Közel az a kapu, amelyen keresztül ismét beléphetünk a legnagyobbak közé

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Hajtman Gábor

Történelmi lehetőség előtt áll a magyar jégkorong-válogatott, amely hosszú idő után ismét kivívhatja a feljutást az IIHF világbajnokságra, amelyen a legjobbak vesznek részt.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradtak a divíziós (alsóbb osztályos) világbajnokságok, idén azonban újra megrendezésre kerülnek. Mivel 2020-ban Szlovéniában rendezték volna a tornát, így nem volt kérdés, hogy ők maradnak a házigazdák. Az esemény a szlovén fővárosban, Ljubljanában kerül megrendezésre, és május 3-tól május 8-ig tart.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg a sport világából
Facebook és Instagram

Csoportunk ellenfelei

A háború miatt az orosz és a fehérorosz válogatottakat kizárta a szövetség, így Ausztria és Franciaország a legjobbak között szerepel. Ez pedig óriási lehetőséget jelent a többi csapat számára. Egész biztosan nagy lesz a harc az első két helyért, amely feljutást jelent az elitkategóriába. A csoportgyőzelemre a legnagyobb esélye a szlovéneknek van, hazai közönség előtt mindent megtesznek majd céljuk elérésében. A szlovénok legnagyobb sztárja, Anže Kopitar ugyan nem lesz ott a vb-n, de így is erős a keretük. A szlovénekkel szemben sajnos amúgy sem jó a mérlege a magyar válogatottnak, a világbajnokságokon rendszerint vereséggel zártunk ellenük. Legutóbb a 2019-es kazahsztáni divízió 1-es világbajnokságon szenvedett nagyarányú (6:0) vereséget nemzeti csapatunk.

Aztán ott vannak a gyors játékot játszó dél-koreaiak, akik rendszerint meglepik a magyarokat. A legutóbbi vb-n tőlük is kikaptunk 3-1-re. A koreaiak 2018-ban pont nélkül estek ki a világelitből, de a közvetlen riválisnak számító dánokat és norvégokat megizzasztották. A tegnapi felkészülési meccs végeredménye sem nekünk kedvez, sajnos hiába vezettünk kétszer is, végül 2-4-re kikaptunk. Kedden viszont javíthatunk, mivel a tornát pont Dél-Koreával kezdjük. Meggyőződésem, hogy akkor is egy nagyon nehéz meccs vár a csapatra, de ha sikerül kielemezni és kijavítani a hibákat, akkor lesz esélyünk a visszavágásra.

A csoportban szerepel Románia is, amelynek csaknem a hatvan százalékát székely játékosok adják. Nagy meglepetésre 2019-ben megnyerték a divízió 1-es B kategóriájú világbajnokságot, és a lengyelek helyett ők kerültek fel. A magyarok 2020 februárjában találkoztak velük az olimpiai selejtezőtornán, ahol csak hosszabbításban sikerült ellenük 3-2 arányban nyerni. Egyáltalán nem szabad őket leírni, de ha fel akarunk jutni, ezt a meccset mindenképp hozni kell.

Az esélyek alapján Litvánia lesz a leggyengébb láncszem, akik ugyan a 2019-es kazahsztáni vb-n kiestek, de a háború és az átrendezés miatt mégis ebben a csoportban maradtak. Legutóbb ugyan 4-1-re vertük őket, de nem volt egy sima találkozó, agresszív hokit játszanak.  A legutóbbi vb-n két meglepetést is okoztak, Dél-Koreát 2-1-re sikerült legyőzniük, a fehéroroszoktól pedig csak egy góllal kaptak ki, 4-3-ra maradtak alul.

forrás: sport1tv.hu

Kulcsjátékosaink feljutáshoz segíthetik a válogatottat

Ha megfigyeljük a magyar válogatott keretét, akkor több kulcsfontosságú játékosra számíthatunk. Ott van például kiváló csatárunk, Sebők Balázs, aki nemrég csatlakozott a válogatotthoz, miután Finnországban véget ért a rájátszás, és csapatával, az Ilvessel behúzták a harmadik helyet. De ott vannak még a fehérvári játékosok, mint például Hári János, Magosi Bálint, vagy Erdély Csanád. Mindhárom játékosnak kiváló szezonja volt, ráadásul a Fehérvár a története során először jutott az osztrák liga döntőjébe. És akkor még nem beszéltünk Sofron Istvánról, illetve Vas Jánosról, akik oszlopos tagjai a válogatottnak, tapasztalatukra nagy szükség lesz. Az még nincs meg, hogy ki lesz a két kapusunk, de Rajna Miklós nagy eséllyel pályázik arra, hogy ott legyen a vb-n. Jóformában van Arany Gergely is, illetve a már rutinos Hetényi Zoltán, aki a Debrecen hálóőre, szintén kiváló szezont zárt.

A magyar válogatottra nem vár könnyű világbajnokság, de ha a kötelező meccsek mellett hozunk egy meglepetés győzelmet Szlovénia vagy Dél-Kórea ellen, akkor újabb feljutást ünnepelhetünk. 2008 Szapporó, 2015 Krakkó, 2022-ben pedig Ljubjana? Nem szeretnénk előre inni a medve bőrére, a válogatottnak nem szabad elbíznia magát, de minden adott az újabb csodára. Isten adja, hogy sikerüljön! Hajrá Magyarország!

forrás: m4sport.hu

A magyar válogatott programja:

  • március 3. Magyarország – Dél-Kórea 15:30
  • március 4. Litvánia – Magyarország 15:30
  • március 6. Szlovénia – Magyarország 19:00
  • március 8. Magyarország – Románia 15:30