Spielberg: Stájerország neves kanyarai

Olvasási idő: 4 perc 

Bár Ausztriát semleges államként tartották számon, mégis a nyugati országok felé “húztak” a hidegháború ideje alatt. Pontosan emiatt próbálták ezt kihasználni az emigránsok, akik jobb élet reményében ún. transzferállomásként használták az országot. A szorosan őrzött vasfüggöny mögé kerülés tehát sokkal bonyolultabb volt, mint manapság. Ausztriának hatalmas lépés volt felkerülni az autósport térképére.

A Red Bull Ring (eredeti neve Österreichring, 1997–2003 között A1-Ring) egy osztrák versenypálya Stájerországban. Maga a pálya Spielberg községhez tartozó területen fekszik, de bejáratai Zeltweg község közvetlen közelében vannak, ezért gyakran „zeltwegi pályaként” említik. 1997 és 2003 között rendeztek itt F1-es futamot. A pályát 2011-ben a Red Bull energiaital gyártó finanszírozásával felújították, és ismét alkalmassá tették a Forma 1-es versenyek megrendezésére, a 2014-es szezontól ismét szerepel a versenynaptárban.

A versenypálya 1969-ben épült meg, körülbelül hat kilométer hosszúságban. Egészen 1987-ig adott otthont a Formula–1 osztrák nagydíjnak. A leghosszabb, nagy sebességű kanyarja a Formula–1 egyik leggyorsabb pályájává tette. Néhány összetűzés után a Forma–1 tíz évre elbúcsúzott a verseny helyszínétől.

1995 és 1996 között, a hosszas politikai tárgyalások után átépítették: a 4318 méterre rövidült pályát a legújabb biztonsági előírásoknak megfelelően alakították ki. 1997 és 2003 között hét Forma–1-es futamot rendeztek rajta. A korábbi nyomvonallal összehasonlítva az átépített A1-Ring már nem rendelkezett gyors „bátorságkanyarral”, és ezért a pilóták között kevésbé vált népszerűvé. A pályának hét jobb- és két balkanyarja van. A két bal kanyar Niki Lauda és Gerhard Berger nevét viseli. Mivel a felső-stájer területen fekszik és három oldalról dombok veszik körbe, ezért a lejtőket természetes tribünöknek használják. Ez az elrendezés egyrészről jó rálátást ad az egész pályára, másrészről pedig különleges környezetet ad a versenyeknek.

2003-ban a Formula–1 másodszor is elbúcsúzott a pályától, de most elsősorban anyagi okok miatt (hivatalosan az EU-ban kötelező dohányreklám-tilalmak miatt, nem hivatalosan a Forma–1 Ausztriában nem volt elég lukratív). Egyedül a Red Bull pályázott a területre, amit motor- és repülőiskolává akart alakítani – körülbelül 750 millió eurós beruházással. A lakosság visszajelzései és az osztrák szenátus elutasításai után a Red Bull elállt a terveitől. Azonban ekkor már terület-előkészítési munkálatokat elkezdték, úgyhogy a versenypálya nem volt használható.

Belépőjegyek a Forma 1 Osztrák Nagydíjra 

A stájer politika sok fáradozás után elérte, hogy a pályát újra üzembe helyezzék és emellett az autóipar számára is tesztpályát biztosítsanak. Partnerként ismét a Red Bull, illetve a KTM, VW és Magna cégek merültek fel. Az új pálya építésének kezdetét 2007-re tervezték. A Volkswagen végleges kiszállásával krízis merült fel és mára már csak egy kis esély van a projekt realizálására.

A 2008. február 4-ei ülésén a befektetők arra az eredményre jutottak, hogy a projekt ebben a formájában nem kivitelezhető. Amikor az egyik osztrák újság áprilisi címlapjára tűzte, hogy a pálya újra megnyílik, a motorsportok szerelmesei fellélegezhettek.

2020-ban két osztrák nagydíjat rendeztek két egymást követő hétvégén, a koronavírusjárvány miatt törölt futamok pótlása végett. A második futam stájer nagydíj néven szerepelt a versenynaptárban. Ekkor Valtteri Bottas és Lewis Hamilton állhatott a dobogóra.