Öt rangadó, amelyet vétek lenne kihagyni

Szereted a focit és azon gondolkozol, melyik forró hangulatú csúcsmeccset lenne a legjobb élőben, a stadionban megnézni? Azt mondod, igazi fan vagy és neked egy meccs felér egy nyaralással? Összeállítottunk neked egy válogatást a legjobb párosításokból, amelyeket a saját bőrödön is átélhetsz.

A focitour.hu utazási irodával eljuthatsz a világ bármely részére és megtapasztalhatod a legkeményebb futballélményt. Ősi riválisok harca a pályán, skandáló rajongók tízezrei a lelátón és örök élmény a szívekben.

1. Manchester United vs. Liverpool FC

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt manchester united liverpool

Néhány országban a foci egyfajta vallás, de Angliában talán még ennél is több: életforma. Éppen ezért választottuk elsőnek ezt a rangadót, egyenesen a futball szülőhazájából.

Amikor a Liverpool és a Manchester United játékosai farkasszemet néznek, nem csak 22 focista áll egymással szemben, hanem két klub súlyos, patinás múltja is. Nincs más klub az országban, amelyik annyi bajnoki címet nyert volna, és annyi játékost adott volna a válogatottnak, mint ez a kettő. Északnyugat-Anglia két nagyvárosa mindössze 50 km-re van egymástól, a rivalizálásuk pedig a 19. század óta tart, amikor Liverpoolt világszerte jelentőssé tette a kikötője. A nagy fellendülés ma már csak emlék, jelenleg Manchester a gazdagabb és pörgősebb város.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt OLd trafford

Az összecsapás napján mindkét város talpon van, szurkolók ezrei özönlenek a stadion felé, izzik a levegő. Ha először találkozol ezzel, szó szerint megbénít az érzés, olyan erős, akár egy hurrikán, és ezt az élményt csak a Premier League kínálja. Aztán a rangadón nyerhet bármelyik csapat, a szurkolók úgysem változnak.

2. Real Madrid vs. FC Barcelona

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Real Madrid - Fc Barcelona

Mindkét spanyol gigászt a világ legnagyobb klubjai közt tartják számon, mindkettőt mediterrán szenvedély és támadófoci jellemzi, még a játékstílusuk is hasonló. Mégsem lehetne nagyobb szakadék két klub között.

Valahányszor a Real és a Barca pályára lép, két világválogatott feszül egymásnak, a zseniális focisták pedig tökéletesen ellentétes filozófiát valló klubokat képviselnek. A Real a világ minden tájáról begyűjti a legragyogóbb tehetségeket, a Barcelona szívesebben nevel, a Real Spanyolország dicsőségét hirdeti, a Barca a katalán büszkeséget.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt El Clasico bernabeu

Már-már világnézeti kérdés, melyik csapatnak szurkolsz a Clásicón, így voltaképpen az a csoda, hogy egy-egy kőkemény meccs után a két szurkolótábor képes együtt énekelve, trombitálva vonulni a stadion előtt. Ez maga a futball, a legtisztább és legerőteljesebb formájában.

3. AC Milan vs. Internazionale

Súvisiaci obrázok

Az öreg kontinens topligái közül az olasz Serie A az utolsó, ahol a stadionokban régivágású szurkolást élhetünk át. Az utánozhatatlan hangulatot a híres tifosik, azaz olasz ultrák alapozzák meg. A 90 perc alatt az érzelmek teljes skáláját átélhetjük, öröm és könnyek váltakoznak, a fanatikusok grandiózus koreográfiákkal, könyörtelen zászlókkal, zajos petárdákkal, és olykor látványos görögtűzzel rukkolnak elő.

Nehéz egyetlen rangadót kiválasztani, de a Derby della Madonnina biztosan kihagyhatatlan. Milánó két klasszis csapata, az AC Milan és az Inter évtizedek óta osztozik a leghíresebb olasz stadionon, a San Sirón – no meg a trófeákon is. A játékosok büszkesége és a rajongók elkötelezettsége a milánói derbit Európa legnagyobb meccsévé avatják. Az ellenfelet a meccsen és a tabellán is le kell győzni, ez a legfontosabb küldetés.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt AC Milano - Inter milano

A mélyen hívő olaszok a szeretett csapatukért, a játékosokért és az edzőkért is képesek imádkozni. Ha tehát vallási élményként megélt futballt szeretnél látni, Olaszországban a helyed.

4. Fenerbachce vs. Beskitas

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Fenerbahce - Besiktas

Ha már láttad a klasszikus európai derbiket, ideje elmenni Törökországba. Van néhány nagy klub Isztambulban, és van ez a kettő, amely garantáltan forró hangulatú meccset vív majd.

A Beskitas szurkolói a leghangosabbak a Guinness Rekordok könyve szerint is. A Fenerbahce és a Galatasaray forróvérű rajongói számára ennyi pont elég, hogy megpróbáljanak még hangosabbak lenni és ezzel segítsék a csapatukat. A rajongók odaadása és határtalan támogatása valóban lenyűgöző, nem kérdés, hogy az isztambuli stadionok a leghangosabbak Európában.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Fenerbahce - Besiktas rocky

A törökországi labdarúgó-mérkőzések vibráló légköre mellett érdemes kihasználni a város nyújtotta lehetőségeket is. A Boszporusz-szoros mindkét oldalán építészeti kincseket, híres élelmiszer- és ruházati piacokat, valamint hagyományos és ínyenc éttermeket is találsz.

5. Boca Juniors vs. River Plate

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Boca Junniors River plate

Végül látogassunk el Dél-Amerikába is. Több mint száz éve tart a rivalizálás az argentin munkásosztály és az elit csapata, vagyis a Boca Juniors és a River Plate között. A Superclásico egy olyan mérkőzés, amelyet egyszer az életben látni kell.

Ez a meccs olyannyira felkorbácsolja a szenvedélyeket, hogy már napokkal a kezdőrúgás előtt megkezdődik a csata, és még napokkal a lefújás után is tart, sokszor nem csak szóban. Az országban leáll az élet a meccs alatt, utána pedig hónapokig ez a beszédtéma.

Dél-Amerikába utazni kétségkívül kihívást jelent, de ha elég kalandvágyó vagy, hosszabbítsd meg az ott töltött időt, látogass meg érdekes helyeket Argentínán kívül, legalább a szomszédos Brazíliában és Uruguayban. Garantáljuk az egész életre szóló élményt.

Akár a magad, akár a barátaid számára keresel különleges futballélményeket, a megoldás a focitour.hu utazási iroda, amely a világ minden tájáról kínál szervezett túrákat az ínyenc drukkerek számára.