Látogassák meg a gyönyörűszép és hűséges várost, Lisszabont.

Richard Hanzlík cikke a TakUrcitee.sk oldalon.

Jogo Bonito. Gyönyörű játék. Focivilágukban az erő felett a szépség uralkodik, ami Portugália látogatásánál lépten – nyomon érezhető. Az európai – brazil csapat bár kicsit más stílussal nyerte meg az európabajnokságot, ennek ellenére a szép technikus játék a Portugálok vérében van. A tengerparti ország, az utcán vagy a strandokon labdázó fiúk közül évente több száz tehetséges focistát nevel fel, mégsem bánja senki, hogy a legjobb közüllük Madeira szigetén született.

ronaldo-socha

Ha azt halljuk Portugália és futball, mindenkinek automatikusan három klub jut az eszébe. FC Porto, Benfica és Sporting Lisszabon. Morinho, európai kupa átok és Cristiano Ronaldo első nagy csapata. Lisszabonnak Portóval szemben egy nagy előnye van. Mivel európa egyik legszebb városa, korántsem csak a futball miatt érdemes meglátogatni.

Lisszabon 7 dombon helyezkedik el a Tejo folyó és az Atlanti óceán közelségében. Mindenütt a kulturális sokszínűség hatásával találkozhatunk. A szecessziós épületek, a széles körutak, a szűk utcácskák gusztusos kávéházaikkal vissza-vissza csábítják az odalátogatókat. Látogasson meg egyet a sok templom közül, az ocenáriumot, az állatkertet és Castelo de Jorge várat. Élvezze a kilátást a városra valamelyik „Miradouról“ vagy pedik csak utazzon egyet az öreg városi villamossal.

lisabon-mesto-elektricka

Portugália fövárosába nemcsak a szemeink lesznek elkápráztatva. A hal ételeket kedvelő ínyencek számára egy egész utca (Rua das Portas de Santo Antao) áll rendelkezésre.
Lehetőség van megkóstolni az egykori Portugál gyarmatok (Brazília, Mozambik, Zöld Foki Köztársaság) finomságait is. Ha pedig valami igazán hagyományos portugál ételt szeretne, ajánlott a „Caldo Verde“- tipikus hagyma leves krumplival, káposztával és fokhagymával és olivaolajjal. A teraszok hűtött söröcskéjéhez finom kagylókat (Buhao Pato) tálalnak és amit tudni kell, hogy a Portugálok az ételeikben nem spórolnak a babbal és a finom kolbászaikkal.

1962 – es Real Madrid elleni BEK győzelem után az edző Guttmann Béla fizetés emelést kért, amit a klub elutasított. Ennek eredménye az volt, hogy Guttmann kijelentette: a következő száz évben a Benfica nem szerez semmilyen európai kupát. Ez az átok a mai napig lebeg – mint a híres lisszaboni sas – a csapat fölött, de a szurkolók mindent megtesznek, hogy csapatjuk sikeres legyen.

benfica-lisabon-stadion

A portugálok imádják az országukat és igyekezni fognak, hogy ön is megszeresse. Ez érvényes a focijukra is. Mi lehet több egy rangadónál? Benfica a Sporting ellen a modern Estadio da Luz stadionban. A teltházas 65 ezres aréna, a felejthetetlen sas és a két rivális összecsapása. Élvezze a Benfica Lisszabon mérkőzéseinek hangulatát, melyek a mai napig Gutmann Béla (volt Benfica edző) átka alatt vannak.

real-madrid-2

Csak Önökön múlik melyik meccset választják. Repülős utazásaink a gyönyörűszép Lisszabonba melengetik minden szurkoló és világjáró utazó lelkét. Mivel Lisszabon, úgy ahogy a futball is, egyszerűen Bonito. Szépséges.

lisabon-mesto