Az El Clásico nem csak a fociról szól: miért életre szóló élmény a Barcelona és a Real Madrid összecsapása?

Olvasási idő: 5 perc

Szerző: Vaverka Jakub

A 2023-a év tavaszi szezonja több európai ország bajnokságában is izgalmas küzdelmet ígér, amelyet a szurkolók a világ minden táján végig követhetnek. Spanyolországban azonban a helyzet kicsit különlegesebb. A következő hónapokban háromszor is találkozik egymással az FC Barcelona és a Real Madrid, így tovább bővül az El Clásicok listája.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Egy hónap, három El Clásico

A spanyol Copa del Rey sorsolásán eldőlt, hogy az elődöntőben az FC Barcelona és a Real Madriddal újfent találkoznak egymással. A gránátvörös-kékek az első mérkőzést március 2-án játsszák majd az örök rivális fővárosában, a visszavágóra pedig a Camp Nouban kerül sor, április 5-én. A két óriásklub ráadásul március 19-én, a La Ligában is összecsap a katalán fővárosban. S hogy a három közül melyik mérkőzés lesz a legfontosabb a szezon szempontjából? Nos, mindegyik.

A Xavi vezette Barcelona hétről hétre egyre jobban teljesít, jelenleg kényelmes, nyolcpontos előnnyel vezetik a bajnokságot a Real Madrid előtt. A Blancók a katari világbajnokság után kifulladtak, s ami még rosszabb, hogy rendre fontos pontokat veszítenek. A klub több alapembere is sérülésekkel küszködik, és egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy Carlo Ancelotti edzőre is nagy nyomás nehezedik. De erről majd máskor.

👉 olvassátok el cikkünket: Az FC Barcelona (végre) jó úton halad: Merre tart a Real Madrid?

Mindenesetre, ha egyik csapat sem veszít pontot, és a Barca otthon legyőzi a Királyi Gárdát, akkor 11 pontos előnyre is szert tehet velük szemben, ami a bajnokság szempontjából már-már behozhatatlannak tűnne. A Copa del Rey viszont ideális út egy újabb trófea begyűjtésére. A kieséses szakasz másik ágán az Osasuna és az Athletic Bilbao szerepelnek, s bár minden tiszteletünk az említett kluboké, kétség sem férhet hozzá, hogy a Real-Barca mérkőzés győztese lesz a döntő nagy favoritja. Az első két El Clásico márciusban lesz, amikor a Barcelona az Európa-ligában, míg a Real Madrid a Bajnokok Ligájában is pályára lép majd (már amennyiben továbbjutnak a februári mérkőzéseken). Ugyanakkor ez is döntő szerepet játszhat a mérkőzések kimenetelében. Érdekesség, hogy a madridiak eddig 101 hivatalos meccset nyertek riválisuk ellen, míg a Barcelona „csak” 98-at. Ám, ha Xavi alakulata az összes tavaszi párharcot sikerrel vívná meg, akkor néhány év után ismét kiegyenlített lenne a mérleg. Az összesített El Clásico statisztikát egyébként 52 döntetlen teszi teljessé.

✈️ március 2.: Copa del Rey: Real Madrid – FC Barcelona (repülővel) 329.000 forinttól
✈️ március 18.: LaLiga: FC Barcelona – Real Madrid (repülővel) 549.000 forinttól

Barcelona vs. Real Madrid: Ez nem csak a futballról szól

A két csapat közötti rivalizálás történelmileg mélyen gyökerező és örökérvényű. A legerősebb autonóm régió a főváros ellen, a királyi nagyklub a nem egyszer a politikai rendszer ellenfelének számító csapat ellen, Katalónia Madrid ellen. Természetesen ezek a párharcok már nem élvezik ugyanazt a világszintű figyelmet, mint néhány szezonnal ezelőtt, amikor még Lionel Messi és Cristiano Ronaldo álltak szemben egymással. Ám mindkét oldalon új sztárok emelkednek fel, akik a vállukra vehetik majd a nézettségért folytatott harc súlyát. Ide sorolhatjuk például a madridi Camavingát, Viníciust, Valverdét vagy Rodrygót, illetve a barcelonai Pedrit, Gavit, Araújot vagy Fatit. Maga az edzői csata is két különböző generáció küzdelme, hiszen a rutinos Carlo Ancelotti a fiatal és feltörekvő Xavi-val néz farkasszemet.

👉 Tavalyi El Clásico élménybeszámolónkat IDE kattintva tudjátok elolvasni

Utoljára a Camp Nouban?

Az El Clásicót élőben átélni különleges élmény, legyen szó akár egy barcelonai, akár egy madridi mérkőzésről. A városok ilyenkor néhány órára felfüggesztik az „életüket”, és csak a pályán zajló eseményekre koncentrálnak. A 90 perc alatt szó szerint nincs fontosabb dolog a mérkőzésnél. A feszültség nemcsak a stadionok körül érezhető, maguknak a szurkolóknak is óriási jelentőségű az esemény. Tavasszal a Camp Nouban megrendezésre kerülő két El Clásico ráadásul az utolsó nagy meccsek közé tartozik, amelyet az ikonikus stadionban rendeznek, a barcelonai stadion ugyanis nagyszabású felújítás előtt áll – ez pedig extra motivációt is jelenthet a hazaiaknak.

✈️ április 5.: Copa del Rey visszavágó: FC Barcelona – Real Madrid (repülővel) 339.000 forinttól

Az Olimpiai Stadion, amely néhány szezonra az FC Barcelona ideiglenes menedékhelyévé válik majd, nem rendelkezik olyan atmoszférával, mint a közel százezres Camp Nou. Barcelona és Madrid olyan városok, ahol kis túlzással mindenki él-hal a futballért. Mindemellett Spanyoloroszág nevezetességei is, ahol a szurkolók a gazdag történelmük, a lenyűgöző kulturális emlékeik és az építészetük miatt könnyedén magukénak érezhetik majd őket. Akármelyik városba is jut el az ember, egészen biztosan nem fog unatkozni. Nem beszélve arról, hogy egy márciusi, illetve áprilisi spanyolországi utazás ideális opció lehet arra, hogy az olykor fagyos és kiszámíthatatlan tavaszi időjárás elől néhány napra „elmeneküljünk”.

👉Tartsatok velünk FC Barcelona vagy Real Madrid mérkőzésekre ⚽