Új kihívásokra koncentrál a játékvezetőként visszavonuló Kassai Viktor

Az elmúlt két évtized legsikeresebb magyar játékvezetőjét nem látjuk többé a hazai és külföldi futballpályákon. Közel harmincéves pályafutása alatt megszerzett tapasztalatát más területen hasznosítja a jövőben.

Kassai Viktor Tatabányán született 1975. szeptember 10-én. Polgári foglalkozása nyomdaipari értékesítő, korábban idegenforgalmi referens. 1990-ben, tizenöt évesen tette le a játékvezetői vizsgát Bicskén. A Tatabányai Labdarúgó-szövetség, majd a Komárom-Esztergom megyei Labdarúgó-szövetség által üzemeltetett labdarúgó bajnokságokban 1990–1995 között végezte sportszolgálatát. A megyei JB javaslatára 1995–1997 között NB III-as, egyben országos utánpótlás bíró.

A MLSZ Játékvezető Testületének (JT) minősítésével 1997–1998 között NB II-es, 1998–1999 között NB I/B-s, majd 1999-től NB I-es bíró. Mindössze huszonnégy évesen már az NB I-ben vezetett mérkőzéseket. Nem sokkal később az ország egyik legjobb játékvezetőjeként tartották számon, 2003-ban, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának ajánlására a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) keretébe került. NB I-es mérkőzéseinek száma: 300 (2018. július 29.). Vezetett kupadöntők száma: kettő. 2019. november 9-én a Zalaegerszegi TE–Mezőkövesd találkozón 322. alkalommal vezetett magyar élvonalbeli mérkőzést, amivel megdöntötte Szabó Zsolt rekordját.

Kitartó munkával és folyamatosan magas színvonalú ténykedéssel 2007-ben került a világ elitjátékvezetői közé, ebben az évben három mérkőzésen működött közre az U20-as világbajnokságon, 2008-ban a pekingi olimpia döntőjét vezette, 2010-ben pedig már a dél-afrikai felnőtt világbajnokságon kapott szerepet: két csoportmérkőzést, egy nyolcaddöntőt és a spanyol-német elődöntőt vezette. 2011-ben addigi legrangosabb küldését kapta, május 28-án a Barcelona-Manchester United Bajnokok Ligája-döntő játékvezetője volt, ezzel 35 évesen minden idők legfiatalabb olyan játékvezetője lett, aki BL-döntőt dirigálhatott. Még ugyanebben az évben az IFFHS a világ legjobb játékvezetőjének választotta.

A számos BL-összecsapás mellett bíráskodott a 2012-es és a 2016-os Európa-bajnokságon, és ő lett az első játékvezető, aki 2016-ban – a klubvilágbajnokságon – igénybe vette az új technológia, a videóbíró segítségét. A magyar élvonalban idén novemberben állított fel új játékvezetői rekordot, ekkor vezette 322. NB I-es mérkőzését.

Harmincéves játékvezetői pályafutást fejezek be, hogy új kihívások elé tekintsek. Nagyon köszönöm mindenkinek, a szövetségnek, vezetőknek, pályatársaknak, akik segítettek ez alatt az időszak alatt, hiszen nélkülük nem érhettem volna el sikereket működésem során. Húsz évet töltöttem a magyar élvonalban, a nemzetközi mérkőzéseken pedig lényegében minden összejött, amit célul tűzhettem ki. Három évtized hosszú idő. Úgy döntöttem, hogy kezdődjön egy új korszaka az életemnek. Nem szeretnék eltávolodni a labdarúgástól, a sportvezetésben képeztem magam az elmúlt időszakban, és bízom benne, hogy sikeres lehetek ezen a területen is – mondta az mlsz.hu-nak visszavonulásáról Kassai Viktor.

A FIFA JB központi nyelvei közül a angolt és a németet beszéli. Keményen betartatták vele a nemzetközi lépcsőfokokat. Nemzetközi pályafutását korosztályos tornán kezdte. Egy spanyol ifjúsági viadalon vezetett először mérkőzést, s mivel bevált, jöhetett a többi. Több nemzetek közötti válogatott (Labdarúgó-világbajnokság, Labdarúgó-Európa-bajnokság, Olimpiai játékok), valamint Intertotó-kupa, UEFA-kupa, Európa-liga és UEFA-bajnokok ligája klubmérkőzést vezetett, vagy működő társának 4. bíróként segített. A magyar nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság-Európa-bajnokság sorrendjében az első helyet foglalja el 30 találkozóval. Európában a legtöbb válogatott mérkőzést vezetők rangsorában Wolfgang Stark társaságában a 10–11. helyen tartózkodik. Válogatott mérkőzéseinek száma 40 (2002. május 17.– 2016. július 2.). A 2016-os FIFA-klubvilágbajnokságon első magyar játékvezetőként működött közre a földrészek legjobb klubcsapatainak seregszemléjén. A Kasima Antlers és az Atlético Nacional elődöntős mérkőzésén történelmi esemény fűződik a nevéhez, utólagosan, a video-visszajátszás után ítélt büntetőt.

Kassai Viktorral együtt visszavonul asszisztens társa, Ring György is, aki az elmúlt évtizedek legsikeresebb magyar játékvezető-asszisztensének vallhatja magát. Asszisztensként Ring György 285 NB I-es találkozón működött közre, emellett pedig számtalan kiemelkedő nemzetközi mérkőzésnek is részese volt. A 2011-es BL-döntő mellett részt vett két Európa-bajnokságon és a 2016-os klubvilágbajnokságon is.

KASSAI VIKTOR NEMZETKÖZI TORNÁI:

2005: U19-es Európa-bajnokság, Észak-Írország

2007: U20-as világbajnokság, Kanada

2008: Európa-bajnokság, Ausztria és Svájc (tartalékként)

2008: olimpia, Peking, ő volt a döntő játékvezetője

2009: U17-es világbajnokság, Nigéria

2010: világbajnokság, Dél-afrikai Köztársaság. A csoportkörben a Brazília-Koreai NDK és az Uruguay-Mexikó találkozókat, a nyolcaddöntőben a Ghána-Egyesült Államok, az elődöntőben a Spanyolország-Németország mérkőzést vezette.

2011: Bajnokok Ligája-döntő

2012: Bajnokok Ligája-elődöntő

2012: Európa-bajnokság, Lengyelország és Ukrajna. A csoportkörben a Spanyolország-Olaszország és az Ukrajna-Anglia meccset vezette.

2013: Bajnokok Ligája-elődöntő

2013: U20-as világbajnokság, Törökország

2016: Európa Liga-elődöntő

2016: Európa-bajnokság, Franciaország. Ő vezette a Franciaország-Románia nyitómérkőzést, a svéd-olaszt csoportmérkőzést és a német-olasz negyeddöntőt. A fináléban negyedik játékvezetőként működött közre.

2016: FIFA Klubvilágbajnokság-elődöntő

2017: U20-as világbajnokság, Dél-Korea

 

Összeállította: Bazsó Tímea