Valencia: fociláz, napfény, tengerpart

Valencia egy csodálatos és hagyományos spanyol város, ahol nemcsak a városi forgatagot élvezhetjük, hanem fejejthetetlen futballélményben is részünk lehet. A spanyolországi úticél idén újra a figyelem központjába kerülhet, hiszen három kihagyott idény után a Valencia egyesülete ismét BL-mérkőzéseket játszhat a gyönyörű 50 ezer férőhelyes Estadio Mestalla-ban.

Valencia – Madrid és Barcelona után – Spanyolország harmadik legnagyobb városa (kb. 814 ezren lakják), s az ország közép-keleti részén helyezkedik el, a Földközi-tenger partján – az egyik legfontosabb kikötővel. A minőségi labdarúgás mellett gondtalanul élvezhetjük a gyönyörű és napsütötte városi strandokat, a csodálatos tengert, vagy egy itallal a kezünkben pihenhetünk a Playa de la Malvarrosa homokos tengerpartján.

A valenciai látnivalók között egyaránt találhatunk lenyűgöző középkori és elképesztően látványos ultramodern épületeket, de a régi és az új rész nagyon határozottan el van különítve a városon belül, így egyik sem zavar be a másik látképébe. Sőt, olyan távol vannak egymástól, hogyha át akarunk menni egyikből a másikba, akkor nem árt ha buszra szállunk. A valenciai tengerpart hatalmas, s fantasztikus méretekkel rendelkezik. 3,5-4 km hosszú, a tenger és a parti sétány közötti homokos strand legalább 100 méter széles. Nem is csoda, hogy a melegebb nyári napokon akár 80-100 ezer ember is sütteti magát a napon.

A gazdag éjszakai élet és szórakozás mellett a városban kiemelkedő szerepet kap a művészet és a tudomány is. A szórakozóhelyekről kiszűrődő zene és tánc gyakran a város utcáira is “kiköltözik”, s ez a látvány felejthetetlen élményben részesíti a városba látogató turistákat. Az óriási épületkomplexusok lélegzetelállító képet tárnak elénk.

Főbb látnivalók Valenciában, amelyeket érdemes meglátogatni:

– A Művészetek és Tudományok városa (Ciudad de las Artes y de las Ciencas) Valencia déli részén

– A főtér, azaz a Plaza de Ayuntamiento

– A Plaza de la Reina a katedrálissal

– A gótikus városkapu (Torres de Serranos)

– A kikötő

– A Selyembörze, az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne

– A Jadrín del Túria, hatalmas városi park

Mindenképpen meg kell Valenciaban kóstolni a valenciai paellát, aminek az ad egyediséget, hogy nincsenek benne tenger gyümölcsei, hanem nyúl- és/vagy csirkehús. Általában egyféle hús van benne egyszerre, nem keverik. Nagyon büszkék arra, hogy a rizs is helyi termelés, a város melletti mocsaras vidéken valóban kitűnő rizstermés szokott lenni.

Ahogy már említettük, a két legnagyobb spanyol város mellett Valenciában is hihetetlen futbal-láz uralkodik. A valenciai emberek szíve egyértelműen a város csapatáért dobog, s a tavalyi idényben szinte minden hazai mérkőzést teltház előtt játszottak. Mivel májusban a Valencia csapata a negyedik helyet szerezte meg a spanyol labdarúgó-bajnokság zárófordulójában, így kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájára. Augusztus 29-én az is kiderült, hogy a klub a H-csoportban a Chelsea, az Ajax és Lille ellenfeleként harcolhat a továbbjutásért. Az első fordulót szeptember 17-én rendezik meg, s a csapat játékosai először Londonba, a Chelsea otthonába látogatnak.

Október 2-án a holland Ajax játékosai teszik tiszteletüket Valenciában, majd október 23-án a francia Lille stadionjában léphetnek pályára a spanyolok.
A visszavágók november 5-én kezdődnek: az első felvonás után a Chelea utazik a valenciaiakhoz november 27-én.. Ez a meccs különösen fontos lesz mindkét csapat számára, de főként a spanyol labdarúgó-bajnokság egyik legismertebb és legeredményesebb klubja számára. A klub az élvonalbeli szereplések során eddig 6 spanyol bajnoki címet nyert és 7 alkalommal hódította el a spanyol labdarúgókupát. Emellett 2 ízben bejutott az UEFA Bajnokok Ligája döntőjébe is.

Vajon sikerül három év kihagyás után a bravúr a spanyoloknak, vagy netán még várat magára a csoda? Ha egy felejthetetlen élmény részese szeretne lenni, mindenképp használja ki az adódó lehetőséget egy csodálatos utazásra a Focitour csapatával, ahol élőben élheti át a valenciai focicsodát!