Történelmi esély egy ikonikus párharcon: AC Milan – Inter a BL elődöntőjében!

Olvasási idő: 5 perc

Szerző: Ollé Tamás

18 év után újra milánói derbit rendeznek a Bajnokok Ligájában, ráadásul az elődöntőben, ami azért is különleges, mert amikor az Inter és az AC Milan legutóbb bejutottak a fináléba, akkor el is hódították a trófeát. Cikkünkben felidézzük a két olasz gigász eddigi párharcait a legrangosabb európai kupasorozatban.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Noha mindent összevetve már több, mint 200 Derby della Madonninát rendeztek, a BL-ben mindössze négy alkalommal találkozott a két klub. A hétszeres győztes „Rossoneri” utoljára 2007-ben emelhette magasba a trófeát, míg a városi rivális „Nerazzurri” 2010-ben, José Mourinho vezetésével ült fel Európa trónjára, megkoronázva egy felejthetetlen szezont.

Az utolsó ünneplések

Az elmúlt évtizedben azonban mindkét milánói csapat megjárta a poklot, hiszen hosszú időn keresztül nem szerepeltek a BL-ben, s a bajnokságban sem tartoztak az esélyesek közé. Pár éve azonban fordult a kocka: az Inter 2021-ben, a Milan pedig 2022-ben hódította el a Scudettót. Az idei szezon elején senki sem számított arra, hogy a két klub eljut a legjobb négy közé, arra pedig végképp nem, hogy a fináléba való jutásért egymással kell majd megküzdeniük. A kedvező sorsolás és a két csapat kupasorozatokban mutatott kiváló formája ugyanakkor meghozta eredményét.

A történelem ismétli önmagát?

A két milánói csapat épp 20 éve, ugyanúgy az elődöntőben találkozott először a Bajnokok Ligájában. Az első mérkőzés gól nélküli döntetlennel ért véget, s a visszavágón sem bírtak egymással csapatok: Andrij Shevchenko 46. percben szerzett góljára Obafemi Martins válaszolt egy kései találattal. Mivel azonban papíron az Inter volt hazai pályán, így a Milan idegenben lőtt góljának köszönhetően jutott a fináléba, ahol a Juventus csapatá legyőzve elhódította a trófeát.

forrás: AC Milan hivatalos Youtube csatorna

A fekete-kékeknél ekkoriban olyan nevek voltak a kezdőcsapatban, mint Fabio Cannavaro (2006-ban Aranylabdát nyert, de már nem az Inter játékosaként), az uruguayi Álvaro Recoba, és a később a városi riválisnál is megforduló argentin Hernán Crespo. A piros-feketéknél eközben Shevchenko mellett olyan ikonok játszottak, mint Filippo Inzaghi, Rui Costa és Clarence Seedorf.

5-0 és a futballtörténelem legikonikusabb fényképe

Az Internek nem kellett sokáig várnia a revans lehetőségére, ugyanis a két csapat 2005 tavaszán újra találkozott egymással, ezúttal a negyeddöntőben. Az első mérkőzés nagy Milan-fölényt hozott, Jaap Stam és Shevchenko góljaival 2-0-ra nyert a Rossoneri. A visszavágón a Nerazzuri a lehetetlennel próbálkozott, s bár akadtak helyzetei, a kuzinok ukrán gólgépe a 30. percben a tizenhatosról lőtt a bal hosszúba, amivel összetettben háromra növelte csapata előnyét. Ez volt a mérkőzés utolsó gólja, a folytatást ugyanis nem várt fejlemények tették kaotikussá.

A második félidőben az Inter játékosai mindent megtettek, hogy kiegyenlítsenek, a 70. percben pedig Esteban Cambiasso egy szögletet követően sikeresen fejelt a kapuba. A bíró azonban érvénytelenítette a találatot, s ráadásként még egy sárga lapot is kiosztott az argentin középpályásnak. A fekete-kékek szurkolóinál ez volt az utolsó csepp a pohárban: végső kétségbeesésükben és haragjukban műanyag palackokat és pirotechnikát kezdtek dobálni, amivel eltalálták a Milan brazil kapusát, Didát is.

A játékvezető félbeszakította a mérkőzést, amely közel 20 percig állt, s ekkor történt, hogy az Inter olasz védője, Marco Materazzi és a Milan portugál középpályása, Rui Costa tehetetlenül állva figyelték, ahogy a „vöröses füst” mindent beborít előttük. A pillanatot szerencsére sikerült lencsevégre kapni, s a mai napig ez az egyik leghíresebb fotó nemcsak a milánói derbi, hanem a futballvilág történetében is. Ami pedig a mérkőzést illeti, végül nem sikerült folytatni a játékot, így a találkozó hivatalosan a Milan 3-0-ás győzelmével ért véget.

forrás: beinsports.com / reuters

Méltó régi, nagy híréhez

Ha tehát kizárólag a statisztikákra hagyatkoznánk, akkor a milánói piros-feketék az esélyesebbek. Az elmúlt két szezon során azonban Lautaro Martínezék bebizonyították, hogy valódi kupaspecialisták: legutóbb éppen a Milant győzték le 3-0-ra az olasz szuperkupa döntőjében. Bármelyikük kerül is ki győztesen a párharcból, egy dolog biztos: 18 év múlva ismét egy óriási téttel bíró Derby della Madonninát láthatunk majd ma 21:00-tól a San Siróban, s két este erejéig újra a milánói futballszentélyre figyel majd az egész világ.