Út a 2024-es EB-re: Megkezdi szereplését a magyar labdarúgó-válogatott

Olvasási idő: 6 perc

Szerző: Szikora Tamás

Az előző évtizedben látott csoportokhoz képest elsőre úgy tűnhet, Magyország nemzeti együttese könnyű helyzetben lesz, hogy sorozatban harmadjára is kivívja az Európa-bajnoki részvételt, ám ez koránt sincs így. Március 27-én rendezik az első selejtező mérkőzést, így érdemes vetni néhány pillantást csoportellenfeleinkre. Mutatjuk, kikkel kerül szembe a válogatott.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

A magyar labdarúgó válogatott jelenleg a 36. helyen tartózkodik a FIFA világranglistáján, és bár ez nem feltétlenül tükrözi, de az előző év parádésan sikerült. Ugyan 2021 végén nem sikerült elérni a vb-részvételt, a korábbi hibákat kijavítva, egy elképesztő szezonon van túl nemzeti együttesünk. A Nemzetek Ligája A-divíziójában ugyanis Anglia, Németország és Olaszország mellett a magyarok szinten esélytelennek tűntek, ennek ellenére az angolokat lenyűgöző játékkal oda-vissza sikerült megverni, a németek ellen veretlenek maradtunk és bár az olaszok mindkétszer győzni tudtak, abszolút nem kellett szégyenkeznünk.

A csapat megmutatta, hogy a világ élvonalába tartozó válogatottak ellen is képes felvenni a versenyt, a 2022-es sikereknek pedig még úgy is meglett az eredménye, hogy az Nemzetek Ligája Final Four-járól sajnos lemaradtunk. Magyarország az Eb-selejtezők sorsolásánál az első kalapba került, az egyenes ágon való kijutás tehát reálisnak tűnik, de legjobbjainknak nem lesz könnyű dolga.

A sorsolást 2022. október 9-én Frankfurtban tartották, mivel a következő Eb-re majd Németországban került majd sor 2024-ben. Itt hivatalosan a G jelű csoportot kaptuk, ahol négy ellenféllel, nevezetesen Bulgáriával, Montenegróval, Litvániával és Szerbiával kell majd megküzdeni azért, hogy ott legyünk a legjobb 24 nemzet között.

forrás: besoccer.com

Bulgária

A világranglistán jócskán elmaradva tőlünk a 71. helyen található meg a bolgár válogatott, amelyikkel a magyar együttes először találkozik majd a Puskás Arénában március 27-én. Első ellenfelünk hozzánk hasonlóan ritkán látott vendég a világeseményeken, hiszen világbajnokságon utoljára 1994-ben jártak (Magyarország 1986-ban), Eb-n pedig összesen kétszer, 1996-ban, majd nyolc esztendővel később, 2004-ben szerepelhettek. Mindkétszer a csoportkörben ragadtak és eddig egyetlen győzelmet számlálnak.

Tavaly nem igazán teljesítettek jól a selejtezők során, hiszen akár a vb, akár az Eb-selejtezőket nézzük, 2014 óta mindig a csoportjuk negyedik pozíciójában zártak. Ahol némi sikerélményük lehetett, az a Nemzetek Ligája volt, ami lássuk be a gyengébb országok számára egy jó ugródeszkának bizonyult eddig, de a legnagyobb válogatottak sem vették azért félvállról a dolgokat.

Az NL eddigi három szezonjából az elsőben sikerült szintet lépniük eredeti pozíciójukhoz képest, így a 2020-2021-es kiírást már a B-ligában kezdhették, onnan azonban elég könnyen visszapottyantak a C-be, ahol azonban ismét bíztató teljesítményt mutattak. Egyedül a grúzoktól kaptak ki egyszer, a maradék öt meccsen viszont két győzelmet és három döntetlent értek el egy olyan csoportban ahol még Észak-Macedónia és Gibraltár tartózkodott. Sikereikkel legközelebb ismét a B-ligában vehetnek részt.

A csapatot jelenleg a szerb Mladen Krstajić vezényeli, aki korábban a Maccabi Tel Aviv edzője is volt. Irányítása alatt a csapat eddig veretlen, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a válogatottjuk nem a legnívósabb ellenfelekkel került szembe a Nemzetek Ligájában és a legutóbbi két barátságos összecsapás során is Ciprus, valamint Luxemburg várt rájuk. Előbbi ellen győzni tudtak két góllal, utóbbival pedig egy döntetlenre futotta.

