Új fizimiskát kap a Santiago Bernabéu Stadion

Mindenkinek van egy nagy álma. Futballfanatikusként sokaknak az a leghőbb vágya, hogy kedvenc külföldi csapatának stadionjába ellátogasson, s részese lehessen ott egy felejthetetlen futballélménynek.

A Real Madrid otthona egyike a legszebb és leghangulatosabb stadionoknak Európában. A városi forgatag közepén található Santiago Bernabéu Stadion különös külseje még annál is különösebb belsőt rejteget. A hatalmas és meredek lelátók hihetetlen atmoszférát teremtenek, ha megtelnek a sorok a Királyi Gárda drukkereivel. A nézők pedig a focivilág legnagyobb neveit láthatták és láthatják a gyepen: Di Stéfano, Puskás, majd később Raúl, Roberto Carlos, a brazil Ronaldo vagy Cristiano Ronaldo. Ha csak egyszer is átéli ezt valaki, rögtön megérti, hogy miért is akar minden kisfiú a Realban vagy a Barcában focizni. Minden egyes ott töltött momentum az érkezéstől a távozásig – a szurkolói himnuszok, rigmusok, gólok – felejthetetlenek, s ez olyan mint a “drog” – szükségünk van egy újabb alkalomra.

Florentino Pérez elnök nem bízhat semmit sem a véletlenre, s jól forgatja klubon belül a pénzt. 2014-ben csaknem 400 millió eurós banki kölcsönt hagytak jóvá arra a célra, hogy a stadiont újjáépítsék, rekonstruálják, s behúzható tetőt is kapjon. Felújítják a homlokzatot – az ikonikus saroktornyokat például eltakarja majd az acél épületváz. Emellett 360 fokos kivetítőt és egy új lelátórészt is kap, noha a befogadóképessége – amely jelenleg 81 044 néző – nem nő. Nagyobb és interaktívabb lesz a klubmúzeum is, valamint a stadion környékén jóval nagyobb teret kapnak a szurkolók, s a beléptetés is sokkal több helyen zajlik majd.

Florentino Pérez elmondta, a munkálatok legalább három és fél évig tartanak majd. „Az új Santiago Bernabéu lesz a világ legjobb stadionja: modern, kényelmes és biztonságos – szögezte le a Real Madrid elnöke. – Lehetővé teszi számunkra, hogy folyamatosan fejlődjünk, és segíteni fog abban, hogy a Real Madrid változatlanul versenyképes maradjon a nemzetközi labdarúgás bonyolult színterén.

A Santiago Bernabéu Stadiont 1947-ben adták át, legutóbb az 1982-es világbajnokság előtt újították fel. Pérez elmondta: az ezredforduló óta több mint 250 millió eurót költöttek a stadionra. A felújítás után közel 150 millió eurót hozhat évente a konyhára az új komplexum. A Santiago Bernabéu továbbra sem veszít majd a varázsából, sokkal modernebb és futurisztikusabb lesz, a klubvezetőség pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a fővárosi gárda játékosai a lehető legszebb környezetben szórakoztassák a nagyérdemű közönséget.

A bikavadal-arénától a királyi sátorig vezető út

1902-ben, a mai Real Madrid megalakulásakor a klub neve még csak Madrid Club de Fútbol volt. Hazai mérkőzéseit a bikaviadal-arénától nem messze eső bérelt gyep nélküli földterületen játszotta. Ez évente 150 pesóba került, az öltözők pedig egy közeli kocsmában helyezkedtek el. Királyi klubbá csak 1920-ban vált, amikor XIII. Alfonz odaítélte neki ezt a címet. (real = királyi)

A Real Madrid  első igazi stadionja a Campo O’Donnell lett, amely akkoribban az egyik legmodernebbnek számított egész Spanyolországban. Befogadóképessége már elérte a 6000 férőhelyet és a pálya korláttal volt elválaszta a rajongóktól, mivel a spanyolok túl hevesen ünnepelték a gólókat. A csapat ezt a stadiont később egy újabbra váltotta fel, amely eredetileg kerékpár-versenypályaként szolgált. Az átalakítások után a pálya nemcsak hogy labdarúgásra lett alkalmas, hanem a klub első füves stadionjává  is vált. Ez a megoldás is azonban csak ideiglenesnek volt nyivánítható, és a klub egy éven belül ismét költözött. Ekkor került az Estadio Chamartínra a sor, ahol viszonylag elég hosszú időt, egész pontosan 23 évet töltött.

Az O’Donnel stadion még nem volt gyepesítve, a korlát azonban már megtalálható (1910)

Nem sokkal később a klub újabb új otthont keresett magának. Úgy alakították ki a kerékpáros ovált, hogy ott lehessen focizni. (1923)

Végre otthon

Bár a Chamartín stadiont sem kímélte a spanyolt polgárháború, későbbi újjáépítése után a kapacitása tovább növekedett, méghozzá 25.000 férőhellyel szolgált a futball szerelmeseinek. Viszont még így sem volt elég, hiszen a rajongók száma egyre csak nőtt, és a spanyolok egyre jobban imádták a klubot. Ekkor döntött úgy a klub akkori elnöke, Santiago Bernabéu, hogy egy 100 ezer férőhelyes stadiont kell építeni. (1930)

Akarni szép dolog, de a pénzügyi problémák kissé megnehezítették az elnök terveit. Makacsságának köszönhetően és banki hitelek segítsgével 1958-ban megvásárolta a stadionra kiszemelt telket, és elkezdőthettek az építkezési munkálatok. Annak ellenére, hogy a második világháború Spanyolországot nem érintette annyira, mint más európai országokat, egy ilyen méretű beruházás bizonytalan kimenetellel járt. 1947 decemberében átadták a  Nuevo Estadio Chamartínt, ahogy akkoriban nevezték es a Real az első meccsén 3:1-es győzelmet aratott a Portugál bajnok,  Os Belenenses felett. Hét év múlva a stadion kapacitása 125.000 férőhelyre emelkedett, meghaladva ezzel Don Santiago Bernabéu álmait. Az elnök iránt való tisztelet jelképeként a stadiont 1955-ben átnevezték Estadio Santiago Bernabéu-ra.

úEstadio Santiago Bernabéu Real Madrid

A felújításoknak köszönhetően a stadion még mindig képes otthont adni a klubnak

Annak ellenére hogy a 70 – es években szóba került egy új stadionba való költözés, és e mellett szólt az 1982-es világbajnokság szervezése is, ennek ellénere a klub vezetősége az Estadio Santiago Bernabéu felújítása mellett döntött.

A felújítások végezetével a stadion befogadóképessége 90.800 férőhelyre csökkent. A stadion viszont olyan eseményeknek adott helyszínt mint az olasz-német vb döntő, 4 külömböző európai klubcsapat döntő, legutóbb 2010-ben, amikor az Inter Milan győzedelmeskedett a Bayern felett a BL-ben. Úgy gondoljuk, hogy a folytonos felújítások ellenére elmondható, hogy a Real Madrid igazi otthonra talált.