk az ellenféltől. Köszönettel tartozom ezért nekik, és a fantasztikus szurkolóinknak is. Hét-nyolc millió magyar nézett minket otthon, büszkék lehetnek arra, amit elértünk. Bátran kihívnék bárkit, hogy álljon ki ezen ellenfelek ellen és akár egyetlen pontot is szerezzen. Nekünk kettőt is sikerült.

Ismerem az ország messze nyúló múltját, mind a történelemben, mind a futballtörténelemben. Vezettünk a franciák ellen, vezettünk kétszer Németország ellen Münchenben és döntetleneket értünk el – ez a közelmúltban példátlan tett  A srácok most olyat vittek véghez, amire évek múlva is emlékezni fognak az emberek” – összegezte Marco Rossi, a válogatott olasz menedzsere.

A magyarokat a külföldi sajtóban is sokat dicsérik, emellett számtalan pozitív visszajelzést olvashatunk a külföldi szurkolóktól, akik elismerően nyilatkoznak a magyar válogatottról és teljesítményéről.

FOCIS SZURKOLÓI TERMÉKEK ÉS AJÁNDÉKTÁRGYAK

Összeállította: Bazsó Tímea