Van-e még visszaút? Óriási fordításra lenne szüksége a Liverpoolnak

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Szikora Tamás

Bár a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén egy rövid ideig úgy tűnt, a Liverpool két korábbi döntős vereségért is visszavághat, végül a Real Madrid lehengerlő játékot bemutatva és rekordokat megdöntve ötöt lőtt a hazaiaknak az Anfield Roadon. Az 5-2-es sikerük után a párharc lefutottnak tűnik, de a legrangosabb európai kupasorozatban láttunk már nagy csodákat, így sosem lehet biztosra menni. Mutatunk pár érdekességet, amiért érdemes figyelni a visszavágót!

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

A továbbjutás most kiemelten fontos

A Real Madrid és a Liverpool párharca egyre jobban felértékelődik ebben az évezredben. 2009-ben a Királyi gárda nem volt éppen a legmagasabb szinten a BL-ben, a Liverpool pedig sima 5-0-val ment tovább akkor a legjobb nyolc közé, később viszont a spanyolok többszörösen is visszavágtak. 2014-ben a csoportkörben győztek oda-vissza, majd 2021-ben a negyeddöntőben jutottak tovább könnyedén, míg 2018-ban és 2022-ben a fináléban múlták felül riválisukat.

Mindehhez tegyük hozzá, hogy bár a Madridiak a címvédők, otthon a Barcelonával szemben nagy hátrányuk van a La Ligában, a Király Kupában pedig pont a Katalánokon kellene átrágniuk magukat, így a Bajnokok Ligája még jobban felértékelődött számukra ahhoz, hogy idén is trófeához jussanak.

A Liverpool az FA-kupában már a legjobb 16 között búcsúzni kényszerült a Brighton csapata ellen, a Premier League-ben pedig nem a legideálisabb a  helyzetük, mivel csak az ötödik helyet foglalják el a tabellán. Az utolsó öt fordulóban viszont veretlenek, gólt sem kaptak, ráadásul 7-0-ra verték meg a rivális Manchester Unitedet. Ahhoz, hogy jövőre is ott lehessenek valamelyik európai kupában, folytatniuk kell ezt a teljesítményt.

👉 LAST MINUTE utazási ajánlatunk a Real Madrid – Liverpool mérkőzésre (repülővel)

👉 LAST MINUTE belépőjegyes ajánlatunk a Real Madrid – Liverpool mérkőzésre

Rekordok születtek az Anfielden

Az első mérkőzés elején a Liverpool már 14 perc elteltével kétgólos előnybe került, ám az örömük nem tarthatott sokáig. A Real felállt a padlóról, Vinícius Júnior duplájával pedig még a félidő vége előtt egyenlíteni tudtak. Ezek után elképesztő izgalmakra volt kilátás, de akkor jött Militao gólja, valamint Karim Benzema két találata, amivel nemcsak megfordították a meccset, de sokak szerint eldöntötték a továbbjutás kérdését.

Az este tehát önmagában is elég emlékezetesre sikerült, de mint az utóbb kiderült, néhány rekord is megdőlt. Benzema eredményességével már összesen hat gólt lőtt a Liverpool kapujába karrierje során. Arra sem volt még példa, hogy egy csapat ebben a stadionban ötöt vágjon a Vörösöknek, illetőleg olyan sem volt eddig a történelemben, hogy kétgólos hátrányból pont ilyen módon fordítson egy együttes. Carlo Ancelotti együttese ezt megcsinálta, és háromgólos előnyt szerzett a visszavágóra. A statisztikák sorának ezzel még koránt sincsen vége. Benzema sorozatban 18. szezonjában szerzett gólt a BL-ben, amit eddig csak Lionel Messi tudott elmondani magáról, míg a 22 esztendős Vinícius a legfiatalabb játékos, aki európai kupamérkőzésen duplázni tudott Johan Cruyff óta.

Miben bízhatnak még a Kloppék?

A pályán mutatott teljesítmény tekintetében főként a helyzetkihasználásban lenne hová fejlődnie a Liverpoolnak, elvégre a lehetőségek terén abszolút nem maradtak el az ellenfelüktől, de van más számadat is, ami erre enged következtetni. Mindkét csapat kilenc kapuralövésig jutott, a kaput eltaláló lövések tekintetében is csak kettővel maradtak el tőlük (4-6), több pontrúgásuk volt, de a labda is többet volt náluk és a várható gólok számában (xg) is jobban álltak.

Ebben persze benne van az is, hogy egy idő után a Madridnak már nem kellett annyira hajtania, de a játék képe alapján ebben több volt, mint amit az angolok kihoztak belőle. A másik, ami tarthatja bennük a lelket, az a történelem és a Bajnokok Ligája csodálatos fordításai. Ezekből kijutott pár a szurkolóknak az utóbbi években, így ez is mutatja, hogy amíg nincs vége, addig tényleg nincs vége.

A Deportivo La Coruna például három gólos hátrányt dolgozott le és nyert 4-0-ra, összesítésben pedig 5-4-re az akkor címvédő Milan ellen 2004-ben. Ott van még a PSG – Barcelona párharc 2017-ből, amikor a párizsiak hazai pályán négygólös előnyre tettek szert, majd egy őrült visszavágón a Barca 6-1-re nyerni tudott, de van valami, ami még ennél is erősebb emlék lehet számukra.

Ha nem számítjuk a 2005-ös finálét, amikor háromról álltak fel a Milan ellen és nyertek büntetőkkel, akkor ott van még a 2019-es Barcelona elleni fordításuk. Lionel Messi vezérletével 3-0-ra nyert a Blaugranas a hazai odavágón, de a következő meccsennégygólos sikernek örülhettek a Liverpool szurkolói. Ami ezekben közös, hogy az isztambuli döntőt kivéve mindegyik hazai pályán dőlt el a későbbi továbbjutó javára, így tehát minden eddiginél nagyobb tettre lenne szükség a hatszoros győztestől.

forrás: Liverpool FC hivatalos Youtube csatornája

UTAZÁSI ÉS BELÉPŐJEGYES AJÁNLATAINK EURÓPAI KUPASOROZATOKRA