Milyen a futballkultúra Németországban?

Olvasási idő: 7 perc

A Bundesliga, azaz a német bajnokság a meccsenkénti nézőszámokat figyelembe véve a világ leglátogatottabb bajnoksága. A 2022/23-as szezonban a találkozók átlagos látogatottsága 42 992 néző volt. Ezután az angol Premier League következik (40 301 néző), míg az olasz Serie A jelentősen le van maradva tőlük (29 508 néző).

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

  • Mit jelent az 50+1 szabály?
  • A dortmundi Sárga fal jelensége és a sörzuhany
  • A meccsjegyek összehasonlíthatatlanul olcsóbbak a Premier League-hez képest
  • Melyik csapathimnusz a legnépszerűbb Németországban?

Németországban a szurkoló az úr

Németországban a másodosztályú Bundesliga iránt is nagy az érdeklődés, a két évvel ezelőtti adatok alapján ez volt a hatodik leglátogatottabb bajnoki versenykiírás az európai kontinensen. A németországi stadionok infrastruktúrája, beleértve a mérkőzések szervezését, szintén magas színvonalú, miközben a szurkolónak a klubon belül kitüntetett helye van.

1998 óta a német labdarúgó bajnokság (DFL) előírásain alapuló 50+1-es szabályt alkalmazzák a Bundesligában. Hogy ez mit jelent? Egyszerűen megfogalmazva: egyetlen befektető sem birtokolhat egy klub részvényeinek 49 százalékánál többet, vagyis nem lehet többségi tulajdonos. Ez azt jelenti, hogy szavazáskor a klub tagjai – a szurkolók – vannak többségben (51 százalék). Stratégiai döntések az ő beleegyezésük vagy akaratuk nélkül nem hozhatók.

forrás: meer.com

Kivétel az alkalmazottak miatt

Természetesen az előbb említett szabály alól is vannak kivételek, konkrét esetek (olyan klubok esetében, melyeket még 1998 előtt alapítottak a cég alkalmazottai: a Bayer Leverkusennél a Bayer AG, a Wolfsburgnál a Volkswagen, a Lipcsénél a tagság kizárólag a Red Bull alkalmazottaiból áll). Általánosságban azonban egy dolog érvényes: a szurkoló akarata olyan, mint Isten akarata.

Ez tükröződik például a mérkőzésekre szóló jegyek áraiban is, melyek nem túl magasak. Az egyes Bundesliga mérkőzésekre a jegyek olcsóbbak a Premier League-hez képest, és ugyanez érvényes a bérletekre is.

A legnagyobb állóhelyes tribün

A legtöbb európai ligától eltérően a Bundesliga állóhelyeket, egész lelátókat is kínál. Ez hozzátartozik a német szurkolói kultúrához. A legnagyobb Dortmundban található. Az ottani Déli lelátó csaknem 25 ezer szurkolónak biztosít állóhelyet, ezzel a maga nemében a legnagyobb Európában. A 18 németországi Bundesliga stadion 852 850 helye közül majdnem minden negyediket állóhelynek tervezték… A szurkolók a stadionok lelátóin vagy ülőhelyeiken fogyaszthatnak alkoholt (sört) is, Angliában ez például tilos.

forrás: cnn.com/foto: Alex Grimm

A „Sárga fal” jelensége

Térjünk vissza a dortmundi déli lelátó „Sárga falnak” becézett jelenségéhez, hiszen kultikus tribün. Már a méretei is tiszteletre méltóak: szélessége 100 méter, magassága 40 m, meredeksége 37 fokos, kapacitása 24 454 szurkoló. Területe 7 ezer négyzetméter, ahol mindenkinek megvan a maga helye. Amikor az éneklés, skandálás hangzavarához a koreók is csatlakoznak, az komoly energiát ad a csapatnak. Olyan a zümmögés, mint a világ legnagyobb méhkasában. A Signal Iduna Parkban számos rituálé van mérkőzés előtt és közben: gól esetén például söröspoharak repülnek a levegőbe, igazi sörzuhany.