A keretükből mindenképpen ki kell emelni Kiril Despodov nevét, aki az előző esztendőben címeres mezben hat alkalommal volt eredményes. A 26 éves szélső támadó jelenleg a Ludogorets Razgradot erősíti, a támadósornak viszont az egyik biztos pontja, így könnyen lehet, hogy majd Gulácsi Péter vagy Dibusz Dénes dolgát is megnehezítheti. Számunkra nem túl jó hír, hogy általában elég mélyen behúzódnak és masszívan védekeznek, márpedig a múltban az ilyen típusú ellenfelekkel nem sok mindent tudott kezdeni Marco Rossi együttese.

Magyarország egyébként eddig 5 döntetlen és ugyanennyi vereség mellett 13 győzelmet ért el Bulgária ellen. Legutóbb 2020-ban találkozott egymással a két válogatott, akkor egy sorsdöntő Európa-bajnoki pótselejtező meccsen sikerült 3-1-re diadalmaskodnunk.

forrás: m4sport.hu – Magyar gólöröm a 2020-as pótselejtezőn

Montenegró

Montenegró hivatalosan 2006-ban lett önálló állam, ám abban az évben még Szerbiával együtt szerepeltek a németországi világbajnokságon. Az ottani búcsújuk egyben a nemzetközi tornáktól való búcsút is jelentette jelentős időre, a később megalapított nemzeti csapatuk ugyanis azóta sem tudta kvalifikálni magát sehová.

Első meccsüket 2007-ben játszották, éppen Magyarország ellen, akkor győzni tudtak, de egyébként sincsen túl jó mérlegünk ellenük. 2008-ban és 2019-ben sem tudtuk megverni őket, szóval itt lenne az ideje változtatni a történelmen. A világranglista alapján egyébként hasonló szinten vannak, mint Bulgária, hiszen éppen kettő hellyel előzik meg őket a 69. pozícióban, de a játékstílusuk erősen hasonló.

Jelenleg Miodrag Radulović tölti be a szövetségi kapitány posztját, aki 2020-ban ült le a kispadra, de a  szakember már korábban is segítette a hazáját, amikor vezetőedzői karrierje során az U19-es válogatott élén volt 2007 és 2010 között. Ezt követően sok helyen megfordult a világban, hiszen amellett, hogy a szintén montenegrói Budućnost Podgorica edzője is volt, Kuwaitban, Kazahsztánban, Iránban, Mianmarban és Libanonban is dolgozott, utóbbi két helyen ráadásul már szövetségi kapitányként.

Amióta Radulović a honfitársait szolgálja, 10 vereség mellett 6 győzelem és 6 döntetlen a mérlegük, a legutóbbi évben pedig hét ponttal a csoportjuk harmadik helyén zártak a C-ligában Bosznia-Hercegovina és Finnország mögött, de Romániát megelőzve. Nem kerültek tehát igazán könnyű csoportba, az viszont beszédes, hogy nem kaptak túl sok gólt. Amennyiben a felkészülési mérkőzéseket is beleszámítjuk, akkor azt látjuk, hogy összesen kilencszer találtak a kapujukba tavaly, viszont náluk magasabban jegyzett ellenfelek ellen is versenyképesnek tűntek. Görögországot egy éve megverték egy barátságos meccsen, Szlovákiával ikszeltek, a románokat pedig kétszer is legyőzték.

A keretükből ki kell emelni Stevan Jovetić személyét, aki jelenleg a Bundesligában focizik a Herta BSC színeiben, montenegrói mezben pedig 31 gólnál jár, ami még úgy is megsüvegelendő, hogy tavaly egyszer sem talált be. A legtöbb gólt náluk 2022-ben Stefan Mugoša szerezte, aki a japán Vissel Kobe csapatában játszik, az előző évben pedig négyszer is eredményes volt.

forrás: Baricsa Gábor / Sportmenü – Pillanatkép a 2019-es mérkőzésről

Litvánia

Ha kizárólag a világranglistán elfoglalt pozíciókat vennénk figyelembe, akkor a litvánoknak szinte semmilyen esélye nem lenne ebben a csoportban, mivel a 144. helyen rangsorolják őket jelenleg. Természetesen a FIFA listája nem mindig tükrözi hűen a valóságot, szóval őket sem szabad lebecsülni, de aligha lesz komoly sanszuk arra, hogy kijussanak. Csapatuk eddig önálló nemzetként egyszer sem vehetett részt Európa-bajnokságon és tavalyi a Nemzetek Ligájában mutatott játékuk sem volt igazán figyelemreméltó.

