Tökéletes tűzoltás – Klopp elvégezte feladatát Liverpoolban

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Szikora Tamás

A német tréner profi edzői karrierje során valahogy mindig olyan csapatoknál kapott esélyt, amelyek akkor éppen komoly gödörben voltak, ám mindannyiszor megbirkózott a teherrel. Így volt ez a Liverpool esetében is, ahol vezetése alatt mindent elért, amit csak lehetett, s így az elmúlt kilenc évre visszatekintve elégedetten távozhat a klubtól.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

Habár szerződése 2026-ig szól, január végi bejelentésével hivatalossá vált, hogy Jürgen Klopp azt nem tölti ki a Liverpoolnál. Ennek hátterében egy már régóta érlelődő döntés áll, miszerint a szakember pihenőre vágyik. Bár kissé hirtelen jött a dolog, valójában erre az elhatározásra korábban is eljuthatott volna, ha megnézzük, mi mindent ért el a vörösök kispadján. Hírnevet Dortmundban szerzett, igazi legendává viszont Liverpoolban vált.

A tűzoltó szerepe

Jürgen Klopp eddigi pályafutása során mindig egy nehéz helyzetben lévő csapatot kapott meg, így mondhatni többszörösen bedobták a mély vízbe, de mindig élni tudott a kínálkozó lehetőséggel. Ennek első példája a Mainz volt, amit 2001-ben vett át, vezetésével pedig előbb kiharcolták a másodosztályban való bentmaradást, majd három évvel később már a Bundesligára készülhettek. Itt is maradtak 2007 tavaszáig, akkor azonban ismételten kiesett a csapat, melyet azonban már nem tudott visszavezetni a legjobbak közé. Végül távozott, felismervén, hogy már nem tud többet hozzátenni a klubhoz.

Klopp a sárga-feketéknél. (forrás: Bleacher Report)

Munkásságát viszont értékelték a Borussia Dortmundnál, amely 2008-ban csak a 13. helyen végzett a német élvonalban, így Thomas Dollnak mennie kellett, Klopp pedig megkapta a bizalmat. Ezzel itt is élni tudott s kijelenthető, hogy a BVB-nél világszerte ismert edzővé avanzsált. Rögtön az élmezőnybe vezette a klubot, majd a folytatásban 2015-tel bezárólag kétszer is megnyerte a Bundesligát és a Német Szuperkupát. Egy ízben a Német Kupát is elhódították, 2013-ban pedig a BL-döntőig meneteltek. A fordulópontot itt is az jelentette, hogy a csapat egy idő után már nem tudta hozni a korábbi szintet, sem elérni a kitűzött célokat. Klopp így újfent távozott, majd következett az az időszak, amelyet karrierje fő művének is nevezhetünk.

Az álmok valóra válnak

Klopp 2015 októberében érkezett meg az Anfieldre, tehát a szezon már javában zajlott. A Liverpool vezetőségénél azonban betelt a pohár, így menesztették Brendan Rodgers-t, noha vele sem volt teljesen sikertelen a csapat. A „Vörösökkel” egy Premier League-ezüstöt, s egy-egy FA-kupa és Ligakupa-elődöntőt tudott felmutatni, ám a csapat presztízsét és anyagi lehetőségeit tekintve joggal voltak nagyobbak az elvárások. Klopp tehát óriási terhet vett a nyakába.

Liverpoolban viszont ismét bebizonyította, hogy mire képes. Első szezonjában rögtön döntősök lettek a Ligakupában és az Európa-ligában, majd érezhetően egyre ütőképesebbé váltak a bajnokságban is. 2018-ban kilenc évet követően jutott el a csapat a Bajnokok Ligája döntőjébe, s bár itt még kaptak egy kijózanító pofont a Real Madridtól, a rá következő idényben már sikerült elhódítaniuk a BL-trófeát. A siker ráadásul még édesebb lehetett abból a szempontból, hogy egy hazai riválist, a Tottenham együttesét győzték le. Ezt követően pedig fantasztikus szériába kezdtek.

Ünneplő liverpooli játékosok. (forrás: The Guardian)

Megkaparintották az UEFA-szuperkupát, a Klubvilágbajnokság trófeáját, de talán ennél is többet ért a rajongóknak, hogy 30 év után újra angol bajnokok lettek. Innen nézve már csak két komolyabb elismerés, a FA-kupa és a Ligakupa hiányzott, de 2022-re ezt is sikerült elérni, az évad végére pedig Klopp újfent elvezette a BL-döntőbe a csapatot. Ekkor a Real elleni visszavágásra is megkapták a lehetőséget, ami végül nem sikerült, de a felsoroltak bőven elegendőek voltak ahhoz, hogy nevét egy életre aranyba foglalják majd a Liverpool szurkolói.

Ráadásul még azzal is sikerült bizonyítania, hogy bár az előző szezon csapnivalóan alakult, kijöttek a hullámvölgyből, az újonnan érkezőkkel – így többek között Szoboszlai Dominikkel – pedig újra versenyképessé váltak. Jelenleg is vezetik a Premier League-et, ismét ott vannak a Ligakupa döntőjében, s még mindig versenyben vannak az FA-kupában, valamint az Európa-ligában is.

Csak részben váratlan a búcsú

„Az idény végeztével távozok a klubtól. Megértem, hogy ez sokaknak sokkot okoz majd elsőre, de meg tudom magyarázni, legalábbis megpróbálom. Mindent szeretek ezzel a klubbal, a várossal és a szurkolókkal kapcsolatban. Ennek tudatában a döntésem azt mutatja, hogy meggyőződtem a lépésem helyességéről. A helyzet az, hogy kezdek kifogyni az energiából. Félreértés ne essék, most még teljesen jól vagyok, de jó ideje tudom, hogy előbb-utóbb ezt el kell majd mondanom. Szóval most még jól vagyok, de azt is tudom, hogy ezt a munkát nem tudom végtelenségig csinálni. Az együtt töltött idő, az együtt átélt élmények és sikerek, illetve az irántatok érzett tisztelet és szeretet tükrében a legkevesebb, amivel tartozom nektek, az igazság” – részletezte távozásának okait a szakember.

Döntése azonban nem meglepő, hiszen már többször megemlítette, hogy egy ponton szünetet szeretne tartani pályafutásában, ez pedig most jött el. Mint azóta kiderült, vele együtt Pepijn Lijnders és Peter Krawietz segédedző, valamint a fejlesztésért felelős tréner, Vitor Matos is távozik. Ezek után persze óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy ki érkezhet a helyére? Távozása ugyanis komolyan beindíthatja az edzőkeringőt. Az egyik lehetséges utód a klub korábbi kiválósága, Xabi Alonso lehet, aki jelenleg a Bayer Leverkusen vezetőedzője. Ugyanakkor szóba került még a jelenleg Szaúd-Arábiában tevékenykedő klubikon, Steven Gerrard, a német válogatottat nemrégiben átvevő Julian Nagelsmann, a Brighton menedzsere Roberto De Zerbi vagy a Tottenhamet vezető Ange Postecoglou is.

UTAZÁSOK ÉS BELÉPŐJEGYEK A LIVERPOOL MÉRKŐZÉSEIRE 🇬🇧