Amit az Audi-kupáról tudni érdemes

Nyáron megrendezésre kerül a 6. AUDI-kupa, amely idén a 10. évfordulóját ünnepli, így izgalmakban biztosan nem lesz hiány. Nemcsak az Allianz Arénát, de egész Münchent ellepik a focirajongók, és ünnepi köntöst ölt a város. 2017-ben 3000 ügyfelünkkel élvezhettük a kétnapos focitornát. Idén Ön is velünk tart?

Az idei AUDI-kupát július 30 – 31. között rendezik a müncheni Allianz Arénában. A hazai Bayern Münchenen kívül a következő csapatokat láthatjuk: Real Madrid, Fenerbahce és Tottenham.

Az AUDI-kupák eddigi története

Az első kupát az Audi a márka 100 éves fordulójának alkalmával rendezték meg, amit a házigazda Bayern München nyert meg, maga mögé utasítva az angol Manchester United, az argentin Boca Juniors és az olasz AC Milan csapatait.

A 2011-es tornán az újonc Barcelona diadalmaskodott, miután 2:0-ra győzték le a házigazdákat. A bronzmérkőzést a brazil Internacional nyerte, az AC Milan – akárcsak az ezt megelőző tornán – ezúttal is büntetőkkel maradt alul. A kupa történetének első duplázó csapata a Bayern München volt: a 2013-as kiírás döntőjében az angol Manchester City csapatát 2:1-re győzték le. A milánóiak ez alkalommal nem bízták a véletlenre a dolgot, s 1:0-ra legyőzték a brazil São Paulo csapatát.

2015-ben érkezett a bajorok triplázása, miután egy góllal bizonyultak jobbnak a Real Madridnál. Az angol Tottenham első AUDI-kupa-szereplése során a dobogó harmadik fokára léphetett fel, azt követően, hogy 2:0-ra kerekedett felül a már “rutinos” negyedik helyen végző AC Milanon.

A legutóbbi, 2017-es kupa igazán meglepő és váratlan eredményeket szolgáltatott. A házigazda Bayern München futballcsapata a negyedik, azaz utolsó helyen végzett az AUDI-kupán, a harmadik helyért rendezett összecsapáson ugyanis 2:0-ra kikapott a Napolitól. A döntőben az Atlético Madrid 1:1-es döntetlen után tizenegyesekkel győzte le a Liverpoolt, amely azt jelentette, hogy a Bayern három és a Barcelona egy diadala után az Atlético Madrid az AUDI-kupa harmadik győztese.

Az eddigi legtöbb találat (három) a német Thomas Müller és a spanyol Thiago nevéhez fűződik, de  láthattunk itt már Ibrahimovic vagy Lewandowski gólt is.

Allianz Arena, avagy a csodálatos “gumicsónak”

Az Allianz Arenában a müncheni csapatok, a TSV 1860 München és az FC Bayern München a 2005/2006-os szezontól játszanak.  A bajor futbalkatlan 75 000 néző befogadására alkalmas. Az Allianz Aréna nem csak egy futballstadion, hanem egy új – München város nevéhez fűződő – jellegzetesség is.

A stadion egy szabadidőközpont és egy bevásárlóközpont jellemzőit olvasztja magába, mindezt 7000 négyzetméternyi területen: 28 ajándékbolt, 2 db, ezer férőhelyes szurkolói étterem, egy a déli és egy az északi lelátó alatt, a 400 személyes „Arena à la Carte“ vendéglő, irodák, konferenciatermek, különböző vásárlási lehetőségek. Attól függően, hogy melyik csapat játszik, az egész stadion vagy kék vagy piros színben világít. Már maga a hangulat a stadionban világklasszis, szinte libabőrözik az ember. Az pedig, hogy az Allianz Arena a világ egyik legszebb stadionja, egyáltalán nem meglepő: elvégre Münchenben van.

Mit kínál nekünk a bajor főváros?

Ha valaki az Allianz Arénahoz érkezik, ám még van némi ideje a mérkőzés kezdetéig, semmiképp se halassza el a lehetőséget, hogy ellátogasson a városba! “Egy modern világváros szívvel és régi hagyományokkal éppoly elbűvölő, mint amilyen fesztelen, nyüzsgő és mégis csendes: München Németország életstílusban irányt mutató fővárosa. Nem kell feltétlenül szépnek és gazdagnak lenni ahhoz, hogy Münchenben az ember azonnal otthon érezze magát, ártani viszont nem árt. A határok pedig összemosódnak; mindenképpen gazdagnak számít az is, akinek van annyi szabadideje, hogy bebarangolja a nagyszerű várost, itt-ott megálljon és egyszerűen csak hagyja, hogy magával ragadja a hangulat. A szépség pedig amúgy is relatív.” – olvasható az egyik útikalauzban.

A tökéletesen átlátható és árban is teljesen megfelelő tömegközlekedésnek (egy 24 órás korlátlan napijegy egy főre 6,70 €-ba kerül) köszönhetően gyakorlatilag az aréna mellől, röpke 15-percnyi metrózással már a város szívében, a Marienplatzon találhatjuk magunkat. Itt mesés látvány tárul elénk: a Régi és Új Városháza alig pár méterre található egymástól. A belvárosban kedves kis kocsmákkal, hangulatos kávézókkal és klasszikus éttermekkel találkozhatunk, ahol a nyári melegben felfrissíthetjük magunkat egy hideg sörrel és megkóstolhatjuk a bajor konyha ételetit.

Egy kis főtéri andalgás után ajánlatos újra metróra szállni, s megnézni az Olympiaparkot, majd az Olimpiai Stadiont. A hatalmas és gyönyörű parkban rengeteg lehetőség nyílik a kikapcsolódásra. A Olimpiai Stadion felé tartva útba ejthetjük a BMW Weltet is.

Egy biztos: egy müncheni látogatás során senki nem tér haza csalódottan, hiszen bármely korosztály megtalálhatja a számára megfelelő kiegészítő programot. Aki egyszer Münchenben jár, szinte biztos, hogy visszavágyik oda. A városban hihetetlenül egyensúlyban van a régmúlt történelmi idők és a modern kor találkozása, s igazából ezt látva érthetjük meg a város mottóját: “Világváros, amelynek szíve van.”

S mi lehetne jobb annál, hogy az ott töltött napot és napokat megkoronázza pár mérkőzéssel a világ egyik legszebb stadionjában?