Van ahol jégpályán rendezik a kézi Eb meccseit

Olvasási idő: 3 perc

Január 13-án megkezdődött a közös magyar-szlovák rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság. Az esemény 5 városban, 5 különböző sportcsarnokban zajlik. Nézzük mit kell tudni a helyszínekről.

#1 MVM Dome – Budapest

A több mint 20 ezer néző befogadására alkalmas arénát két évvel ezelőtt a Groupama Aréna szomszédságában kezdték el építeni, majd a tavalyi év végén adták át. Ez a csarnok az Eb fő helyszíne, itt rendezik majd az elődöntőket, az 5. és 3. helyért döntő mérkőzéseket és természetesen a döntőt is.

Az MVM Dome nevet kapó létesítményben a jövőben kulturális eseményeket, koncerteket is tartanak majd, de a játéktér átalakítható más sportágak számára is. Lehet itt a jövőben többek között jégkorong-, kosárlabda-, röplabda- és teniszmeccseket is rendezni, de akár egy lovasoknak megfelelő pályát is ki tudnak alakítani. Sőt, az alsó lelátók egyes részeinek elmozdítása után, egy mobil medencét megépítve akár egy úszó-világbajnokság is megrendezhető lenne a csarnokban.

Az aréna egyik legkülönlegesebb eleme a díszkivilágítás. Ezt nem a mostanában leggyakoribb rávetítéses technikával valósítják meg, hanem magában az épületben vannak elhelyezve olyan eszközök, amelyek fényforrásként szolgálnak. Van lehetőség statikusan és dinamikusan is használni a díszkivilágítást, a homlokzatra minden ország nemzeti színeit ki tudják rajzolni.

A csarnok belső terei is egyedien lettek kialakítva. Ha valaki ellátogat majd az MVM Domeba, érdemes figyelni a falburkolatokra és belső világítótestekre, az Európában ritkaságnak számító új fajta mozgólépcsőkre és a 12 tonnás, hatalmas, a pálya fölé belógatott kijelzőre, eredményjelzőre.

Mutasd meg, hogy te is szurkolsz a magyar csapatnak a FociTour szurkolói termékeivel. Hajrá magyarok zokni, szájmaszk, telefontok és sál közül választhatsz. 

#2 Főnix Aréna – Debrecen

Magyarország harmadik legnagyobb multifunkciós rendezvénycsarnokát még 2002-ben építették, majd 2021-ben kilenc hónap alatt újították fel. A csarnok egy földalatti átjárón keresztül kapcsolódik a Hódos Imre Sportcsarnokhoz is, így az ottani pályát akár edzésekre, bemelegítésre is használhatják a csapatok. A négyszintes arénában kézilabdameccseken 6 500-an férnek el, de koncertekre további kétezer főt tudnak beengedni.

#3 Pick Aréna – Szeged

A csarnok a világ legjobbjai közé tartozó helyi férfi kézilabdacsapat otthonául szolgál majd. A Pick Szeged 2021. december 9-én a THW Kiel ellen egy BL-mérkőzésen aratott sikerrel avatta fel az arénát. A létesítményben egy 80 fős konferenciaterem, négy edzőterem, két bemelegítő helyiség és nyolc öltöző található, de egy kollégiumi részt is kialakítottak, ahol 30 gyermek elszállásolását tudják megoldani.

#4 Ondrej Nepela Aréna – Pozsony

Szlovákia legrégebbi arénáját még 1940-ben építették, legutóbbi pedig 2009 és 2011 között az A-csoportos jégkorong-vb előtt újították fel. Ekkor az eredeti csarnok 80 százalékát lebontották. Rendeztek itt azóta műkorcsolya és jégtánc Eb-t, újabb hoki-világbajnokságot és ifjúsági női kézilabda-világbajnokságot is.

#5 Steel Aréna – Kassa

A kassai sportcsarnokot a helyi jégkorongcsapat használja. A kézilabda Eb idejére pedig nem olvasztották le az eredeti játékteret. A plexifalak lebontása után egy olyan speciális „szőnyeggel” borították be a jeget, amely tökéletesen izolálja a hőt, így az alsó részen fagypont alatt marad a hőmérséklet, de feljebb az nem terjed. Erre aztán rákerülhetett a kézilabdához szükséges borítás.

További érdekességek és nyereményjátékok a sport világából a Facebook oldalunkon: @FociTour.hu

FBT FANSHOP MAGYAR SZURKOLÓI TERMÉKEK

Összeállította: Elek Zoltán