Mi lesz veled, Real Madrid?

Futballberkekben egyre gyakrabban esik szó arról, hogy a 33-szoros spanyol bajnok és 13-szoros BL-győztes Real Madrid háza táján valami nem stimmel a 2018/2019-es idényben. Az előző szezonban sorozatban harmadik BL-címét nyerő “királyi gárda” ugyan bejutott az idei Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé, de vajon mikor jön el az a pont, hogy a bajnokságban is visszatalál egykori önmagához?

Váratlan fordulatok az új idény előtt

2018 májusában váratlan bejelentés következtében Zinedine Zidane vezetőedző elköszönt a csapattól, amelyet azzal indokolt, hogy neki és a klubnak is változásra van szüksége. A francia szakember 2016 telén érkezett a klubhoz, s irányítása alatt egészen hihetetlen mérleget produkált: a három BL-győzelemhez és egy bajnoki címhez vezető úton 149 mérkőzést irányított, amelyből 104 győzelemmel, 29 döntetlennel és 16 vereséggel zárult. Ez idő alatt összesen 393 gólt szerzett a csapat, s csupán 160-at kapott. Florentino Perez elnök döbbenten fogadta a hírt, s hiába akarta meggyőzni Zidanet a maradásról, végül kénytelen volt beletörődni a döntésébe, de elárulta, hogy bízik a szakember visszatérésében.

Nem sokkal ezután a világsajtóban felröppent a hír, miszerint az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo is búcsút int a klubnak, amelyet júliusban hivatalosan is bejelentettek. A portugál klasszis 9 idény alatt 438 meccsen 451 gólt szerzett a Realban, s összesen 16 trófeát nyert velük. Az egész sportvilágot sokkolta a hír, hiszen Ronaldo neve már-már teljesen összeforrt Madriddal, de végül a Juventus mellett döntött.

Döcögős bajnokság, hullámzó teljesítmény, edzőváltás az idény közben

Nos, ha REÁLisan belegondolunk, akkor abszolút érthető, hogy az új kihívások és környezet még olyanok számára is elengedhetetlenek, mint a távozó klasszisok. Végül Julen Lopetegui, a spanyol-válogatott akkori szövetségi kapitánya vehette át az irányítást az oroszországi VB után, akire hatalmas nyomás nehezedett. Nem kis túlzás, hogy az elmúlt évtizedek során a leggyengébb rajtot és szereplést produkálta a csapattal. A mérlege korántsem volt kielégítő: a bajnokságban 4 győzelem, 2 döntetlen és 4 vereség, a BL-ben 2 győzelem és egy vereség született az irányítása alatt. Az elégedetlenségnek hangot adva – az október végén elszenvedett barcelonai 5:1-es csúfos vereség után – Lopetegui-t menesztették, akinek helyét Santiago Solari vette át. Az új edzővel a bizakodó kezdés után (két győzelem) jött egy újabb feketeleves (Eibar-Real Madrid 3:0), amely ismét aggodalomra adhatott okot.

A legutóbbi, december 1-jén játszott bajnoki mérkőzésen újra sikerült győzni, ezúttal a Valencia ellen 2-0-ra, így jelenleg a tabella 5. helyéről várhatják a folytatást, öt ponttal lemaradva a listavezető Barcelona mögött. Legutóbbi BL-meccsükön 2-0-ra győztek az AS Roma otthonában, így már biztos továbbjutottak a legjobb 16 közé. Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon mikor sikerül olyan stratégiát kidolgozni, amely hosszútávon kielégítő eredményekkel és játékkal kecsegtet majd. Egy biztos, nincs könnyű dolga sem a támadóknak, sem a védelemnek. Ronaldo távozása miatt kétségkívül főleg Benzema és Bale lettek az ügyeletes gólvágók, akiket nem kevésszer ér éles kritika és kísér füttyszó a mérkőzéseken. A VB-ről visszatérő – feltételezhetően fáradtabb játékosok, valamint a sérültek (pl. Casemiro, Nacho, Vallejo, Odriozola, Marcelo, Isco) sora is alaposan megnehezíti a fővárosiak dolgát. Ha mindez nem lenne elég, a korábban abszolút elsőszámú kapusként elkönyvelt Keylor Navas is egyre jobban háttérbe szorul a nyáron a csapathoz érkező Thibaut Courtois mögött, amelynek a Costa Rica-i nemrégiben hangot is adott. Lopetegui alatt Courtois a bajnokságban, míg Navas a BL-ben őrizte a madridiak kapuját, ám Solari érkezése óta csupán egy Király-kupa mérkőzésen jutott szóhoz Navas, azóta azonban egy percet sem védett.

Mi lehet a motiváció?

Egy biztos: rendet kell tenni a fejekben, amíg még nincs késő. A számos utóbbi siker miatt könnyen belekényelmesedhetnek a már elért eredményekbe, ámde nem szabad elfeledkezni arról, hogy ha az ember fia a Real Madridban focizik, nincs idő pihenőre a pazar diadalok után sem. Ha az egyéni vagy a kollektív sikereket vesszük számításba, amelyek az utóbbi időben a sporttörténelem részévé váltak, indokolt a kérdés: van-e még tovább? Nyilván van. Hogy mikor, s milyen módon – az átigazolási időszak adta lehetőségekkel élve, vagy netán újabb edzőcserével -, arra remélhetőleg az elkövetkezendő időszakban választ kapunk. Hiszek benne, hogy még visszatérhet a Real Madrid a tőlük megszokott, sikeres vágányra, s hogy még a hiányzó Ronaldo-találatok nélkül is képes lesz az európai elitben maradni.

 

Luka Modric nyerte az Aranylabdát

Tíz évig senki sem tudta letaszítani a trónról a Ronaldo-Messi párost, akik az elmúlt évtizedben öt-öt alkalommal hódították el az európai labdarúgás legrangosabb trófeáját, az Aranylabdát. Aztán jött a 33 éves horvát válogatott középpályás, Luka Modric, aki megelőzte Cristiano Ronaldót, valamint Antoine Griezmannt. A Real Madriddal sorozatban három BL-trófeát megnyert és a VB-döntőbe jutó horvát játékost korábban a 2017–2018-as idény legjobb középpályásának választottak, a Londonban megrendezett FIFA-gálán pedig megkapta az év férfi labdarúgójának járó elismerést is.

Szerző: Bazsó Tímea