Visszatekintő: az EB-k történetének emlékezetes pillanatai- 1.rész

Olvasási idő 5 perc

Vészesen közeledünk a 2020-as EB végéhez, ahol egy hónapnyi játék után kiderül, hogy ki lesz a torna legjobb csapata. Ennek apropóján szemezgettünk az eddigi EB-k történetének felejthetetlen pillanataiból. Cikkünk alapjához segítségül szolgál a Tiki-Taka TV remek összeállítása is.

Panenka tizenegyese

1976-ot írunk, méghozzá az EB-döntő dátumát. A csehszlovák labdarúgó-válogatottól már az is nagy bravúr volt, hogy bejutott a negyeddöntőbe, hiszen a csapat az 1970-es VB óta egy tornán sem volt ott.

A csapat az elődöntőben hosszabbításban győzte le Hollandiát, akik két évvel korábban ezüstérmet szereztek a VB-n. A fináléban pedig az az NSZK volt az ellenfél, amely akkoriban a világ legjobb válogatottja volt – az előző EB és VB első helye is az ő birtokukban volt.

A belgrádi döntőben Csehszlovákia már 2:0-ra vezetett, de a németeknek sikerült kiegyenlíteni. A hosszabbításban ugyancsak nem született döntés. Mivel az UEFA illetékesei úgy döntöttek, hogy döntetlen esetén a mérkőzést nem újrajátszás követi, így következtek a 11-esek.

Az első hét rúgó nem is hibázott, majd a németek negyedik rúgója, Uli Hoeneß a kapu fölé bombázott. Ekkor jött Antonín Panenka, aki eldönthette a találkozót a csehszlovákok javára. A 28 éves középpályás egyedi módon, finoman alányesett a labdának, amely az elvetődő kapus felett/mellett behullott a hálóba. Ezt a fajta büntetőt, azóta “panyenkának” hívják, Antonín Panenka neve pedig azóta bevonult a sportág sporttörténetébe.

Balotelli és a gólöröm

Az olaszok egyik legikonikusabb – ám mondhatni egyik legbalhésabb – játékosa a 2012-es elődöntőben szolgáltatott olyan gólörömöt, amelyből azóta is népszerű mémek születnek.

A játékos hozzáállása és magatartása egyébként javában hozzájárult ahhoz, hogy karrierje időnap előtt kikerült a rivaldafényből. A még mindig csak 30 éves olasz csatár jelenleg a másodosztályú olasz AC Monza játékosa. 9 évvel ezelőtti EB-n azonban megvillantotta tudását, s ekkor még az európai elithez is sorolhattuk őt.

A 2012-es EB-n kezdőként számoltak vele a válogatottban, a csoportmérkőzések során viszont nem igazán ment neki a játék. Az elődöntőben az esélyesebbnek tartott Németország várt az olaszokra, ahol Balotelli alighanem élete legjobb mérkőzését játszotta. A 20. percben meg is szerezte a vezetést csapatának, majd bő negyed órával később egy remek kiugratást követően a 16-os vonaláról bődületes gólt bombázott.

Ezek után mutatta be az azóta legendássá vált gólörömét: lekapta magáról a mezt, s befeszítve mutatta meg izmait a nagyvilágnak.

Hollandia és a kihagyott 11-esek a 2000-es tornán

A Belgiumban és Hollandiában rendezett EB-t minden idők egyik legjobb tornájának tartják – nem is alaptalanul. A torna tele volt nagyon izgalmas mérkőzésekkel, és rendkívül emlékezetes eseményekkel: Románia győzelme Anglia ellen, Conceição mesterhármasa Oli Kahn kapujába, Jugoszlávia emberhátrányban való feltámadása, a spanyolok hosszabbításban szerzett góljai és továbbjutása, David Trézéguet aranygólja, s még folytathatnánk.

