Olasz fölény az európai kupasorozatok elődöntőjeiben – de vajon lesz-e belőle ünneplés?

Olvasási idő: 5 perc

Szerző: Szikora Tamás

Valószínűleg csak kevesen mertek volna arra komolyabb összeget feltenni, hogy az UEFA kupasorozatainak elődöntőiben összesen öt olasz együttes lesz versenyben. Az AC Milan, az Inter, a Fiorentina, a Roma és a Juventus szurkolói még májusban is álmodozhatnak, arra pedig elég jó esély nyílt, hogy a három trófea közül legalább egy Olaszországban landoljon. Mutatjuk, miért olyan különleges a mostani szituáció.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Rég nyert olasz csapat Bajnokok Ligáját

Ugyan az olasz bajnokság továbbra is a topligák közé sorolható, sajnos már elég sokat veszített régi fényéből, miközben bő egy évtized eltelt úgy, hogy az olaszországi csapatok trófea nélkül maradtak az európai kupasorozatokban. Bár voltak apróbb villanások, elég beszédes, hogy az Inter 2010-es Bajnokok Ligája győzelme után 12 évnek kellett eltelnie, mire egy olasz klub újra diadalmaskodni tudott nemzetközi szinten. Ezt a negatív szériát a Roma zárta le tavaly, mégpedig az Európa Konferencia Liga megnyerésével. Habár az UEFA részéről a harmadik számú kupa létrehozása főként azzal a céllal történt, hogy a kisebb csapatok több lehetőséghez jussanak, valójában az olyan alakulatoknak is új sanszot adott, amelyek ugyan a magasan jegyzett bajnokságokból érkeztek, érvényesülni viszont nem igazán tudtak a közelmúltban.

forrás: eurosport.com

Bármilyen furán is hangzik, az olaszokat is ide kell sorolni, hiszen tényleg hosszú ideig nem került itáliai földre egy európai trófea sem. Jobb időszakok persze voltak időnként, mivel az előző évtizedben a Juventus csapatával mindig számolni kellett, a zebrák 2015-ben és 2017-ben is döntőbe jutottak a BL-ben, de a Barcelona és a Real Madrid is útjukat állta. Az Inter részéről is csalódottak lehettek, amikor 2020-ban a Sevilla ellen kaptak ki az Európa-ligában, most azonban az olasz foci hívei dörzsölhetik a tenyerüket. 2023 májusában nem csupán egy jó formában lévő csapatukról lehet beszámolni, hanem arról, hogy a még talpon lévő klubok zöme Olaszországból érkezett az UEFA sorozataiban.

Kellett némi szerencse

Abban, hogy ennyi olasz csapat maradt életben a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában és az Európa Konferencia Ligában, jelentős szerepe volt a kedvező sorsolásnak és az ebből következő ágrajznak. Ennek ellenére mégsem lehet azt mondani, hogy csak ennek köszönhető az itáliaiak magas számú részvétele, de haladjunk sorban. A BL-ben a legjobb 16 között a két milánói gárda, valamint az a Napoli szerepelhetett, amelyik otthon egészen parádés teljesítményt nyújtva elég gyorsan hatalmas előnyre tett szert a bajnokságban. Elviekben az Inter és a nápolyi csapat sem járt rosszul, mivel előbbivel a Porto, utóbbival pedig a Frankfurt jött szembe, amelyek a mezőny összetételét tekintve nem tartoztak a legnagyobb favoritok közé.

Az AC Milan már nem volt ilyen könnyű helyzetben, hiszen a Tottenhamet kapták meg, miközben sérülésekkel küzdöttek és egy elég nagy hullámvölgybe kerültek, így sok jót nem jósoltak nekik a szakértők. Mindezen dolgok ellenére magukhoz képest egészen szép játékkal mentek tovább, miközben a Napoli és az Inter is bebiztosította helyét a negyeddöntőben, ahol a sorsolás megint segített a kedvező statisztikán. Mindhárom klub ugyanazon ágra került, a Napoli pedig a Rossonerivel nézett farkasszemet, vagyis legalább egy olasz csapat helye már biztosított volt az elődöntőben. Városi riválisuk pedig a Benficát kapta, ami újfent szerencsés helyzet volt, miután a nyolcból a portugálok számítottak a leggyengébbnek. A legjobb négy között pedig városi rangadókat rendeznek majd Milánóban.

