Old Trafford: egy stadion bombázva – nem csak lövésekkel

Írni egy beszámolót az Old Traffordról, amiről egy 272-oldalas könyv jött ki, nem is olyan egyszerű. De megpróbáljuk…

1910 február: az Old Trafford befejezve és lehet benne játszani. A legjobbkor, mert éppen egy vihar csak pár nappal előtte, tönkretette a Manchester United volt stadionját, a Bank Street-et. De a kezdés nem éppen jött ki a hazaiaknak, mert a nyitómeccsen kikaptak örök riválisuktól, az FC Liverpooltól 3-4re és a 1909/10-es szezonban csak az 5.helyen végeztek. De már rá egy évre ünnepelhettek a hazaiak, hisz megnyerték 1.bajnokságukat az Old Traffordon.

Mit kellene még tudnia a stadionról?

old-trafford-1

100 ezer helyett csak 80 ezer. 

A volt stadionban a kapacitás 50 ezer volt. Az akkori elnök, John Henry Davies már akkor tapasztalta a Manchester United márka erősségét és ezért dupla kapacitású stadiont akart. Hisz nézők biztosan lesznek. Csak amit nem találtak, az a pénz volt.

Érdekesség, hogy a legtöbb néző, akik az Old Traffordon számoltak, nem a ManU mérkőzésén volt. Az FA kupa elődöntőn a Wolverhampton Wanderers és Grimsby Town között  1939-ben 76 962 néző volt jelen. Ez csak valamivel több, mint a jelenlegi kapacitás, 75 635 férőhely, tehát jelenleg nem lehet megdönteni a rekordot.

A focin kivüli erők sokszor jóval erősebbek, mint a focikon… (photobucket.com)

Old Trafford

Az Old Trafford sportpálya az utánozhatatlan angol foci örökség közé tartozik és ez is Archibald Leitch munkája, ki az akkori fő építőművész volt, ha az angol stadionokról van szó. A Brit-szigeteken körül-belül 40 sportpályán találhatjuk az ujj lenyomatát. Az Arsenal-nak, Chelsea-nek, vagy éppen a Manchester legnagyobb riválisainak a Leedsnek és Liverpoolnak tervezte a stadionjait. Az is lehet, hogy 1973/1974-es szezonban ez okozta a balszerencsét, mivel hogy a Manchester kiesett a bajnokságból, ami saját magába nem volt olyan szörnyű, mint az, ami 32 évvel az előtt történt. Mivel, hogy Manchester ipari terület, a második világháború alatt a Németek lebombázták a stadiont. A háború után a United egész 1949-ig a Maine Roadon játszott, amely a Manchester City hazai csarnoka volt. A két csapat közötti vetélkedés itt már ilyenkor nem játszott szerepet.

Jogosan az álmok színháza
A Busby babes-nek becézett csoport az egyik leghíresebb generáció, amely Manchesterben nőt fel. Különlegesek voltak az eredményeik is, hisz az 1955/56 és 56/57 szezonban megnyerték a bajnokságot. Európai porondon az Anderlechtnek egy 10est nyomtak.

A következő nagy időszak Alex Ferguson érkezésével kezdődött, habár az elején nem úgy nézett ki. 1986-ban érkezett az Old Traffordra és hihetetlen 26 éven át vezette a csapatot. És mit sikerült neki ez idő alatt elérni? 38 különböző trófeát, 13 bajnoki cím, 2 győzelem a Bajnokok Ligájában és 5 győzelem az angol FA kupában.

Alex Ferguson az 1.mérkőzésén Oxfordban, egyúttal 1.veresége is (dailymail.co.uk)

Alex Ferguson

Alex Furguson korszaka alatt olyan focisták játszottak az Old Traffordon mint Schmeichel, Giggs, Scholes, Cantona, Roy Keane, Beckham vagy éppen Cristiano Ronaldo. Igaz, hogy már egyikük se játszik az Old Traffordon, de az Álmok Színházát akkor is muszáj minden foci rajongónak megtekintenie.

Bizonyiték? Old Trafford és az egyik legnagyobb győzelem: United – Arsenal 8:2