Vajon folytatódik-e az álom? – zárul a Nemzetek Ligája csoportköre

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Szikora Tamás

A csoportelsőség sem elképzelhetetlen a magyar válogatott számára a Nemzetek Ligája A jelű divíziójában, de érdemes két lábbal a földön járni. Tavasszal hihetetlen eredményeket értek el legjobbjaink, Marco Rossi azonban több helyen is kénytelen volt változtatni, így akár újoncokat is avathatunk. Mutatjuk miben különbözik a keret a legutóbbitól. 

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:
Facebook és Instagram

Újra a “halálcsoportba” kerültünk

Amikor kiderült, hogy Olaszország, Németország és Anglia lesz Magyarország ellenfele az A ligában, akkor kevesen számoltak olyan teljesítményre, amit az év első felében láthattunk. A mieink nagyszerűen játszottak és minden várakozást felülmúlva 7 pontot gyűjtöttek, amivel jelenleg vezetik a 3-as számú csoportot. Ehhez persze szükség volt több kedvező eredményre is ebben a kvartettben, de a pontjainkat nem a szerencsének köszönhetjük. Az angolok kétszeri legyőzése, vagy a németek elleni döntetlen, és a mutatott játék lenyűgöző volt, ám ezúttal egy kissé megváltoztatott kerettel rugaszkodunk neki az utolsó két találkozónak.

Új játékosok debütálhatnak

Több újonc is bemutatkozhat a következő mérkőzéseken, közülük pedig talán Kerkez Milosnak van erre a legnagyobb esélye, aki az AZ Alkmaar csapatát erősíti Hollandiában. Marco Rossi nem először számít a munkájára, meghívót már a legutóbbi találkozóra is kapott, igaz akkor a kispadról nézte végig az Anglia elleni történelmi 4-0-s sikert. A szövetségi kapitány ettől függetlenül elég elismerően beszélt róla nemrégiben, az egyik interjúban például azt is elhintette, hogy a jövőben sokat tehet a válogatottért, ha továbbra is alapember marad a klubjában. Mivel az elmúlt néhány mérkőzésen kiválóan játszó Nagy Zsolt nem lehet ott sérülés miatt, és valószínűleg több hónapra kidőlt azáltal, hogy egyik térdében részlegesen elszakadt a belső oldalszalag, így akár őt is pótolhatja a 18 esztendős játékos.

Rajta kívül szintén először léphetne pályára címeres mezben Mocsi Attila és Baráth Péter is, előbbit a Zalaegerszeg, utóbbit pedig DVSC foglalkoztatja, kettejük közül pedig Mocsi számára még abszolút új a légkör, ugyanis először hívták be a keretbe. A 22 éves védő a szakértők szerint elég meggyőző volt mostanában, a kerethirdetés óta pedig többször is felmerült a neve, ráadásul a kapitány úr figyelmét erősen felkeltette. Rossi úgy véli, a sebessége, a fejjátéka, valamint a hosszú indításai is kiválóak voltak mostanában, ezért ha minden jól megy, a jövőben akár többször is számolhatnak majd vele.

forrás: MLSZ Facebook oldala

A tapasztalat most is aranyat érhet

Az, hogy egy adott időszakban miként teljesít egy válogatott, nagyban függ a pillanatnyi formától. Az első négy mérkőzésen szinte minden összejött, amiben jelentős szerepe volt annak, hogy Sallai Roland és Nagy Zsolt is nagyszerűen mozogtak a pályán. A megszerzett hét gólból négyet ők hoztak össze, így kijelenthető, hogy személyeikben kulcsfontosságú játékosok hiányoznak majd a következő napokban.

A hiányukat pótolni nem lesz egyszerű, és bár az esetlegesen bemutatkozó fiatalokkal is meglephetjük ellenfeleinket, a rutinra most nagy szükségünk lehet. Ebből a szempontból szerencsés, hogy a középpályán ott lehet az eddig sérülés miatt hiányzó Kleinheisler László, de visszatér Varga Kevin is, aki utoljára tavaly novemberben kapott esélyt, valamint további tapasztalt, és mondhatni, kiváló formát mutató játékosokra is számíthat még a magyar nemzeti együttes mestere.

Jelen lesz Ádám Martin, aki nyáron a dél-koreai Ulszan együttesét választotta, ezt pedig egyelőre aligha bánja, mivel alapembernek számít. Kilenc meccsen öt alkalommal talált be, kétszer pedig gólpasszt adott. Úgyszintén fontos lehet Gazdag Dániel játéka, hiszen nagyszerűen teljesít a Philadelphia Union színeiben az Egyesült Államokban, és a legutóbbi hat mérkőzésen hét gólt jegyzett. Természetesen rajtuk kívül is lenne még kit kiemelni, hiszen a Lipcsében játszó Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik, Wili Orban hármas rengeteget tehet a kitűzött célokért, de a csapat gerincét alkotja még Szalai Ádám, Szalai Attila, és Fiola Attila is.

A hiányzók tehát nem jelentenek túl sok jót, ugyanakkor van alternatívája Rossinak, azt pedig csak remélni tudjuk, hogy hasonlóan szépre sikerül a Nemzetek Ligája befejezése, mint ahogyan kezdtük a sorozatot. Amennyiben az angolok akár csak egyszer is kikapnak, akkor már matematikailag is biztos a bentmaradás, igaz ezt akár mi is kiharcolhatjuk, ha legalább egy döntetlent sikerülne elérni. A csoportelsőség továbbra is egy álomnak tűnik, noha most is az élen vagyunk, az viszont tényleg történelmi bravúr lenne, ha újból meglepnénk az ellenfeleinket és meglenne a továbbjutás ebből a csoportból.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)

Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár), Kecskés Ákos (LASK), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (Zalaegerszeg), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)

Középpályások: Baráth Péter (DVSC), Kerkez Milos (AZ Alkmaar), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Pisa), Nego Loic (MOL Fehérvár), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Milwall FC), Vécsei Bálint (Ferencváros)

Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Szalai Ádám (Basel), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vancsa Zalán (Lommel SK), Varga Kevin (Hatayspor)

Hátralévő mérkőzések – Nemzetek Ligája A liga 3. csoport

Szeptember 23.:

20:45: Németország – Magyarország

20:45: Olaszország – Anglia

Szeptember 26.:

20:45: Magyarország – Olaszország

20:45: Anglia – Németország