Rossi csúcsra jutott a válogatottal

Olvasási idő 3 perc

„Ez pályafutásom egyik legszebb napja” – nyilatkozta Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya még a franciák elleni 1-1-es döntetlen után. Ezt követően jött egy hasonlóan zseniális mérkőzés Münchenben. Németország ellen kétszer vezetve végzett 2-2-re Magyarország.

Az olasz szakember ezt követően is hasonló gondolatokat osztott meg a közvéleménnyel. Nézzük most meg, mit is tudhat maga mögött Rossi, milyen állomásai vannak annak a bizonyos pályafutásnak.

Rossi-Sampdoria2

A kis Marco 1964-ben a Torino megyében található Druentoban született. Gyermekkorában, ahogy az Olaszországban illik, focizni kezdett és az FC Torino ificsapataiban pallérozódott. Még 20. születésnapja előtt Dél-Olaszország felé vette az irányt és a nápolyi Campania csapatába igazolt, a harmadosztályba.

Szintén 1984-ben került Nápolyba Diego Maradona. Rossi viszont sosem játszott az argentin legenda ellen, köszönhetően az osztálykülönbségeknek, de testközelből tapasztalhatta, milyen légkör övezi a világ valaha volt egyik legnagyobb labdarúgóját.

További érdekességek és nyereményjátékok a foci világából a Facebook oldalunkon: @FociTour.hu

A 187 centiméter magas védő azok után, hogy 1984 márciusában még Torinoban debütált a Seria A-ban, a 92/93-as idényben lett stabil élvonalbeli játékos a Brescia színeiben. Egy idénnyel később a Sampdoriával az Olasz Kupát is sikerült elhódítaniuk.

1995-ben, túl a harmincon új kihívásra vágyott, így meglepő módon Mexikóba igazolt. Egy év amerikai légióskodás után visszatért Európába és a Bundesliga 2-es Eintracht Frankfurthoz írt alá.

Egy újabb esztendő elteltével ismét a Serie A következett, a Piacenza színeiben. Ebben, az 1997/98-as szezonban igazolt az Interhez Ronaldo, a brazil zseni ellen pedig Marco Rossi is pályára lépett az idény végén.

Főhősünk alacsonyabb osztályban vezetett le, majd hasonló szinten kezdte el az edzői pályafutását. 2012-ben senki nem ismerte őt Magyarországon, mikor első ízben a Budapest Honvéd edzője lett.

Ennek ellenére viszont kiugró sikert ért el a kispestiekkel, hiszen azonnal a dobogó harmadik fokáig vezette a piros-feketéket. Megelőzték többek között a címvédő Debrecent, és a Ferencvárost is. A következő idény már nem alakult ennyire jól a számára és 2014 tavaszán lemondott, miután csapata egyre lejjebb csúszott a tabellán.

Nem bírták viszont sokáig nélküle a Honvédnál. 2015 februárjában átvette a kiesés elől menekülő csapatot és benntartotta őket az élvonalban. Ez után jött egy 8. helyezés, majd a 2016/2017-es szezon. Az olasz mester úgy összerakta a kispesti együttest, hogy azok 24 év után megnyerték a bajnokságot.

Rossi-Honvéd

A sikeredző sokak meglepetésére nem folytatta a munkát Budapesten és Felvidékre, a DAC-hoz igazolt. Itt az erdélyi László Csaba helyét vette át, sokan pedig a magyar bajnoki cím ellenére fenntartásokkal fogadták.

Rossi azonban az eredményekkel válaszolt a kétkedőknek és a dobogóra vezette a sárga-kékeket. Ezzel a Dunaszerdahely kijutott a nemzetközi porondra. Ott az Európa-liga-selejtezőjének első fordulójában a Dinamo Tbiliszi volt Rossi csapatának ellenfele. A grúziai kaland előtt ellenben kiderült, hogy a magyar nemzeti csapattól távozó Georges Leekens helyét az olasz veszi át. Csakhogy az El-selejtezőben még maradt a csallóközi padon és hazai pályán 1-1-es döntetlent ért el.

A visszavágó előtti sajtótájékoztatón Rossi ezt nyilatkozta: „A végén kéne gólt lőni, hiszen utána már nincs ideje válaszolni az ellenfélnek.” Ezek után a DAC egy 94. percben szerzett góllal jutott tovább, az olasz szakember pedig elbúcsúzott.

Válogatottbeli kinevezése után, a Nemzetek Ligája előtt így üzent nagyapjának:

„Szia Nagypapa! Remélem, jól vagy. Hány éve is mentél el? Túl sok.

‘94-ben volt, de az emléked most is itt él bennem. Ki tudja, milyen boldog leszel és büszke az unokádra, aki most a magyar válogatott szövetségi kapitánya…

Igen, azé a Magyarországé… Az Aranycsapaté, melyben Puskás, Hidegkuti és a többiek játszottak, és amiről annyit meséltél nekem. Emlékszel? Ma elkezdődik ez az új kaland, és ha a lehető legjobban kezdődik, akkor pontosan tudom, kinek ajánljam a győzelmet! Ha így lesz, akkor tudni fogom, hogy szurkoltál nekem, nekünk! Szeretlek! És mindezt Neked ajánlom!”

Ugyan ekkor még nem jött össze a győzelem Finnországban és az Európa-bajnoki-selejtezőkön sem végzett kijutást érő helyen a csapat, voltak remek pillanatok. A világbajnoki ezüstérmes horvátok legyőzése már reménykedésre adott okot. A 2020 őszére halasztott pótselejtezőkön aztán sikerült Bulgáriát és Izlandot is legyőzni és kijutott a kontinenstornára Magyarország.

Az Eb előtt a válogatott még feljutott a Nemzetek Ligája A-ligájába, a vb-selejtezőkön pedig három meccsen szerzett 7 pontot.

Hogy mi történt az elmúlt két hétben az Európa-bajnokságon, aligha kell valakinek elmesélni. „Marco Rossi varázsló” – kiabálta Hajdú B. István. Ha az nem is, de a lehető legjobb szakember, aki irányíthatja Szalai Ádámékat.

FOCIS SZURKOLÓI TERMÉKEK ÉS AJÁNDÉKTÁRGYAK

Összeállította: Elek Zoltán