Miért a Premier League a sportélmények csúcsa?

Olvasási idő: 4 perc

Angliában a futball tulajdonképpen egy vallás. A Premier League a világ talán legjobb és legkiélezettebb bajnoksága, Nagy-Britannia pedig a többi európai országhoz hasonlóan egyedi kulturális sajátosságokkal bír. Mire figyeljünk az angliai stadionok látogatása során? Mi az, ami biztosan elnyeri majd a tetszésünket, s mi az, amin nem érdemes meglepődnünk?

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

A Premier League a sokszínűség elegye

Amennyiben úgy döntesz, hogy elutazol egy Premier League-mérkőzésre, ugyanazt a bajnokságot látod majd Nagy-Britannia különböző szegleteiben – ám teljesen más élményben lesz részed. Más szokásokkal találkozhatsz délen, a napsütötte Brightonban, kicsit feljebb, Londonban, az ország közepén, Manchesterben és Birminghamben, vagy épp északon, a hideg és esős Newcastle-ben. Az utóbbi évek trendje, a mérkőzések előtti fényshow azonban szinte minden brit stadionban megtalálható.

Anfield Road (Liverpool)

A klubok himnuszai csak fokozzák az élményt

Ily módon szórakozhatunk például a fővárosi Tottenham Hotspur Stadionban, a brightoni Amex Stadionban vagy a New Castle-i Szarkák otthonában, a St. James Parkban, miközben a háttérben a klubhimnuszok és jól ismert, régi slágerek szólnak. A stadionok előtti területeken pedig egyre gyakrabban DJ-k pezsdítik fel a hangulatot az érkező szurkolók számára.

A Premier League-ben és általában az angol futballban nincs olyan klub, amelynek ne lenne saját himnusza. Közülük az egyik leghíresebb a liverpooliak „You’ll Never Walk Alone“ című dala. S amikor az Anfield Roadon több mint 50 ezer szurkoló egyszerre zendít rá, az ellenfelek tudják, hogy bajban vannak. A Chelsea otthonában, a Stamford Bridge-en a „The Liquidator“-t, míg a West Hamnél az „I’m Forever Blowing Bubbles“-t éneklik – utóbbinál igazi buborékok kíséretében.

Angliában minden egyes klubnak van valamilyen sajátossága, akár a Premier League-ben, akár a League Two-ban vagy más alacsonyabb osztályban játszik. Ezek által a szurkolók jobban tudnak azonosulni az élménnyel, s könnyebben át tudják adni magukat a mérkőzés hangulatának.

Az angol futball íratlan szabályai

Szóval garantáljuk, hogy a szigetországban rendezett mérkőzéseken otthon érzed majd magad. Első osztályú futball- és kísérő show-t, valamint a világ legjobb bajnokságának játékosai láthatod majd. Azonban még a Premier League stadionjaiban is van néhány íratlan szabály, amelyeket – ha nem akarunk bonyodalmat – jobb, ha betartunk.

Az például elképzelhetetlen, hogy a hazaiak szektorában a vendégcsapat mezében jelenjünk meg. Angliában ez igen nagy udvariatlanságnak számít, s a szervezők ilyenkor finoman távozásra szólítanak fel bennünket. Néhány kisebb klubnál, mint például a Brentford, a Brighton vagy a Crystal Palace, még a hazai szurkolók is szembeszállhatnak velünk, ha úgy látják, hogy nem szurkolunk eléggé.

Lehetséges, hogy azzal is meggyanúsítanak majd, hogy a vendégek szurkolói vagyunk álruhában. Azokban a stadionokban, ahol nem fordul meg sok turista, természetesen autentikusabb brit hangulat uralkodik, de ha nem csatlakozunk a többséghez, bizony ki fogunk lógni közülük. Hasonló a helyzet a stadionok körüli kocsmákban és éttermekben. Akár Londonban, akár Manchesterben, Liverpoolban vagy Birminghamben tartózkodunk, a helyszín körüli kocsmák kizárólag a hazai csapat szurkolóinak szólnak. Vannak, akik csak akkor engednek be, ha a klub színeit viseljük vagy van érvényes jegyünk.

Emirates Stadium (Arsenal)

Talán túlzásnak tűnik mindez, de tulajdonképpen arról van szó, hogy az ellenfélnek szurkoló provokátorok ne ronthassák el a hazai szurkolók élményét. Azt is fontos megjegyezni, hogy ezek az „íratlan szabályok” megoldást jelentenek a huligánokkal kapcsolatos problémára is, amely különösen a múlt század 70-es és 80-as éveiben sújtotta Angliát. Így szinte lehetetlen, hogy azokon a helyeken, ahol nagy a hazai csapat drukkereinek koncentrációja, bárki is a vendégeknek szurkoljon.

Első osztályú sportélmény

Élőben látni egy Premier League-mérkőzést túlzás nélkül életre szóló élményt jelent, hiszen ez az egész már rég nem csak a futballról szól. A modern trendeket követő klubok és azok hagyományai, melyekből az angolok egy tapodtad sem engednek, olyan világszínvonalú sportlátványosságot eredményeznek, amely a földkerekség minden tájáról vonzza az embereket. Ha tehát mi is ellátogatnánk Angliába, legalább három napot töltsünk el az adott helyszínen, hogy legyen időnk megtekinteni a kulturális emlékeket, körbejárni a stadiont, valamit nyugodtan rákészülni a mérkőzésre.

A stadiontúrák már önmagukban is élményszámba mennek, hiszen bepillanthatunk az öltözőkbe, megnézhetjük a cserepadokat és magát a pályát, illetve a klub féltve őrzőt trófeáit. A mérkőzés előtti és utáni hangulat is felejthetetlen: szurkolókkal teli utcák, zsúfolt metróállomások és véget nem érő kántálások.

Tottenham Hotspur Stadium

Ugyanakkor a szigetországban nem feledkeztek meg a futball gyökereiről sem. A sportág vezető képviselői pontosan tudják, hogyan kell lépést tartani a konkurens versenyekkel és sportágakkal. Elvégre, az angolok mindig is tudták, hogyan kell focizni. Ezért aztán nemcsak a szurkolóknak lehet alkalmas úti cél egy Premier League-mérkőzés, hanem a családtagoknak és a barátoknak is, hiszen Nagy-Britanniában mindenki megtalálhatja a számításait.

UTAZÁSOK ÉS BELÉPŐJEGYEK A PREMIER LEAGUE MÉRKŐZÉSEIRE 🇬🇧