Sebzett oroszlánok – A Leverkusen vár a Fradira az Európa-ligában

Olvasási idő: 5 perc

Szerző: Szikora Tamás

A német együttes tavaly nagyszerűen zárta a szezont, hiszen a Bundesligában a harmadik helyen végzett, idén viszont kevés sikerélményben van részük. Xabi Alonso vezérletével már javuló tendenciát mutatnának, s mivel a bajnokságban 11 pontos hátrányban vannak az ötödik helyezett Freiburggal szemben, ezért az EL az egyetlen reális lehetőségük arra, hogy nagyot alkossanak az idén. Cikkünkben bemutatjuk, mit kell tudni a Ferencváros következő ellenfeléről.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Út a nyolcaddöntőig

Míg a Ferencváros csoportelsőként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, addig a Bayer Leverkusen számára bonyolultabb volt az út. Miután az előző idényben a harmadik helyen zártak a Bundesligában, így automatikusan megváltották helyüket a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ezek után értelemszerűen nagy várakozással tekinthettek az új idény elé, ám végül csalódniuk kellett. A bajnokságban néhány kivételtől eltekintve szinte csak a vereségek jöttek, a Német Kupában már az első fordulóban kiestek a harmadik ligában szereplő Elversberg együttese ellen, de az idei BL-csoportkörben is épphogy megkaparintották a harmadik helyet.

Ezzel legalább az Európa-ligában újabb esélyhez juthattak, ahol a 16 közé kerülésért azzal az AS Monaco-val kellett megvívniuk, amely a Fradi mögött a második lett a H-csoportban, a párharc pedig kifejezetten izgalmasan alakult. Az első meccset még a Monaco nyerte 3-2-re, a visszavágón azonban a német alakulat győzött ugyanilyen arányban, ami hosszabbítást, majd büntetőpárbajt eredményezett. Utóbbihoz a higgadtság mellett a szerencse sem árt, ez pedig akkor a Leverkusen mellé szegődött, ami talán önbizalmat adhat számukra a folytatáshoz.

Öröm a továbbjutás után – forrás: Bayer Leverkusen Facebook oldala

Mindez nem ártana számukra, hiszen a Bundesligában jelenleg elég hullámzó teljesítménnyel csak a 9. helyen állnak. Akármilyen szorosan is alakul a bajnokság, nyolc pont választja el őket attól, hogy a következő szezon elején legalább az Európai Konferencia Liga selejtezőjében részt vehessenek. A biztos Európa-liga szerepléshez pedig 11 ponttal kellene többet szerezniük, mint a Freiburg – Lipcse duó. Ez szintén növelheti az étvágyukat, a csapat pedig nem is annyira rossz, mint azt az eredmények mutatják.

Megfelelő hozzávalók

Bár a Leverkusen a helyezések alapján már 2020-ban és 2021-ben is a német élvonal legjobbjai között volt, az igazán nagy lökést az előző vezetőedző Gerardo Seoane adta meg, aki a bajnoki dobogó ellenére sem maradhatott hosszú ideig a kispadon. Mivel az őszt csalódást keltő módon indították, a vezetőségnek hamar elfogyott a türelme és új szakember után néztek, majd október elején bejelentették, hogy az edzői posztot, a játékosként fantasztikus dolgokat elért Xabi Alonso töltheti be. Ezzel persze a korábbinál nagyobb figyelem irányult rájuk, főként úgy, hogy a spanyolok kiválósága számára ez az első igazán komoly feladat edzőként. Mostanáig csak a Real Madrid U14-es csapatának, valamint a Real Sociedad B jelű együttesének állhatott az élén, ám ennek ellenére a Leverkusen stabilabbá vált a kezei között, a későbbi sikerességhez pedig egészen jó alapanyag áll a rendelkezésére.

