Rég jártunk már az elitben, de az emlékek még minden szurkolóban ott élnek

Olvasási idő: 3 perc

Szerző: Hajtman Gábor

Az 21. század első két évtizedében a magyar jégkorong-válogatott kétszer is játszhatott a legjobbak között. 2008-ban óriási sikert aratva jutottunk fel először a világelitbe, rá hét évre, 2015-ben Krakkóban sikerült ezt megismételni. A legjobbak között tehát 2009-ben Svájcban és 2016-ban Oroszországban játszhattunk. Mindkétszer kiestünk, de az biztos, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodhatott a magyar jégkorong-közössége.

Ismerkedés a világelittel a szapporói csoda után

Ugyan már régen volt, de ki az, aki ne emlékezne vissza a svájci elitkategóriás világbajnokságra? A magyar válogatott hetven év után először szerepelt a legjobbak között. Tudtuk, hogy pofozógépnek megyünk oda, de a vb minden egyes pillanatát élvezték a fiúk. A magyar válogatott kapusa, Szuper Levente nyilatkozta azt a szlovákok elleni meccs előtt, hogy itt nem lehet leégni, hiszen már az egy ajándék, hogy jégre léphet a csapat. A legtöbb elemző az utolsó helyre várta a magyar csapatot. Azt azonban senki nem gondolta volna, hogy ilyen szoros meccsekkel zárunk.

A szlovákok elleni első mérkőzésünkre nem lehetett panasz, hiszen csupán néhány másodpercre voltunk a döntetlentől, amely bravúrnak számított volna. Kanada átgázolt rajtunk, de ott is hősiesen küzdöttünk. A csoport utolsó meccsén a fehéroroszokkal harcoltunk. Ha rendes játékidőben sikerült volna nyerni ellenük, akkor biztosan bent maradtunk volna. A meccs bravúros volt, a fehéroroszok végül 3-1 re tudtak ellenünk nyerni. Mi egy gyönyörű gólt ütöttünk, amelyet Peterdi Imre szerzett Ladányi Balázs zseniális passzából. A kiesés elkerülésért folytatódott tovább a torna, ahol az osztrákokkal, a dánokkal és a németekkel játszottunk. Az osztrákok ellen nagyon kiengedtünk, és egy csúnya 6-0-ás vereségbe szaladtunk bele. A dánokkal már sokkal koncentráltabbak voltunk, és az első harmadot követően vezettünk is, de végül a rutin diadalmaskodott, így 5-1-re behúzták azt a mérkőzést. A németek ellen már úgy léptünk jégre, hogy biztosan kiesők vagyunk. Ők ugyanis nem eshettek ki, mivel a következő évi világbajnokságot rendezték. A magyar válogatott egy szoros, 2-1-es vereséggel búcsúzott az A-csoporttól.

Szapporó hősei (2008) forrás: jegkorongszovetseg.hu

Másodjára megszereztük történelmi első sikerünket

2016-ban ismét visszatértünk, a helyszín Szentpétervár volt. 2009-hez képest változott a lebonyolítási rendszer. Már nem négy darab négyes csoport volt, hanem két nyolcas, amelyből az első négy továbbjutott, az utolsó helyezett pedig kiesett.

Ismét a szlovákokkal kezdtünk. Ezúttal mi szereztük meg a vezetést Frank Banham révén. Északi szomszédunk azonban gyorsan ki is egyenlített, és magához ragadta az irányítást. Hiába küzdöttünk, a papírforma döntött, így végül 4-1-re kikaptunk. A következő meccsen nem volt esélyünk, de a magyar válogatott Bartalis Istvánnak köszönhetően megszerezte történelmi első gólját a Kanada ellen. A franciák ellen úgy léptünk jégre, hogy őket elkaphatjuk, de végül 6-2-re vertek minket. A finnektől meglepetésre csak 3-0-ra kaptunk ki. A meccs feléig sikerült tartani a gól nélküli döntetlent. Ehhez Vay Ádám kapusunk is nagyban hozzájárult, akit akkor fedezett fel a világ. A világbajnokság után külföldi ajánlatokat is kapott a tengerentúlról, ahol végül két szezont töltött. Az amerikaiak 5-1-re léptek át minket, majd következett az a mérkőzés, ami végén végre a magyar himnusz csendült fel. Válogatottunk egy csodálatos, 5-2-es történelmi győzelmet aratott Fehéroroszország felett. Ez volt a magyarok első A-csoportos győzelme. Az utolsó találkozó döntött a bentmaradásról, s bár csapatunk hiába küzdött hősiesen, a németek végül 4-2-re behúzták a találkozót. Egy hajszálnyi esélyünk maradt hátra, ha a franciák legyőzték volna a fehéroroszokat, akkor nem estünk volna ki. Sajnos ez nem történt meg, így újra búcsúztunk az elitmezőnytől.

Közös ünneplés a szurkolókkal Krakkóban (2015) forrás: MJSZ/Mudra László

Idén pedig újra kivívtuk a feljutást, 2023-ban harmadjára leszünk az elitmezőny tagjai. Gratulálunk minden csapattagnak, szakvezetőnek és stábtagnak az elért eredményhez. Hajrá Magyarország!

forrás: MJSZ/Vörös Dávid