És hogy mi a legjobb hangulatkeltő? Természetesen a dalok, és mindenekelőtt a klubhimnuszok. Nagyszerű élmény, ahogy a szurkolók teli torokból énekelnek a zsúfolásig megtelt lelátókon, fejük felé tartott klubsálaikkal. A Bundesliga minden résztvevőjének megvan a saját himnusza, vagy ha úgy tetszik, klubdala.

A legnépszerűbb himnusz a kölni

A Borussia Dortmund és a Mainz szurkolói saját himnuszokkal rendelkeznek, de „átvették” a jól ismert liverpooli himnuszt is, a „You´ll Never Walk Alone“ című dalt. A Bayern szurkolók himnusza a „Stern des Südens” (Dél csillaga), az Union Berliné az Eisern Union (Vas unió, Nina Hagen énekesnőtől), az Eintracht Frankfurté az „Im Herzen von Europa” (Európa szivében), míg a Lipcse csapatát a „Stolz des Ostens” (Kelet büszkesége) himnusza kíséri, és még folytathatnánk a sort.

A FanQ közvéleménykutatása szerint azonban – amelybe tavasszal 10 ezer szurkoló kapcsolódott be – a Bundesliga himnuszai közül az 1. FC Kölné a legnépszerűbb. A dal címe „Mer stonn zo dir, FC Kölle” – ottani dialektusban, és fordításban azt jelenti: „Mögötted állunk, FC Köln“. A stadionban karneváli díszlet kíséri.

forrás: espn.com

A Hennes- dinasztia

Apropó, Köln. Az ottani kecske volt az első élő kabala a Bundesliga történetében. Több mint tíz évvel a bajnokság megalakulása előtt és két évvel az 1. FC Köln megalakulása után vált végül a klub hivatalos kabalájává. 1950. február 13-án Carola Williams cirkuszigazgató a karnevál ideje alatt egy kecskegidát adományozott a klubnak, hogy szerencsét hozzon a csapatnak. A Hennes nevet kapta, az akkori tréner Weisweiler keresztneve után.

A Bundesliga kezdete (1963) óta I. Hennes kísérte a csapatot a hazai mérkőzéseken, és a mérkőzések előtti rituálék szerves részévé vált, egészen 1966-ban bekövetkezett haláláig. Ezután az utódok következtek, jelenleg IX. Hennes „uralkodik” (2019 augusztusától). A kölniek hazai mérkőzésein csak néhányszor hiányzott az élő kecske: 2008-ban VII. Hennes két mérkőzést hagyott ki ízületi gyulladás miatt. A koronavírus idején az élő állatok higiéniai és biztonsági okokból kikerültek a „játékból”, így IX. Hennes is szünetet tartott.

forrás: facebook/BundesligaOfficial

A bundesligások kabalafigurái

Az Eintracht Frankfurtnak is van élő kabalaállata. Ő egy sas, méghozzá királyi névvel: Attila (jelenleg 19 éves). A labdarúgásban 2006-ban debütált a Bayern München ellen, azóta az Eintracht mérkőzéseit kíséri, illetve a meccsek előtti programok része. Súlya 3,9 kg, szárnyfesztávolsága is tekintélyes, 190 cm.

Más kluboknak is van kabalaállata, még akkor is, ha azok „bőrébe” emberek bújnak. A Lipcsénél ez például Bulli, a bika, a Bayer Leverkusennél Brian, az oroszlán, a bajoroknak Berni medvéje van (medve a kabalája a másodosztályú Hertha csapatának is, akit Hertinho-nak hívnak), a Wolfsburg kabalája Wölfi, a farkas, a Freiburgnak Füchsle nevű rókája van, míg a Borussia Dortmundnál Emma méhecske a kabala. Utóbbi már 19 éve.

UTAZÁSOK ÉS BELÉPŐJEGYEK BUNDESLIGA MÉRKŐZÉSEKRE