Rómába tért haza az Európa-bajnoki trófea

Olvasási idő 5 perc

Az elődöntőt és a finálét is büntetőkkel nyerték az olaszok.

Az olasz-spanyol és az angol-dán elődöntő is 1:1-es eredményt hozott a rendes játékidőben. Az előbbi párharc végül csak büntetőkkel dőlt el és Olaszország jutott a fináléba. A másik meccsen az angolok a hosszabbításban múlták felül az első meccs majdnem tragédiája után a legjobb négyig menetelő dánokat.

Ezek után vasárnap este a Wembleyben valóban a torna során a legjobb teljesítményt nyújtó válogatottak csaptak össze. A 2. percben az elődöntőben csak csereként szerepet kapó Trippier gólpassza után az előrehúzódó balhátvéd, Shaw szerzett vezetést Angliának.

Harry Kaneék az elején akár végleg is eldönthették volna az aranyérem sorsát, de nem tudták kihasználni fölényüket, majd az olaszok folyamatosan átvették az irányítást. Ennek ellenére csak egy szerencsésnek nevezhető góllal tudtak egyenlíteni.

A 67. percben Verratti fejesét Pickford nagy bravúrral a kapufára tolta, a kipattanó pedig pont az érkező Bonucci elé került, aki a hálóba vágta azt.

A rendes játékidő és a hosszabbítás sem hozott újabb gólt, így jöhettek a büntetők. Itt ugyan mindkét kapus, Pickford és Donnarumma is kettőt-kettőt védett, de az angoloknak még egyszer megremegett a lábuk és a kapufát találták el.

Olaszország így 3-2-re megnyerte a tizenegyespárbajt és az Európa-bajnokságot.

Az Európa-bajnokság számokban

Ami a döntő statisztikáit illeti, az olaszok 144,6, az angolok 143,3 kilométert futottak, a különbség minimális. Ahol viszont már szembetűnő az eltérés, azok a passzok. Olaszország 836 passzából 758 volt pontos, ami 91 százalékos hatékonyságot mutat. Anglia esetében viszont csak 436 volt az átadások száma, amelyből 340 talált csapattársat, a hatékonysági mutató így csupán 78 százalékos. Ezen adatok fényében nem meglepő, hogy a labda 61 százalékban az olaszoknál volt.

A finálé legjobb játékosa egyébként Leonardo Bonucci lett, aki gólja mellett a saját tizenegyesét is értékesítette. Az olaszok viszont a kupa mellett még egy fontos elismerést magukkal vihettek. Egészen pontosan a mindössze 22 éves Gianluigi Donnarumma, aki a torna legjobb játékosa lett.

Érdekesség, hogy az egész Eb-t tekintve a védések számában csupán a 17. lett 9 hárítással. Gulácsi Péternek 11, a rangsort az élen záró svájci Sommernek pedig 21 védése volt a tornán.

Nézzünk még néhány érdekesebb adatot. A góllövőlistát Cristiano Ronaldo és a cseh Patrik Schick 5-5 góllal az élen zárta, de mivel előbbi játékosnak volt egy gólpassza is, a portugál vihette haza a gólkirályi trófeát.

A legtöbb gólpasszt, szám szerint négyet a svájci Zuber jegyezte.

Van azonban olyan lista, ahol egy magyar játékost találunk az első helyen.

A futási sebességben az olasz Spinazzola és Loic Négo zárt az élen. Mindketten 33,8 kilométeres óránként sebességet értek el egy sprint során. A legtöbbet Jorginho futotta az Európa-bajnokságon. Az olasz 86,6 kilométerrel zárt.

A legpontosabban pedig Reece James passzolt. Az angol védő átadásainak 99 százaléka talált csapattársat, igaz ő csak a skótok elleni csoportmeccsen játszott.

A kontinenstorna 51 mérkőzésén összesen 142 gólt szereztek a futballisták, ez meccsenként 2,79-es gólátlagot jelent. Cikkünket pedig ezek után nem is zárhatnánk mással: Soha rosszabb gólátlagot!

FOCIS SZURKOLÓI TERMÉKEK ÉS AJÁNDÉKTÁRGYAK

Összeállította: Elek Zoltán