Nehézsúlyú mérkőzések várnak a magyar férfi jégkorong-válogatottra

Olvasási idő: 5 perc

Szerző: Szikora Tamás

Férfi jégkorongozóink tavaly Szlovéniában ismételten csodát tettek, a második helyen végezve bebizosították a 2023-as A-csoportos világbajnokságon való részvételüket. Bár a bentmaradást nem lesz könnyű kiharcolni, az ellenfeleket látva biztosan színvonalas meccsekre számíthatunk, kezdésként Dánia és az Egyesült Államok ellen. Rendhagyó cikkünk következik, mutatjuk, mit kell tudni az említett válogatottakról.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Azt sajnos nem mondhatnánk, hogy Magyarország sűrűn megfordulna az A-csoportban, de szerencsére az előző szűk tizenöt év jó néhány kedves pillanatot tartogatott számunkra. Ezeknek hála hazánk válogatottja kétszer is a legjobbak között szerepelhetett 2009-ben és 2016-ban, most pedig ismét ott lehetünk az elitben.

Válogatottunkra a csoportkör során finoman szólva is nívós ellenfelek várnak májusban. Honfitársaink számára az előzetes erőviszonyok és a ranglistán elfoglalt pozíciók alapján az A-csoportban való bent maradás lehet a cél, persze ahogy mondani szokták, merni kell nagyot álmodni. A magyar együttes Dániával, az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Svédországgal, Finnországgal, Németországgal és Ausztriával mérkőzik majd meg, ahol a legjobb négy elérésére sajnos nincs túl sok sansz, de a nyolcadik hely és az ezzel járó kiesés elkerülésére minden reményünk meglehet.

A magyarok számára a kezdés már önmagában nyomasztó lesz, hiszen az első két meccsen olyan riválisokkal kerülünk szembe, melyek régóta a legjobbak közé tartoznak. Először egy olyan dán válogatott jön majd szembe, amely jó ideje stabilan A-csoportos, az USA nemzeti csapata pedig világbajnoki címért utazik a finn-lett közös rendezésű tornára.

forrás: Vörös Dávid / MJSZ

A skandinávok sem ma kezdték

Dánia történelme ebben a sportágban elég régre nyúlik vissza, hiszen még 1949-ben játszották első világbajnokságukat. Akkor egy tizedik hellyel térhettek haza Svédországból, majd egy nagyobb szünet következett egészen 1962-ig, onnantól kezdve pedig zömében a C-csoportban, később pedig a B-ben kellett keresni őket, ami mai nevén Divízió I-ként ismert.

A nagy áttörést a húsz esztendővel ezelőtti Eindhovenben rendezett torna jelentette, az ott elért elsőséggel ugyanis feljutottak az A-csoportba, ahonnan egészen lenyűgöző módon sikerült stabilizálni a helyüket. Azóta egyszer sem estek ki, időnként pedig top 10-es eredmények is összejöttek, legutóbb például a kilencedik helyen rangsorolták őket, míg a pekingi olimpián a negyeddöntőig jutottak.

A csapatukat jelenleg Heinz Ehlers irányítja, aki játékosként 104 alkalommal ölthette magára hazája szerelését, amit 60 góllal hálált meg. Ez is közrejátszhatott abban, hogy nyolc évvel ezelőtt a dán Hall of Fame tagja lett, és 2018 óta már szövetségi kapitányként tevékenykedhet. A kinevezése elég nagy hírértékkel bírt, mivel elődje, Janne Karlsson hosszú ideje a kispadon ült, ráadásul 24 év után Ehlers lett az első dániai nemzetiségű kapitány. Vezetésével a dánok jelenleg elég jó formában vannak, mondhatni a vb-rutin is mellettük szól, miközben van néhány olyan játékosuk, aki az NHL-ben is tapasztalatot gyűjthetett.

Statisztikák

Dánia

Világranglistán elfoglalt helyezés: 10. hely

Színek: piros-fehér

Legjobb világbajnoki eredmény: 2x 8. Hely (2010, 2016)

Legjobb olimpiai eredmény: 7. hely (2022)

Első világbajnoki szereplés: 1949

A válogatott történetének legeredményesebb játékosa: Jens Nielsen

Legtöbb válogatott mérkőzés: Morten Green (316 mérkőzés)

Vezetőedző: Heinz Ehlers

forrás: thehockeynews.com

Úton a harmadikért

Ha A-csoportos világbajnokságot rendeznek, akkor az Egyesült Államokat sosem lehet leírni a férfiak mezőnyében sem. Gyakorlatilag a kezdetek óta ott vannak az élmezőnyben, néhány kivételtől eltekintve, pedig szinte mindig éremesélyesek voltak. Ha valaki csak az eredményeikre keres rá, akkor egészen elképesztő statisztikákat találhatunk, de vb-aranyat csak kétszer szereztek, ráadásul már ezek is nagyon régen voltak. 1932 és 1960 volt a két legsikeresebb év ebből a szempontból, persze a két olimpiai aranyat sem szabad elfelejtenünk (1960, 1980).  

Idén ismét nekirugaszkodnak, remélve, hogy hosszú idő után csúcsra juthatnak, ráadásul az is biztos, hogy éhesek lesznek a sikerre. Más nemzetek valószínűleg elégedettek lennének egy világbajnoki negyedik és egy téli olimpián elért ötödik pozícióval, de nem az Egyesült Államok, mely feledné ezt a teljesítményt.

A Team USA kispadján jelenleg az 56 esztendős David Quinn tölti be a szövetségi kapitány posztját 2021 óta, aki játékosként egy betegség miatt sajnos nem alkothatott nagyot, így felnőtt karrierje nem nyúlt túl hosszúra, azonban edzőként egészen magas szintre jutott. 2018-ban New York Rangers élére nevezték ki, igaz 2021 tavaszán megváltak tőle, miután nem sikerült elérniük a rájátszást. Ez végül számára egy új korszakot jelentett, mivel a tavalyi év végén megkapta a válogatottat, majd idén nyáron a San Jose Sharks vezetőedzőjeként tért vissza az NHL-be. A nemzeti csapathoz még Mike Sullivan másodedzőjeként került oda, de mivel az addigi mester nem tudta tovább vállalni ezt a feladatát, így neki adták át a stafétát.

Ami a játékosokat illeti, a 2022-es világbajnokságon egy egészen fiatalnak mondható kerettel álltak ki, mindössze öt olyan játékosuk volt nevezve, aki már betöltötte a harmadik ikszet. Ezen jégkorongozók többsége az USA-ban játszik, a mindössze a 24 esztendős Strauss Mann volt az, aki a svédországi Skelleftea csapatában védett (ma már az AHL-ben játszik ő is).

Statisztikák

Amerikai Egyesült Államok

Világranglistán elfoglalt helyezés: 4. hely

Színek: Kék, piros, fehér

Legjobb világbajnoki eredmény: 2x világbajnok (1933, 1960)

Legjobb olimpiai eredmény: 2x aranyérmes (1960, 1980)

Első világbajnoki szereplés: 1920

Egyéb sikerek: 1x Canada Cup győztes, 8x olimpiai ezüstérmes, 9x világbajnoki ezüstérmes, 1x Canada Cup ezüstérmes, 1x olimpiai bronzérmes, 9x világbajnoki bronzérmes

A válogatott történetének legeredményesebb játékosa: Mark Johnson

Legtöbb válogatott mérkőzés: Mark Johnson (146)

Vezetőedző: David Quinn

forrás: teamusa.usahockey.com

Repülőút a magyar jégkorong-válogatott első két csoportmérkőzésére