Ugyan 2022-ben a C-ligában voltak, ott mindössze egyetlen döntetlenre futotta tőlük a feröeri válogatott ellen, ezen kívül minden meccsüket elveszítették. Ez azt jelenti, hogy az Eb-selejtezők után majd még egy osztályozóra is készülhetnek Fehéroroszország ellen, hogy bent maradhassanak a harmadik számú ligában.

A litván együttes szövetségi kapitánya Edgaras Jankauskas lett, aki az idei évben ülhet le újból a kispadra. Korábban 2016 és 2018 között egyszer már megkapta az esélyt, ám azt nem mondhatnánk, hogy igazán élni tudott volna vele, mivel vezetésével 11.54 százalékos győzelmi arányt értek el, ami még akkor sem mondható túl jónak, hogy tudjuk, a Litvánia nem éppen a legerősebb országok közé tartozik ebben a sportágban. A szakember most azonban újabb esélyt kap, egy kelet-európai csoportban, ahol a fő céljuk a fejlődés és az előrelépés lehet, elvégre a VB és Eb selejtező csoportjaiban a 90-es évek óta nem tudtak a negyedik helytől előrébb kerülni.

Ami a magyar válogatott Litvánia elleni mérlegét illeti, először 1938-ban játszottak a felek, akkor sikerült 0-3-as győzelmet aratni felettük. Később további négy találkozóra került még sor, amiből hármat megnyertünk, egyszer pedig iksz lett a vége, ami azt jelenti, hogy sosem kaptunk még ki tőlük. Reméljük ez a számunkra kellemes sorozat tovább folytatódhat idén is.

forrás: Magyarfutball.hu – Stieber gólöröme a 2015-os mérkőzésen

Szerbia

Bár egyrészt a magyar emberek jól tudják, hogy a gyengébbnek tűnő ellenfeleket sem lehet elintézni egy kézlegyintéssel, így mindenkire figyelni kell, Szerbia lehet talán a legfontosabb eleme ennek az egyenletnek. Ha szeretnénk elkerülni a pótselejtezőket, akkor az ellenük való jó szereplés kulcsfontosságú lehet, főként a tavalyi meccsek elemzéseit látva.

Míg az InStat Sport adatait böngészve szinte mindenben a többiek fölé nőtt a magyar válogatott, addig Szerbia a Nemzetek Ligájában a rögzített szituációkból szerzett találatokat és a pontos beadásokat leszámítva elénk került az akciógólok, a kaput eltaláló lövések, a gólátlag, a passzpontosság, és a párharcok tekintetében is.

Ehhez érdemes hozzátenni, hogy megnyerték csoportjukat, így jövőre az A-ligában szerepelhetnek, ráadásul 2022-ben a világbajnokságon is tisztességesen helyt álltak. Katarban ugyan utolsók lettek a G csoportban, Kamerunnal döntetlent játszottak és Svájcot is megszorongatták, miközben igazán gólerősek voltak.

A szövetségi kapitányi posztot Dragan Stojković tölti be, akivel abszolút sikeres a csapat. Eddig 25 meccséből 15 alkalommal győzelmet ünnepelhetett honfitársaival, hasonlóan sikeres pedig utoljára 2006 és 2008 között Radomir Antić volt, aki végül 17 sikernél állt meg. A keretüket szinte csak légiósok alkotják, mégpedig olyanok, akik nívós európai ligákban lehetnek jelen. Közülük is az egyik legrutinosabb Sergej Milinkovic-Savic vagy éppen Dusan Vlahovic, de ha már itt tartunk, Aleksandar Mitrovic is bármikor veszélyes tud lenni a kapu előtt.

Vigyázni kell tehát velük, főként az egymás elleni eredményeket tekintve, ahol eddig jutott mindenből. Három eddigi találkozónk során egyszer győzni tudott a magyar válogatott, egyszer döntetlen lett a vége, legutóbb pedig kikaptunk tőlük 2022 elején.

forrás: Árvai Károly / nso.hu – A döntő pillanat a tavalyi magyar-szerben

A magyar válogatott EB selejtezős programja

2023. március 27., 20:45: Magyarország–Bulgária
2023. június 17., 18:00: Montenegró–Magyarország
2023. június 20., 20:45: Magyarország–Litvánia
2023. szeptember 7., 20:45: Szerbia–Magyarország
2023. október 14., 20:45: Magyarország–Szerbia
2023. október 17., 20:45: Litvánia–Magyarország
2023. november 16., 20:45: Bulgária–Magyarország
2023. november 19., 15:00: Magyarország–Montenegró