San Siro: Ha egy stadion ad otthont 2 riválisnak

Hogy két csapat játsza otthoni mérkőzéseit egy stadionon, nem teljesen kivétel. Például az Allianz Arena is két csapatnak: a Bayern Münchennek és az 1860 Münchennek is ad otthont. De ritkaság, hogy két olyan nagy csapat mint az AC és Inter Milan, egy stadionban játszák hazai meccseiket. A San Siro stadion, vagy másnéven Giuseppe Meazza stadion, Milánó város legnevezetesebb épületei közé tartozik. Építését Piero Pirellinek köszönheti, az akkori AC Milán elnökének. Kérdezi, hogy ilyen névvel van e köze az autógumikhoz, aki hosszú éveken keresztül az Inter szponzora volt? Igen, van. Piero, a fia a hires vállalat alapitójának.

San Siro a 1925/26-os szezonban. Megismeri? (forrás: acmilan.hu)

san siro

Nuovo Stadio Calcistico San Siro

Pontosan ez volt a stadion neve 1926-ban, amikor befejezték. Ez hosszú volt számukra, igy lerövidítették, San Siróra. Honnan kapta a nevét? Egy milánói negyed, ahol építették a stadiont, San Siro.

Az első meccs szimbolikusan az Inter ellen volt, habár az még nem játszott ezen a stadionon. Akkor a hazai meccseit még az Arena Civicában játszotta. Ezt a meccset az Inter nyerte 6-3 arányban. Csak 1947-es évtől lett az Inter otthona is, ebben az időben 55 ezres férőhellyel. Voltak olyan merész tervek is, ami alapján 150 ezerre szerették volan növelni a férőhelyet, no végül „csak” 85 ezernél maradt.

Mai San Siro stadion

Egy kis Anglia Olaszországban. 

Több olasz stadionon atlétikai pálya is volt, még máig is van. A nézők nincsenek olyen közel  a játékosokhoz.

Érdekesség, hogy az olasz válogatott első nemzetközi mérkőzése ezen a stadionon volt játszva, 1927.február 20-án Csehszlovákia ellen /2:2/. Erre a meccsre nagyon sokan emlékeznek, ha viszont nem, akkor biztosan olvashatnak róla.

Több olyan játékos is volt, aki mindkét csapat dresszét már viselte. Ilyenek voltak például: Hernan Crespo, Zlatan Ibrahimovič, Christian Vieri, Roberto Baggio vagy a legendás Ronaldo.

Ronaldo az Aranylabdával

Ronaldo R9

De a San Siro gyepén olyan klublegendák is játszottak, mint Paolo Maldini vagy Javier Zanetti, akik csak egy klubot ismertek. Zanetti az Inter színeiben 847 meccset, Maldini az AC színeiben 902 meccset játszottak.