Mióta Alonso megérkezett az együttes többnyire a 4-3-3-as vagy pedig a 3-4-3-as rendszerben játszik, a játékosok közül pedig mindenképp ki kell emelni Jeremie Frimpong nevét. A 22 esztendős védő eddig elég gólérzékeny tud lenni és a támadások előkészítésekor is kulcsfigura, de Florian Wirtz vagy éppen Moussa Diaby mellett sem szabad elmenni. Előbbi a Monaco ellen két gólt és egy gólpasszt is jegyzett, míg francia társa mindent egybevetve már 11 találatnál jár a tétmeccseken ebben az idényben. A középpályán Robert Andrich az egyik legnagyobb mozgatórugó, a csatárok esetében pedig nemcsak Moussa volt eddig eredményes. Ott van ugyanis a cseh különítményből Adam Hložek és Patrik Schick, akik szintén veszélyesek tudnak lenni a kapu előtt, így rájuk is készülnie kell majd az FTC kapuját védő Dibusz Dénesnek.

forrás:  Stefan Brauer / DeFodi Images

Sorozatban harmadszor az Európa-liga kieséses szakaszában

A Leverkusen az elmúlt években valahogy mindig itt köt ki, hiszen a 2018/2019-es szezon óta minden alkalommal ott voltak a legjobb 32 között, 2020-ban pedig a negyeddöntőig meneteltek. Az EL-ben a mostani alkalmat is beleszámítva eddig nyolc kiírásban voltak jelen, de valójában a másodikszámú kupasorozat elődjeiben sem voltak sikertelenek. Minél régebbre megyünk vissza az időben, annál több sikeres szereplést találunk.

A legjobb nyolc közé a 2000-es években is eljutottak kétszer, 1995-ben elődöntősök voltak, míg 1988-ban elhódították a trófeát. A csapatnak tehát megvan a maga múltja ezzel a sorozattal, ha pedig idén magasba emelhetnék az EL-serleget a budapesti finálé után, akkor a Leverkusen lenne a második német klub a címvédő Eintracht Frankfurt után, amelyik eljut a végső győzelemig, mióta Európa Ligának hívják a sorozatot.

forrás: fradi.hu

Nem először találkoznak

Gyorsan telik az idő, amit mi sem mutat jobban, hogy a Ferencváros 2021 őszén kétszer is összecsaphatott a Levekusen gárdájával, amely később csoportgyőztesként mehetett a nyolcaddöntőbe. A zöld-fehérek ellen akkor kellemes és kellemetlenebb emlékeket egyaránt szereztek, miután az első mérkőzésen még győzni tudtak 2-1-re, szűk három hónappal később viszont már kikaptak egy góllal a magyar bajnoktól.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, elvégre már mindkét csapat élén másik vezetőedző áll, és a keretek is átalakultak valamelyest, szóval az akkori mérkőzések nem igazán szolgálhatnak támpontként. Fontos adalék azonban az is, hogy a Fradi elég sokat fejlődött a nemzetközi meccseken, míg a bajnokságban elfoglalt pozíciókat tekintve a Ferencváros készülhet nyugodtabban a találkozóra, de ez vélhetőleg nem számít majd túl sokat. Az biztos, hogy mindkét mérkőzésen kemény küzdelemre számíthatunk.

Pillanatkép a 2021-es mérkőzésről – forrás: m4sport.hu

Bayer Leverkusen – névjegy:

Teljes csapatnév: Bayer 04 Leverkusen Fußball GmbH

Alapítás éve: 1904

Stadion: BayArena – Leverkusen/Férőhelyek száma: 30 210

Csapat színei: fekete, vörös

Becenév: Gyógyszergyáriak

Vezetőedző: Xabi Alonso 

A klub eddigi sikerei: 5x Bundesliga bajnok, 2x Bundesliga 2. bajnok, 1x Német Kupa győztes, 1x Német Szuperkupa győztes, 1x UEFA Kupa győztes

Érdekesség: a csapatot az idén 160 éves Bayer gyógyszergyár és vegyipari vállalat dolgozói alapították meg.

UTAZÁSI ÉS BELÉPŐJEGYES AJÁNLATAINK EURÓPAI KUPASOROZATOKRA