Nyáron sem maradunk minőségi foci nélkül!

Június 1-je, vagyis a nyár első napja. Egy dátum, amit a futballrajongók várnak is, meg nem is. Egyrészt az aznap esti Bajnokok Ligája-döntő mindenképpen a szezon csúcspontja, különösen a két érintett csapat drukkereinek, valamint azoknak a szerencséseknek, akik a helyszínen élvezhetik a madridi találkozót. Másrészt viszont, amikor az Atlético stadionjában felharsan a végső sípszó (vagy elvégzik az utolsó tizenegyest…), a foci szerelmesei már tudják, bő két hónap böjt vár rájuk. A topklubok tétmeccseit nézve ez persze igaz is, ennek ellenére a nyár nem jelent feltétlenül holtszezont. A forró hónapokat idén többek közt patinás válogatott seregszemle, legendák összecsapása, rangos felkészülési tornák és a mindig izgalmas átigazolási időszak segít „átvészelni”.

Akárki is játssza majd a már említett BL-finálét, annak díjátadása a legtöbb pályán lévő játékos számára nem jelenti azt, hogy másnap irány a strand. Alig néhány nap szünet után ugyanis a 2020-as Európa-bajnokság selejtezői következnek, többek közt olyan rangadókkal, mint a Horvátország–Wales (június 8.), a Törökország–Franciaország (június 8.) vagy a Spanyolország–Svédország (június 10.). A magyar válogatott pedig június 8-án Bakuban játszik (egy másik stadionban, mint ahol a május 29-i Európa-liga döntőjét rendezik), majd 3 nappal később a Gareth Bale és Aaron Ramsey fémjelezte walesiek érkeznek Budapestre.

A dél-amerikai játékosoknak pedig nemhogy nem kezdődik meg a pihenés júniusban, de tulajdonképpen akkor kell magukat legjobban összeszedni, hiszen június 14. és július 7. között kerül sor a Copa Américára. Az 1916-ban alapított sorozatból ez már a 46. kiírás, amelyet Brazíliában, a 2014-es vb-ről jól ismert arénákban tartanak. Az időeltolódás miatt a találkozók kezdése a közép-európai rajongók számára nem épp ideális (bár lesznek itteni idő szerint 21 órakor rajtoló mérkőzések is), de a brazil, az argentin vagy épp az uruguayi válogatott legjobbjaiért talán megéri éjszaka fent maradni.

Közben a nosztalgiázni vágyók is gazdagodhatnak egy egészen különleges élménnyel, hiszen június 23-án a Real Madrid és a Chelsea legendái csapnak össze az impozáns Santiago Bernabéu stadionban. A két klub bő 20 évvel ezelőtt, 1998-ban Európai Szuperkupa-döntőt vívott egymással, az akkori klasszisok közül pedig a házigazda madridiaknál Raúl és Roberto Carlos, az angoloknál pedig Marcel Desailly vagy épp Tore André Flo érkezése már most biztosra vehető a gálán. Aki nem hiszi, hogy ezek az ikonok a 40-es éveikben járva is képesek varázsolni a labdával, nyugodtan járjon utána!

Júliusban aztán a főszerepet szép lassan visszaveszik a klubok, akik barátságos meccseiken megkezdik a közvetlen felkészülést az új idényre. A nyár egyik tetőpontjának ezúttal is az International Champions Cup ígérkezik, amelyet a világ legjobb és legnépszerűbb csapatainak részvételével rendeznek Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában. Néhány parázsnak ígérkező összecsapást már most be lehet írni a naptárba: július 17-én Arsenal–Bayern München, július 21-én Juventus–Tottenham, július 26-án pedig Real Madrid–Atletico Madrid. A Barcelona több év kihagyás után idén újra Ázsia felé veszi az irányt, ahol a hírek szerint igazi kuriózumként összecsaphat egykori legendája, Andrés Iniesta új klubjával, a japán Vissel Kobéval is.

És bár az USA-ba vagy a Távol-Keletre aligha tudjuk elkísérni kedvenceinket, szerencsére a közelben is rendeznek egy rangos felkészülési tornát a nyáron, méghozzá a Bayern München kétévente sorra kerülő „szezonindítóját”, azaz az AUDI-kupát. A müncheni Allianz Arénában a házigazdák mellett további három sztárcsapatot láthatunk majd augusztus első hétvégéjén, vagyis akkor, amikor már tényleg csak néhány napot kell kibírni az elit bajnokságok újraindulásáig.

Ezek a barátságos meccsek lehetnek azok, ahol a legnagyobbak lehetőséget adnak fiatal tehetségeiknek, illetve elkezdhetik beépíteni új igazolásaikat. Mert hát, utóbbiból garantáltan lesz ezúttal is jó néhány…

Az elmúlt nyarakon már hozzászokhattunk, hogy túlzás nélkül euró milliárdok cserélnek gazdát a transzferpiacon, és a szokásos „nagyhalak” vélhetően most sem fogják majd vissza magukat. Főleg, hogy sok tőkeerős klubnak – már most kijelenthetjük – csalódást jelent az idei szereplés, így a Real, a PSG, a Bayern, a Manchester United vagy a Chelsea háza táján alighanem megint szélesre nyílnak a pénztárcák.

Neymar, Eden Hazard, Kylian Mbappé, Paul Pogba vagy Antonine Griezmann nevét mostanság szinte naponta olvasni valamilyen átigazolási hírben, és bár sejtjük, hogy ezek nagy része csak pletyka, ha a fenti névsorból végül csak 1-2 sztár klubot vált, már az jókora szenzáció lesz. A léc pedig már most magasan van, hiszen néhány csillagászati átigazolást már most biztosra vehetünk, hiszen azokról már korábban megegyeztek a felek. Így aztán a következő szezonban a tavalyi vb egyik legemlékezetesebb bombagólját szerző Benjamin Pavard a Stuttgart helyett a Bayern, a 20 éves szupertehetség, Christian Pulisic a Dortmund helyett a Chelsea, míg a nála csak egy esztendővel idősebb Frenkie de Jong az Ajax helyett a Barcelona mezét húzza majd magára. Utóbbi játékosért 75 millió eurót (24 milliárd forint) szurkoltak le, de meglepő lenne, ha ezzel a nyár végén is ott lenne a top transzferek között. Eden Hazardot is már biztosra vehetjük a blancók névsorában.

Ez lesz tehát az az időszak, amikor a szurkolók napról napra böngészik a híreket, reménykednek, hogy kedvenc csapatuk a lehető legjobban erősít, hogy aztán a nyári „készenléti állapotból” – ami, mint láthattuk, nem is annyira unalmas – az új idény kezdetén ismét teljes üzemmódba kapcsoljanak.