Kollégánk az Osztrák Nagydíjon járt: egy fantasztikus élménnyel lett gazdagabb

Olvasási idő: 6 perc

Gyermekkoromban a Forma-1 volt az első sport, amit nagy érdeklődéssel kezdtem el követni – így kezdte meg beszámolóját Viktor. 30 év után élőben tekinthettem meg a legjobb versenyzőket, gyermekkori álmom végre valóra vált, amit a hosszú várakozás még feledhetetlenebbé varázsolt. Három nap Spielbergben, amely során rengeteg élménnyel gazdagodhattam – az első szabadedzéstől egészen a futamig. Most pedig megosztom veletek az Osztrák Nagydíj során szerzett élményeimet.

Kövessétek közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

Őrült holland show

Spielbergbe rengeteg motorsport fanatikus utazik évente. A holland szurkolóknak ez a második legközelebbi külföldi versenyhétvége. Ennek köszönhetően Spielberget „narancssárga pokolnak” is nevezik, amit nem hagyhattam ki. A jegyeket a FociTour-on keresztül szereztem be…indulás a Red Bull Ringre!

Beültem egy kis vonatba, amit valószínűleg a Bécsi állatkertből loptak el, már az egy hatalmas élmény volt, ahogy a pályára utazhattam. Arra lettem figyelmes, hogy minden második rendszámtábla holland és a kempinghelyeket is Max Verstappen szurkolótábora tölti meg. Pár lakókocsival még kis medencéket is hoztak magukkal, de a szülőfalujuk nevét hordozó táblák sem maradhattak el, amelyekre az üres Bacardis üvegeket akasztották. Majd szórakozásképpen azon versenyeztek a honfitársaikkal, hogy ki hallgatja hangossabban a „tu-tu-tu-ru, Max Verstapeeen“ és a „Super Max” slágereket. Ezeket a dallamokat a verseny után pár nappal sem tudom kiverni a fejemből.

A második nap során azt vettem észre, hogy némely szurkolók el sem hagyták a kemping területét, hanem végig ott szórakoztak. Én inkább a kedvenc csapatom, a Ferrari sátorához vettem az irányt, ahol beszereztem a szükséges emléktárgyakat. Most már meg van minden, indulhat a hajsza!

Barátaimmal tűkön ülve vártuk a szabadedzésket és a kvalifikációt. Megcsodáltuk a gyönyörű zöld Stájer-Alpokat és gondoltuk magunkban: Ennél szebb helyre ezt a pályát nem is építhették volna. Ekkor érkezett el az első wow pillanat. A világ legjobb versenyzői először haladtak el előttem. Az ismerős arcok és elképesztő versenyautóik, amelyeket minden héten csak csodálok a televízió előtt, most itt haladnak el pár méterre tőlem. Már most biztos vagyok benne, az Osztrák Nagydíj fantasztikus lesz!

Egy kis időt eltöltöttünk a szurkolói zónában is, ahol egy DJ gondoskodik a remek hangulatról. Az adrenalinfüggők egy daru tetejéről próbálhatják ki a bungee jumpingot, míg az F1 szerelmesei a versenyszimulátorokban és kerekcserében mérettetik meg magukat. Már tudom, hogyan érzik magukat a gyerekek Disneylandben. Már majdnem el is feledkeztem a kvalifikációról. Verstappen csak hajszálhíján előzte meg a McLareneket, akik folyamatosan egymással csatáztak. Ezt követően a holland kimagasló idővel megnyerte a kvalifikációt, aminek örömére felrobbantak a narancssárgába borult lelátók.

Utazás vissza a múltba

Eljött a nap, amire oly sokat vártam. A spielbergi hőség folyamatosan csak növekedett, csakúgy, mint a szurkolók száma. Itt muszáj megemlítenem azt, hogy a Forma-1 valódi hangulatát akkor lehet igazán átélni, ha a teljes hétvégére érkezik az ember. A szurkolók számában és a hangulat minőségében is érezni lehet a különbséget a napok között. Míg pénteken minden attrakciót és sátort szinte a magaménak tudhattam, addig vasárnap a szurkolók jelenlétét és izgatottságát erőteljesen érezni lehetett.

Az emberek nem bírják kivárni a futam kezdetét, sokan már kora reggel a pályához igyekeztek, hogy a lehető legjobb helyeket kaparintsák meg maguknak. Szinte moccanni sem lehet már, azonban unalmat egy pillanatra sem érzek. Nagy érdeklődéssel követem az F2, F3 és a Porsche futamait, amelyek motorai fülsüketítőek voltak. Ekkor még nem tudtam, mi is vár rám valójában.

Egyszercsak a pályára gurult Michael Schumacher és Emerson Fittipaldi régi versenyautója. A safety car mögötti felvezető kör után  mindkét autó elrajtolt és a hamisíthatatlan eredeti motorzaj járja be az egész versenypályát. Ez volt az a hang, ami miatt ebbe a sportágba oly régén beleszerettem. A nosztalgia a tetőfokára hág és csak fülig érő mosollyal csodálom azt, ami előttem történik. Bár csak pár perc erejéig, de újra gyereknek érezhettem magam. Leírhatatlan érzés volt.

Hihetelen végjáték

Egy helikopter elképesztő „szaltózása” szórakoztat minket, amelyet vadászgépek követnek. Felcsendül Ausztria himnusza kedvenc zeneszerzőm, Hans Zimmer előadásában. Nem hiányozhatott a pilótapárádé sem, majd kezdődik a futam! Hatalmas a tét, ez érezhető a hangulatban is. Minden Verstappen vezette kört óriási üdvrivalgás fogad, a szurkolóival megtelt lelátó szinte életre kel.

A hangulat kissé lankadni kezd, miután a verseny az unalmas felé veszi az irányt. Hirtelen viszont minden megváltozik. A Red Bull mérnökei nagy hibát vétenek és a háromszoros világbajnok nagy csatába keveredik Lando Norissal. Azon a helyen állok, ahol a fiatal brit bármelyik pillanatban megelőzheti holland versenytársát és a két ország szurkolótábora közben azon versenyez, hogy melyikük tudja hangosabban bíztatni versenyzőjét. A csata eldurvul és mindketten defektet kapnak. A lelátók megtelnek élettel és közelről látom, ahogy a két pilóta összeütközik. Hihetetlen jelenetek!

Verstappen még menteni tudja helyzetét egy gyors kerékcserével, de Norris kénytelen kiszállni a versenyből. Russell viszont az élre kerül és ezt a pozíciót már nem veszíti el. Az Oranjes helyett a britek ünnepelhetnek és Union Jack zászlók lebegnek körülöttem mindenhol. Elképesztő végjáték volt, amely a szezon egyik legérdekesebb futamává varázsolta az Osztrák Nagydíjat. Abban biztos vagyok, hogy még egy ilyen élményt a magaménak szeretnék még tudni. Talán már a Hungaroringen is megismétlődhet?