Történelmi magyar aranyat és számos botrányt is hozott a pekingi olimpia

Olvasási idő: 4 perc

A 2022-es pekingi olimpiai játékokra a jövőben úgy emlékezhetünk majd, melyen Magyarország megszerezte első egyéni téli olimpiai bajnoki címét Liu Shaoang révén. Sajnos azonban a magyar csapatnak is volt része a botrányokban, amely szintén jellemzője volt az ötkarikás eseménynek.

Három magyar érem

Magyarország három éremmel zárta a pekingi olimpiát. Elsőként a rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyes váltója, név szerint Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry állhatott dobogóra, miután remek versenyzéssel harmadikként értek célba.

Másodjára először aranynak örülhettünk Liu Shaolin Sándor 1000 méteres célbaérkezésénél, de végül a bírói döntések miatt őt kizárták és testvére, Liu Shaoang nyakába így bronzérmet akasztottak.

Az 500 méteres versenynapon újra Shaong villogott és minden futamban magabiztos versenyzéssel lépdelt előre, egészen addig, míg a fináléban megszerezte az olimpiai bajnoki címet. Liu Shaoang Magyarország első egyéni téli olimpiai bajnoka.

„Amikor felkeltem, éreztem, hogy ma olimpiai bajnok leszek, és remélem, ez a siker olyan élményt okozott hazánknak, a mi kis országunknak, amelyet sosem felejtünk el” – nyilatkozta az Ádó becenevű versenyző.

Koronavírus

Ahogy azt sejteni lehetett, sajnos a járvány rengetegszer beleszólt a versenyzők életébe. Elég csak Liu Shaoang példáját említeni, aki pozitív tesztje miatt csak késve utazhatott el a kínai fővárosba.

Voltak azonban olyan pillanatok is, ami inkább kissé komikus képet mutatott. A női jégkorongtornán a Kanada–Orosz csapat mérkőzés hat órás csúszással indult, miután az oroszok teszteredményei nem jöttek meg időben. Mivel korábban voltak náluk pozitív esetek, a kanadaiak nem akartak kiállni a bizonytalan helyzetben, végül az a megoldás született, hogy a játékosok maszkot vettek a sisakjuk alá.

Voltak, akik karanténba kerültek a megérkezésüket követően. A legnagyobb port talán a lengyel gyorskorcsolyázó, Natalia Maliszewska ügye kavarta. A versenyzőt előbb elengedték, majd éjszaka visszavitték a karanténhotelbe. Az orosz sílövő, Valerija Vasznyetszova képet is közölt az ételről, amit kapott. Valóban nem volt túl bizalomgerjesztő…

További érdekességek és nyereményjátékok a sport világából a Facebook oldalunkon: @FociTour.hu

Időjárás

Talán elsőre furán hangzik, de a legnagyobb gond a téli olimpia időjárásával a hideg volt. Gyakran -20 Celsius-fok körül mozgott a hőmérséklet így többször is átrendeződtek az alpesi sízők, a sífutók és a sílövők versenyidőpontjai is.

Köszönhető volt ez annak is, hogy a pályákat egy olyan hegyen alakították ki, ahol rendre viharos szél tombolt, ami tovább erősítetette a sportolók hidegérzetét. Így rövidült le például az utolsó napon a klasszikus 50 kilométeres sífutó szám 28,4 kilométerre.

Van aki azonban ezt is megszenvedte, a finn Remi Lindholm a célbaérkezés után elmondta, hogy a pénisze is megfagyott a futam során: „Elviselhetetlen volt a fájdalom, amikor elkezdett felengedni.”

Vitatható bíráskodások

Talán senkinek nem kell már elmesélni Liu Shaolin Sándor kálváriáját, aki néhány percre olimpiai bajnoknak érezhette magát. Nem ő volt azonban az egyetlen, akit sújtottak a bírói ítéletek.

Egy dél-koreai szervezet demonstrációt szervezett Pekingben, miután több vitatható döntést is hoztak sportolóik ellen a rövidpályás gyorskorcsolyázók versenyén. Az egyik tüntető egy kínai zászlót is széttépett az eseményen.

A Koreai Sport- és Olimpiai Bizottság (KSOC) a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult az ügyek kivizsgálása miatt.

Nem csak a korisoknál voltak (vélt) bírói részlehajlások, a snowboardosoknál is volt egy kisebb balhé, de a síugróknál is akadtak gondok, miután az egyéni versenyen viselt ruhákat a csapatversenynél már szabálytalannak ítélték meg. A síakrobatika női krosszának döntője után is történt egy érdekes kizárás, ahol az ítéletnek köszönhetően a harmadik helyre előrelépő versenyző is győzködte a döntéshozókat, hogy nem történt szabálytalanság a futamban.

Végezetül röviden emlékezzünk meg Kamila Valijeva doppingbotrányáról is. A 15 éves orosz műkorcsolyázó még korábban produkált egy pozitív mintát, de védettnek minősül, mivel még kiskorú, így nem tudni mi lesz ennek a következménye.

A csapatverseny után, melyben zseniálisan versenyzett, egyéniben már nem tudta elviselni a rá nehezedő nyomást és csak negyedik lett. Az edzői nem reagáltak túl empatikusan ez után, ami egy újabb fejezetet nyit a történetben. A csapatverseny érmeinek sorsa pedig továbbra is kérdéses…

Összeállította: Elek Zoltán