VIDEÓ: Emlékezetes magyar győzelmek az elmúlt évekből

Olvasási idő 4 perc

Szapora szívverés, libabőr, olykor akár örömkönnyek is. Ismerős érzés, ugye? A fanatikus focirajongók számára ezek nem idegen ingerek, hiszen minden alkalommal előtörnek egy-egy mérkőzés nézésekor – történjen az a helyszínen élőben, de akár az otthon kényelmében, a TV előtt.

Gyakorlatilag már az ajtón dörömböl az Európa-bajnokság kezdő sípszója, éppen ezért összegyűjtöttünk néhány emlékezetes és átütő jelentőséggel bíró meccset az elmúlt pár évből, amelyen nemzeti csapatunk eufórikus hangulattal jutalmazta meg a magyar szurkolókat.

Magyarország – Norvégia 2:1 (2015. november 15.)

A norvégok legyőzésével megtörtént az, amelyre több évtizeden keresztül vártak a magyar futballszurkolók: Magyarország 1972 után először szerepelhet EB-n, s az 1986-os világbajnokság után nagy tornán.

A magyarok ígéretükhöz híven nem álltak be védekezni. Először Priskin Tamás talált be, majd jött a végén Henriksen öngólja, amelyre szintén ő válaszolt – ezúttal jó kapuba, ám a 3:1-es összesítés a magyaroknak kedvezett.

Ausztria – Magyarország 0:2 (2016. június 14.)

Nem is kezdődhetett volna szebben a 2016-os EB a magyarok számára. Az “osztrák sógor” legyőzésével letette névjegyét a válogatott a kontinenstornán. Szalai Ádám és Stieber Zoltán góljaival 2:0-ra győzött Magyarország a bordeaux-i mérkőzésen.

Izland – Magyarország 1:1 (2016. június 18.)

A 2016-os EB F csoportjának második mérkőzésén is akadtak idegtépő pillanatok. A szigetországi együttes az első félidőben tizenegyesből vezetést szerzett, de a mieink a 88. percben Birkir Már Saevarsson öngóljával végül pontot mentettek.

Magyarország – Portugália 3:3 (2016. június 22.)

Az F-csoport zárómeccsén olyan történéseknek lehettünk szemtanúi, amelyet aligha jósoltak meg páran a meccs előtt. Három tizenhatoson kívüli magyar gól, hihetetlen indulatok és érzések, fantasztikus szurkolás – ez jellemezte a portugálok elleni ikszet.

A magyar csapat csoportelsőként jutott a 2016-os EB legjobb 16 csapata közé.

Magyarország – Horvátország 2:1 (2019. március 24.)

Elképesztő bravúrt hajtott végre a válogatott a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjének mérkőzésén. Az E-csoportban szereplő magyarok a vb-ezüstérmes Horvátországot gyűrték le hazai pályán 2:1-re.

Teltház előtt, fantasztikus hangulatban zajlott a találkozó, amelyen hátrányból sikerült fordítani Szalai és Pátkai révén.

Magyarország – Wales 1:0 (2019. június 11.)

A magyar válogatott végig jó teljesítményt nyújtva 1:0-ra nyerte meg újabb Európa-bajnoki selejtezőjét a Groupama Arénában. A kiegyenlített küzdelmet hozó találkozót ismét az a Pátkai Máté döntötte el, aki márciusban a horvátok ellen is a győztes gólt szerezte: ezúttal a 80. percben lőtt a kapuba.

Bulgária – Magyarország 1:3 (2020. november 8.)

Az álmok kapujának kitárásához Bulgáriában sikerült egy kicsit elfordítani a kulcsot a zárban. A válogatott magabiztos győzelmével életben tartotta a reményeket, hogy EB résztvevő legyen: Orbán (17.), Kalmár (47.) és Nikolics (75.) góljai úgy kellettek nekünk, mint egy falat kenyér.

Magyarország – Izland 2:1 (2020. november 12.)

Bár egy ponton úgy tűnt, hogy az a bizonyos ajtó nem nyílik ki, ám kellett egy kis erőfeszítés, s a megfelelő kulcssal hatástalanítva lett a zár. A magyar labdarúgó-válogatott huszáros hajrával megfordította az Izland elleni Eb-pótselejtezőt, és 2:1-es sikerével kiharcolta a kontinenstornán való részvételt.

Nego a 88. percben ébresztette fel a reményt, hogy ennek a párharcnak még nincs vége, majd a 92. percben jött Szoboszlai Dominik és pontot tett a mérkőzés végére.

A magyar csapat a legerősebb ellenfelek közé került

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) felállította az hamarosan kezdődő Európa-bajnokság erősorrendjét, valamint megvizsgálta a válogatott labdarúgók átlagos játékperceit és átlagéletkorát.

Eszerint a magyar labdarúgó-válogatott mindhárom csoportellenfele bekerült a tornagyőzelemre legesélyesebb öt csapat közé. Az együtthatók szerint a végső győzelemre a 2018-as világbajnokságot is megnyerő Franciaország a legesélyesebb 1.29 ponttal.

A franciákat Németország és Spanyolország követi 1.26-tal, a negyedik helyre Anglia futott be 1.21-gyel, az ötödikre pedig Portugália került 1.16-tal. Magyarország ezen a listán csupán Észak-Macedóniát és Finnországot előzi meg a 0.64 pontjával.

Ami az F-csoportban szereplő válogatottak tagjainak játékperceit illeti, a portugálok állnak a legjobban, hiszen futballistáik átlagban 2403 percet töltöttek a pályán az elmúlt idényben. Mögöttük a franciák 2226, míg a németek 2181 perccel állnak, a magyaroknál ez a szám csupán 1883, ami a 15. helyre elég az összes nemzeti együttest figyelembe véve.

További érdekességek és nyereményjátékok a foci világából a Facebook oldalunkon: @FociTour.hu

Marco Rossi keretet hirdetett

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nemrégiben kihirdette a nemzeti tizenegy 26 tagból álló keretét. Bár sokáig élt a remény, Szoboszlai Dominik hónapokig tartó kihagyás után nem vehet részt a részben hazai rendezésű Eb-n.

FOCIS SZURKOLÓI TERMÉKEK ÉS AJÁNDÉKTÁRGYAK

Összeállította: Bazsó Tímea