Hogy a döntőben a franciák ellenfele nem a házigazda hollandok voltak, az egy egészen szürreális mérkőzésen dőlt el. A hollandok már egész korán emberelőnybe kerültek az olaszok ellen, de képtelenek voltak betalálni az ellenfél kapujába – a rendes játékidőben két 11-est is kihagytak. A hosszabbítás sem hozott gólt egyik oldalon sem, így jöhettek a büntetők.

A büntetőpárbajban a hollandok ismét szörnyűen balszerencsésen rúgták a 11-eseket: hármat is hibáztak, ellentétben az olaszokkal, akik csupán egyet, így a hollandok elbúcsúzhattak a finálétól.

Spanyolország és a 2012-es címvédés

Az EB-k során a végső győztesek listája rendkívül változatosan alakult. Az első 10 viadal után 8 alakulat mondhatta el magáról, hogy EB-címet nyert. Egyedül Németország, pontosabban az NSZK volt többszörös győztes, de a címvédés nekik sem jött össze, hiába jutottak kétszer egymás után a döntőbe.

Ez is azt mutatja, hogy amikor a spanyoloknak 2012-ben ez összejött, nem kis eredménynek számított ez. A spanyoloké ezidőtájt egyértelműen a világ legjobb válogatottja volt, hiszen nemcsak a 2008-as EB-t, de a 2010-es VB-t is megnyerték, ezután pedig következett a 2012-es címvédés, ahol az olaszokat 4:0-ra verték meg.

További érdekességek és nyereményjátékok a foci világából a Facebook oldalunkon: @FociTour.hu

Görögország győzelme a 2004-es tornán

A portugáliában rendezett kontinenstorna az egyik, amely a legtöbb váratlan eseményt hozta a tornák történetében. A 2004-es torna egyik érdekessége, hogy a nyitómérkőzést és a zárómérkőzést is ugyanaz a két csapat játszotta egymás ellen.

A nyitányon a házigazda portugálok fogadták azokat a görögöket, akik 24 év kihagyás után szerepeltek újra Európa-bajnokságon. Nem is sikerülhetett volna jobban a kezdés a görögök számára, hiszen 2:1-re múlták felül a házigazdákat.

A német Otto Rehagel csapata már itt is megmutatta, hogy őket bizony nem szabad félvállról venni. Az előzetesen egyébként favoritnak számító Olaszország, Spanyolország és Németország még a csoportjukból sem jutottak tovább. A görögök az egyenes kieséses szakaszban egyetlen gólt sem kaptak. A döntőig menetelő görögök a döntőben másodszor is megverték a portugálokat, Charisteas találatával 1:0-ra diadalmaskodtak.

denmark-1992

1992 és a dán aranyérem

Két héttel az 1992-es tornát megelőzően Dánia még nem is számított résztvevőnek, ugyanis eredetileg nem jutott ki a tornára. A selejtező-csoportban másodikként végeztek, ám a délszláv háború miatt Jugoszlávia válogatottját május 31-én, 10 nappal a nyitómérkőzés előtt kizárta az UEFA a tornáról.

Nem volt könnyű dolga a dánoknak, hiszen a hazai bajnokság 3 nappal az EB előtt ért véget, s mivel keretükből 13-an a hazai bajnokságot erősítették, nem volt sok idejük arra, hogy mégis az EB-re összpontosítsanak. Ennek köszönhetően Dánia természetesen az esélytelenek nyugalmával utazott a tornára.

Az első két csoportmeccs után a dánok egy döntetlennel és egy vereséggel álltak, de ekkor legyőzték a sokkal esélyesebbnek tartott franciákat, s máris az elődöntőben találták magukat. Itt Hollandia ellen kellett helytállni: 2:2-es döntetlen után tizenegyespárbajban kerekedtek felül a hollandokon.

A fináléban a jóval erősebb német válogatott sem ismerte a dánok ellenszerét. A meseszerű történethez hozzátartozik, hogy a második dán gólt az a Kim Vilfort szerezte, aki leukémiában szenvedő kislánya mellől érkezett a tornára.

FOCIS SZURKOLÓI TERMÉKEK ÉS AJÁNDÉKTÁRGYAK

Összeállította: Bazsó Tímea