Stadionok, amelyeket okvetlenül látnod kell

A legtöbb futballrajongó álma, hogy olyan stadionokat látogasson meg, amelyben lélegzetelállító pillanatokat és a világ legjobb játékosait láthatja – legyen az a Nou Campben, a Wembleyben vagy akár a Maracanaban. Vannak azonban olyan, kevésbé ismert stadionok, amelyek egyedi kialakításuk miatt ugyancsak vonzóak lehetnek. Néhányat most mi is bemutatunk…

Estadio Hernando Siles (La Paz, Bolívia)

„Oxigénre van szükségem, nem vízre.” – kiáltotta Javier Mascherano 2013 márciusában, az Argentína és Bolívia közötti 1:1-es eredménnyel végződő mérkőzésen. A 2014-es VB-szereplést jelentő kvalifikációs mérkőzés Argentína számára nem volt itt egy egyszerű összecsapás, hiszen szó szerint a levegőért kellett kapkodni Messiéknek.

A mérkőzést 3 637 méter tengerszint feletti magasságban játszották. Pontosan ilyen magasan található a bolíviai válogatott otthona, amely 41 143 fő befogadására képes. A hazai válogatott ebben a stadionban verte már meg az argentínokat 6:1-re, amely az argentín futball történelmének egyik legsúlyosabb veresége. A mérkőzés után Messi azt taglalta, hogy ilyen körülmények között lehetetlen futballozni. Hasonló véleménnyel volt Neymar is, aki 2017 októberében posztolt egy érdekes képet az Instagramjára – a kép alapján az öltözőben elengedhetetlen kellék volt az oxigénmaszk. A hazaiak nyilván már megszokták a nehéz körülményeket, s ezzel borsot törve az ellenfelek orra alá folyamatosan gyűjtögetik a skalpokat Estadio Hernando Siles-ban.

Voždovac Stadium (Belgrád, Szerbia)

A szerb fővárosban található stadion az FK Voždovac Belgrade csapat otthona, s abszolút ideális párok számára. Amíg a férfiak élvezik a futballt, a nők kedvükre vásárolhatnak vagy cseverészhetnek alattuk egy kávé mellett, ugyanis az 5200 látogató befogadására alkalmas stadion 24 méter magasban található és egy bevásárlóközpont fölé élpült. A 2013-as évben átadott komplexum az UEFA minden kritériumának megfelel, akár EB vagy BL meccsek megrendezésére is alkalmas.

Estadio Municipal de Braga (Braga, Portugália)

A portugál első ligában szereplő Braga együttesének otthona a 2004-es portugáliai EB előtt készült, s az érdekes külsejének köszönhetően igazi építészeti jelenségnek számít. A Monte Castro lejtőin elhelyezkedő stadion két, egymással ellentétes tribünből áll, ahová csaknem 30 ezer szurkoló fér el. Érdekesség, hogy a kapuk mögött nincs lelátó – az egyik felén egy sziklafal található az eredményjelző-táblával, a másik fele pedig a völgyre nyújt kilátást. A lelátók tetejét acélkötelek kötik össze. A nézőterek közötti átjárás a csaknem 5000 négyzetméter nagyságnyi területen zajlik.

Svangaskarð Stadion (Toftir, Feröer)

Ez a hazai pályája a B68 Toftir csapatának. Itt játssza hazai mérkőzéseinek egy részét a feröeri labdarúgó-válogatott, valamint ezen a két pályán játsszák az összes hivatalos nemzetközi mérkőzést a klubcsapatok is. A népessége szerint a világ egyik legkisebb országának nemzeti csapata értékes eredményeket ért el ezen a pályán – győztek például Luxemburg, Litvánia vagy Észtország felett, de ikszeltek Bosznia-Hercegovinával, Skóciával, Szlovéniával vagy Észak-Írországgal. A rekordnézőszám 6642 néző volt az 1998-as Málta elleni 2:1-re megnyert világbajnoki selejtező-mérkőzésen.

Estadio BBVA Bancomer (Guadalupe, Mexikó)

A labdarúgó-stadion a mexikói Új-León államban található monterreyi agglomerációban, Guadalupe község területén és a CF Monterrey otthona. Az 53 ezer férőhelyes létesítményt 2015-ben nyitották meg. A stadionprojekt a mai napig kissé zavaros, hiszen sokak szerint a Cerro de la Silla hegy alatt elhelyezkedése káros hatással van a környező természetre. A stadionnak nemcsak az építészeti jellege, de az onnan való kilátás is nagyon egyedi és lélegzetelállító.