forrás: beinsports.com / reuters

Ott van azonban az érem másik oldala. Könnyű meccset valójában egyikük sem játszott, a hatalmas terhelés mellett pedig akkor sem egyszerű egy BL párharc, ha már a felek jól ismerik egymást, ráadásul az AC Milan kifejezetten nehéz helyzetből építette fel magát. Eközben az EL-ben is hasonló volt a helyzet. A Juventus és a Roma itt az esélyesek közé volt sorolható már a playoff elején is, de a szintén erős együttesekből több is egymás ellen vívott, így például a Manchester United a Barcelona, majd később a Sevilla ellen. A két olasz csapat is kapott technikailag gyengébb ellenfeleket, de könnyű párharcokról itt sem beszélhetünk, vagyis annak ellenére is megérdemelt az elődöntős helyük, hogy némi segítséghez is hozzájutottak ebből a szempontból.

forrás: football-italia.net

Nem mehetünk el szó nélkül persze az EKL mellett sem, ahol még a Fiorentina tartja magát, miután a másik olasz klub, a Lazio a nyolcaddöntőben búcsúzott. A firenzeiek a Braga, a Sivasspor és a Lech Poznan képében egy portugál, egy török és egy lengyel ellenfélen is túl vannak, és bár utóbbiak ellen egy meglepő vereség is becsúszott, egyelőre meggyőző teljesítményt mutattak. A 16 közé jutásért folytatott párharctól kezdve mostanáig 18 gólt rámoltak be a riválisoknak.

Az élvonal krémje

Meglepetések olyan szempontból nincsenek, hogy a három kupasorozatban szereplő olasz csapatok alapvetően hazájuk élmezőnyéhez tartoznak. A Fiorentina az egyetlen, aki nem áll túl jól a bajnokságban, ám még így sem elképzelhetetlen, hogy duplázni tudnak majd a trófeákat tekintve, ahogyan erre az Internek is meglesz az esélye. Mindkét klub ott van ugyanis az Olasz Kupa fináléjában, ahová úgy jutottak el, hogy tavasszal nem sok panaszuk lehetett a védelemre. A kupában alig kaptak gólt, de valójában az BL-ben és az EKL-ben is egészen szépen tartották magukat. A Fiorentina persze kissé kilóg ebből a sorból, mivel a Lech Poznan és a Braga ellen is bevették a hálójukat párszor a visszavágókon, ugyanakkor ezt hatékony támadójátékkal ellensúlyozták.

forrás: UEFA Europa Conference League twitter oldala

Utóbbi jó esélyeket jelenthet majd akár a folytatásban is, főként Arthur Cabral és Luka Jovic formája okán, de a kék-feketéknél sem kell aggódni, elég csak Lautaro Martinez játékára gondolni. Az otthoni és a nemzetközi teljesítmény tekintetében van átfedés a Roma és a Juventus oldaláról is. A farkasoknál hazai színtéren Paolo Dybala brillírozott, aki ugyancsak eredményes volt négy alkalommal az EL-ben is, de utóbbi sorozatban még Lorenzo Pellegrini is elérte ezt a számot. Ami a Juventust illeti, náluk Angel Di Maria tudott konstans maradni a gólok szempontjából, mivel az EL-ben és a Serie A-ban is egyaránt négy találatnál jár.

Rég nem látott lehetőségek

Az elmúlt néhány évben nagyon erős spanyol uralmat láttunk, amit aztán az angolok ellensúlyoztak, így már önmagában az is érdekesnek hat, hogy ennyi olasz együttes maradt talpon a rájátszásban. Ez viszont csak egy dolog, amiért különlegesnek mondhatjuk majd ezt a szezont. A BL-ben például 2003-ban láttunk utoljára milánói derbit az elődöntőben, olyanra pedig 13 éve nem volt példa, hogy Olaszországba vándoroljon a nagyfülűnek becézett serleg. 2010-ben az Inter gárdája örülhetett, a Milan pedig 16 éve vár arra, hogy ismét ünnepelhessen a BL döntő végén. A Juventusnak is van miért hajtania, elvégre az 1996-os BL-siker volt az utolsó nemzetközi sikerük, egyúttal győzelmükkel az első olasz csapatként nyerhetnének Európa-ligát. Ezt persze a Roma is elérheti, ha pedig sikerülne EL-t nyernie valamelyiküknek, akkor ebben az évezredben először fordulna elő, hogy két egymást követő évben ünnepelhet egy olasz csapat az összes európai kupasorozatot figyelembe véve. Legutóbb ilyet az Inter és a Parma esetében láthattunk 1998-ban és 1999-ben a néhai UEFA-Kupában.

BELÉPŐJEGYES ÉS UTAZÁSI KÍNÁLATAINK