Nem adták könnyen a feljutást, de a feladat teljesítve

Olvasási idő: 5 perc

Szerző: Hajtman Gábor

A magyar jégkorong-válogatott kilenc ponttal, három győzelemmel és egy vereséggel zárta a ljubjanai divízió 1-es világbajnokságot. Ez a teljesítmény a második helyet eredményezte számunkra, így sikerült kivívni a feljutást. A cél tehát sikerült, de játékunkban akadtak problémák, ezért mindenképp fejlődni kell a jövő évi A-csoportos világbajnokságig.

A nyitómérkőzésen kulcsfontosságú volt a győzelem

Talán a legfontosabb a dél-koreaiak elleni nyitómérkőzés volt. Egyrészt a dél-koreaiak is a feljutásért küzdöttek, másrészt a felkészülési időszak során le is győztek minket 4-2-re. Éppen ezért vissza kellett nekik vágnunk, ami bravúrosan sikerült, ilyen nagyarányú győzelmet senki nem várt. Az 5-1-es győztes találkozó tanulsága, hogy ezen a mérkőzésen minden komoly helyzetet sikerült góllal befejezni. Az utóbbi mérkőzéseken sajnos az volt a jellemző, hogy uralni tudtuk a játékot, de a helyzeteinket nem tudtuk belőni. A lehető legjobbkor törtük meg ezt a szériát, fegyelmezett játékkal, szép gólokkal máris kedvező pozícióba került a csapat. Külön ki kell emelni Erdély Csanád teljesítményét, aki mesterhármast ért el.

forrás: Vörös Dávid – MJSZ

Megizzasztottak minket a litvánok

A második napon következett Litvánia, egy sokkal szívósabb csapat nézett szembe a magyarokkal. A mérkőzés a mi szempontunkból jól indult, rögtön kezünkbe vettük az irányítást és meg is szereztük a vezetést Sebők Balázs révén. Ezután továbbra is aktívak voltunk, és ez meg is hozta a várt eredményt. Hári János értékesített egy büntetőt, amellyel már kettővel vezettünk. Látszott a fiúkon, hogy mindenki megnyugodott, de talán túlságosan is, ezt pedig a litvánok könyörtelenül kihasználták, egy hatalmas bombagóllal feljöttek 2-1-re. Hiába játszottunk többször is emberelőnyben, nem tudtunk meglépni előlük. A záró harmad utolsó öt perce kritikus volt játékos és szurkoló számára egyaránt. A litvánok nagyon hajtottak az egyenlítésért, emberelőnyben is játszhattak, sőt a kapusukat is lehozták, eltalálták a kapuvasat, de végül foggal-körömmel védekezve maradt az eredmény. A győzelmet behúztuk ugyan, de a játék második felében a litvánok jobbak voltak nálunk, és az emberelőnyös játékunk is hagyott maga után kívánnivalót.

forrás: Vörös Dávid – MJSZ

Harc a tornagyőzelemért, sajnos sikertelenül

A pihenőnap után jött a torna „derbije”, két százszázalékos csapat összecsapása. A hazai pályán játszó Szlovénia egyértelműen bebizonyították, hogy kizárólag ők az esélyesek a tornagyőzelemre. Azonnal nekünk estek, és már az első percben megszerezték a vezetést. Gyakorlatilag végig ők domináltak. Az első harmad közepén ugyan Erdély Csanádnak sikerült kiegyenlítenie, de a második harmadban sok hibával játszottunk, ezt pedig a szlovének könyörtelenül kihasználták. A vége így 5-1-es vereség lett, el kell ismerni, minden téren sokkal jobbak voltak, ezzel a sikerrel pedig eldőlt, hogy ők nyerik a tornát, és feljutnak az elitmezőnybe.

forrás: Vörös Dávid – MJSZ

Játék nélkül meglett a feljutás, az utolsó meccsünket ettől függetlenül is behúztuk

A második pihenőnapnak akkor is volt tétje, ha válogatottunk csak a lelátóról figyelte a litván-román összecsapást. Sok mindenről döntött ez találkozó, feljutásról, kiesésről. Végül Litvánia épphogy legyőzte Romániát, így minden lényeges kérdés eldőlt, válogatottunk 2009 és 2016 után 2023-ban újra az elitmezőny tagja lesz. A záró napon felszabadultan léphettünk jégre, a mindenképpen kieső helyen záró, székely játékosokkal felálló Románia ellen. Nem várt nehézségeink akadtak, az emberelőnyös játékunk totális csődöt mondott. Elég volt egy kis figyelmetlenség, 2-0-ás vezetésnél kiengedtünk, a románok pedig kiegyenlítettek. A meccset azért 4-2-re megnyertük, de talán kijelenthető, hogy elég dekoncentrált teljesítményt nyújtottunk.

utolsó meccs szurkolókkal

Szereplésünk pozitívumai:

  • a torna legjobb védekező csapata lettünk emberhátrányos helyzetekben (17 kiállításból két kapott gól)
  • Erdély – Sofron – Hári támadósorunk kiválóan szerepelt
  • Erdély Csanádot beválaszották a média All-Star csapatába, Fejes Nándor lett a torna legjobb védője
  • Rajna Miklós 92,04%-os védési hatékonysággal zárta a tornát
  • a szurkolók most is kitettek magukért, óriási támogatást kapott a csapat

Szereplésünk negatívumai:

  • emberelőnyös játékunk sajnos nem működött, 13 alkalomból csak két gólt szereztünk, ez 15,38%-os hatékonyságot jelent
  • problémák adódtak a koncentrációval, rövidzárlatok során sajnos sok hibát vétettünk, amit nagy százalékban kihasználtak ellenfeleink
  • szerezhettünk volna több gólt, néha túlkombináltuk a helyzeteket ahelyett, hogy elvállaltuk volna a lövést. Lőtt gólok tekintetében megelőztek minket a litvánok is.

Összegzésképpen, a célt teljesítette a válogatott, örömet okozott minden magyarnak, és készülhet a 2023-as A-csoportos világbajnokságra. Egy kérdés azért még van, hol kerül megrendezésre a torna. Magyarország Szlovéniával közösen hivatalosan is megpályázta a torna rendezését, így van rá esély, hogy jövőre hazai pályán léphetünk jégre. Hajrá MAGYARORSZÁG!

forrás: Vörös Dávid – MJSZ