Liverpool vagy City? Javában robog a Premier League tavaszi idénye

Rengeteg futballszurkoló számára a Premier League a világ legjobb bajnokságával egyenlő. Az idei szezon kétségkívül a Manchester City és a Liverpool bajnokaspiráns csapataitól hangos, hiszen mindkét gárda keményen rástartolt a bajnoki cím elhódítására. Eddig mindkét csapat 65 pontot gyűjtött, ám a manchesterieknek eggyel több mérkőzés van a hátuk mögött. A dobogó harmadik fokát jelenleg a Tottenham birtokolja, mögöttük pedig jócskán (9 ponttal) lemaradva a Manchester United, ám még ez a negyedik hely is biztos indulást jelent a Bajnokok Ligájában. A BL-csoportkört érő helyről épphogy egy-egy ponttal maradnak le  – az Arsenal és a Chelsea személyében – a londoni riválisok. Minden bizonnyal az utóbbi évek egyik legizgalmasabb tavaszi idénye elé nézünk.

A Vörösök vagy a Kékek?

“Minden mérkőzés olyan, mint egy döntő. Egy pillanatra se engedhetjük meg magunknak, hogy lassítsunk. Soha ilyen kiegyensúlyozott versenyt nem láttam még.” – nyilatkozta a City legendás edzője, Pep Guardiola, akinek szavaival a mögöttük lévő csapatok edzői is bátran egyetérthetnek. Minden egyes pontveszteség végleges következménnyel járhat bármely csapat számára, hiszen óriási a tét: bajnoki cím, BL-csoportkör vagy éppenséggel Európa-ligában való szereplés. Az azonban hamar egyértelművé vált, hogy a tabella élén a Liverpoolnak vagy a címvédő Manchester Citynek van a legnagyobb esélye arra, hogy a legfelsőbb angol bajnokság serlegét a fejük fölé emeljék a 2018/2019-es versenykiírás végén.

A Vörösek eddig 18 bajnoki címet szereztek. Bár Liverpool városa 1990 óta nem ünnepelhetett angol bajnoki címet (az Everton részéről sem), valamilyen trófea szinte minden évben vándorolt a városba. A Liverpool FC révén legutóbb a 2011–12-es Ligakupa, a 2005–06-os FA-kupa, azelőtt pedig a 2004–05-ös Bajnokok ligája-serleg, illetve az UEFA-szuperkupa. Az elmúlt évtizedek legsikeresebb időszaka a 21. század eleje volt a csapat számára, a 2001-es évben az alábbi címeket hódították el: FA-kupa, Ligakupa, angol szuperkupa, UEFA-kupa és UEFA-szuperkupa. A bajnoki elsőséghez legutóbb a 2013/2014-es idényben voltak a legközelebb, amihez csupán három mérkőzés hiányzott. Végül más irányt vettek a dolgok: mivel a Chelseavel szemben elvéreztek, a Crystal Palace ellen pedig csak döntetleneztek, a mostani rivális City csapata halászta el az első helyet, így Steven Gerrardéknak csak a szomorkodás jutott.

Ebben az évben minden esély megvan arra, hogy revansot vegyenek. Ha a statisztikát nézzük, a bajnokság felénél már 7 ponttal vezették a tabellát, s még egyszer sem fordult elő, hogy az a csapat, amely télen ennyi pontkülönbséggel állt az élen, végül ne hódította volna el a bajnoki címet.  A 21. fordulóban az idényben először hagyták el vesztesként a pályát Jürgen Klopp játékosai – történetesen a City otthonában (2:1), – majd a 24. és 25. játéknapon ikszeltek a Leicester és West Ham ellen. A Klopp-legénység főleg a különösen kemény van Dijk, valamint a gyorsaságukról híres Alexander – Arnold és Robertson védőjátékára támaszkodhatnak, a Salah-Firmino-Mane trió pedig a gólgyártásért felelősek. Velük ellentétben a City egészen széleskörű játékoslistával rendelkezik, s Pep Guardiola kedvére válogathat a sztárjátékosok közül. Vajon a liverpooliak igazolják a statisztikát, vagy a jóval rutinosabb manchesteriek győznek majd? Netán nevető harmadikként a fővárosi Spurs is beszáll a végső harcba?

Londoni harc a BL-indulásért

A Premier League-ben egyedüli csapatként a Tottenham nem igazolt egyetlen játékost sem a nyári átigazolási időszakban, mindezek felett többen Harry Kane csapatkapitányt hibáztatják azért, hogy csupán a jelenlegi pozíciót foglalják el. Igazából panaszra semmi okuk sem lehetne, hiszen a PL újkori történelmének egyik legjobb bajnoki idényét tapossák az argentín edző, Mauricio Pochettino védencei.

Egyetlen nehézség csupán az, hogy a “Kakasoknak” a legnagyobb sztárjait – a kapitányt, Harry Kanet és a kiváló fiatalt, Dele Allit – egyelőre sérülés miatt nélkülözniük kell. Az észak-londoni csapat már éhezik a sikerre és a trófeára, mert legutoljára az 1960-61-es szezonban nyertek bajnokságot. Ebben az idényben FA-Kupa-győzelmet is arattak,  s a 20. században ők voltak az elsők, akik duplázni tudtak.

A jelenlegi ponthátrány nem olyan vészes, ráadásul a csapat épülő új stadionját legkorábban márciusban adhathatják át, amely még több motivációt jelenthet a játékosok számára, és hosszú évek óta végre megtapasztalhatják a valódi hazai mérkőzések hangulatát.

Ki nevet a végén?

A 4-5-6. helyen álló Manchester United-Arsenal-Chelsea hármasra is érdemes lesz odafigyelni. A Vörös Ördögök Ole Gunnar Solskjær vezetésével valóságosan szárnyalnak: 11 győzelem és egy döntetlen a norvég mérlege a bajnokságban, amelybe csupán a legutóbbi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben elszenvedett 2:0-s PSG elleni vereség rondít bele.

Az Ágyúsok 2019-ben váltakozva nyernek és veszítenek, de őrizni kényszerülnek az EL-indulást érő 5. helyet. Ha nem szeretnének lemaradni valamely kupasorozatról, akkor bele kell húzniuk a londoni Kékeknek is.

A Chelseanél fennáll a veszélye, hogy nyáron búcsút kell inteni a csapat egyik legnagyobb csillagának, Eden Hazardnak, hiszen a felröppent hírek szerint levezetésként akár a Real Madridban is kiköthet. Amennyiben Roman Abramovič klubja nem kvalifikálja magát a BL következő idényére, nagy valószínűséggel Hazard nem gondolkodik majd sokat a távozás lehetőségéről. A találgatások még itt sem érnek véget: feltehetően a Dortmundban vendégjátékon szereplő 20 éves amerikai Christian Pulišićot nézték ki a belga helyére.

Mindent összegezve számos kérdés merül fel a Premier League végső kimenetelével kapcsolatban, ám ezt egyáltalán nem bánjuk, hiszen így a legvégsőkig izgalmas maradhat a bajnokság. Élvezzük ki!

Szerző: Bazsó Tímea