Mourinho vs. Guardiola farkasszem – ezúttal Angliában

José Mourinho és Pep Guardiola nemcsak a legjobban fizetett Premier League menedzserek, hanem magasan domináns szerepet töltenek be a focivilágban is. A rivalizálásuk már-már szinte legendás – kiindulva a spanyolországi találkozásaikból, ám útjaik ismét keresztezik egymást: ezúttal Angliában.

Mourinho visszatérése újra felborzolta a kedélyeket, de alaposan kiszellőztette a Tottenham kasszáját is. Mint kiderült, a bónuszok nélküli alapfizetése 15 millió fontra ró fel, ám Pep Guardiola a Citynél még ennél is többet, 20 milliót. A mai világban nem állíthatjuk azt, hogy a foci nem a pénzről szól, ám vegyük alapul például Jürgen Klopp fizetését (7,5 millió), akinél el kell ismerni, hogy a Liverpool hatékonysága nem igazán függ össze az edző fizetésével.

A BL-trófea megnyerése után nyilvánvalóan a Vörösök egy PL-trófeát is szívesen elfogadnának a vitrinbe. Ha ez sikerülne, talán Klopp fizetése is felugrana a spanyol tréner szintjére. José Mourinho a 13. fordulóban debültált – győzelemmel – a Tottenham kispadján (West Ham – Tottenham 2:3).

Azóta Mourinho a PL-ben további három győzelmet és egy vereséget gyűjtött be, továbbá a BL tavaszi folytatásában az RB Leipzig csapatával mérheti össze tudását a nyolcaddöntőben. Guardiola csapata kissé jócskán le van maradva a legutóbbi BL-győztes Liverpoollal szemben – a 18. forduló előtt 14 pont a hátrányuk.

A hétvége legnagyobb híre pedig, hogy Guardiola szakmai stábjának tagja, Mikel Arteta lett az Arsenal labdarúgócsapatának új vezetőedzője. A Manchester City szakmai stábjából érkező spanyol tréner kinevezése senkit sem ér váratlanul, angol sajtóértesülésekre hivatkozva már többször is felröppent a hír, hogy az Arsenal vezetősége vele szeretné pótolni a novemberben menesztett Unai Emeryt.

Az elmúlt hetekben ideiglenes megbízással Fredrik Ljungberg irányította a londoni együttest. Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere a minap elárulta, az Arsenal valóban megkereste Artetát, aki hamar meg is állapodott a fővárosiakkal a személyes feltételekről, de a hivatalos bejelentésre addig nem kerülhetett sor, amíg a két klub dűlőre nem jut egymással Arteta kompenzációs áráról. Pénteken megszületett a megegyezés a felek között, az Arsenal a korábbi hírek szerint 2 millió fontot fizet a Manchester Citynek a spanyol szakember szolgálataiért cserébe.