Kezdődik az Európa-bajnokság – kik nyerhetnek és kik okozhatnak meglepetést?

Olvasási idő: 4 perc

A Németországban rendezett kontinenstorna 2024. június 14-én kezdődik és 2024. július 14-ig tart, amelyről a magyar válogatott sem fog hiányozni. Mielőtt azonban elkezdődik a nyitómérkőzés, megnéztük, melyik csapatok a fő esélyesek, kik okozhatnak meglepetést, és nem utolsósorban Magyarországról is ejtünk pár szót.

Kövessék közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

Ennek a generációnak sikerre van szüksége

Több fogadóiroda szerint is Anglia az elsöprő favorit az Európa-bajnokság megnyerésére. Az Albion legutóbb ezüstéremmel zárta a tornát, a 2022-es katari világbajnokságra való menetelésük azonban a negyeddöntőben ért véget. Gareth Southgate olyan sztárokat hagyott ki a keretből, mint Jack Grealish, Marcus Rashford vagy Harry Maguire. Ezúttal (végre) nem a nevek, hanem a tényleges teljesítmény alapján válogatta ki a játékosokat.

A jövőjével kapcsolatban sok a találgatás, amit a németországi Európa-bajnokság eredménye is befolyásolni fog. A Harry Kane, Phil Foden, Jude Bellingham és Cole Palmer támadószekciónak minden összetevője megvan ahhoz, hogy bárkit legyőzzön. Másrészt a szurkolók és az egész angol nemzet részéről érkező hatalmas nyomás időnként elviselhetetlenné szokott válni.

Cole Palmer (forrás: Sky Sports)

A favoritok választéka példa nélküli

Az aranyérem másik legnagyobb esélyesei a franciák. Az angolokkal ellentétben ők tudják, hogyan kell nyerni. A 2018-as oroszországi világbajnokságon diadalmaskodtak, a 2016-os hazai rendezésű EURO-n, a 2022-es katari vb-n pedig a döntőben buktak el. Didier Deschamps most is ötvözi a tapasztalato a fiatalos vagánysággal. A Real Madridtól frissen szerződtetett Kylian Mbappé egyben a válogatott sztárja, őt Aurelien Tchouameni, William Saliba, Eduardo Camavinga és Antoine Griezmann követi.

Kylian Mbappé (forrás: Eurosport)

Ne feledkezzünk meg Portugáliáról sem, akik a kortalan Cristiano Ronaldóval és a Manchester Unitedben játszó Bruno Fernandessel érkeznek. A címvédő Olaszország is erős lehet még, míg a hazai szurkolók a németeket látnák szívesen (érdekes lesz látni a veterán Toni Kroos és a valósággal berobbanó fiatal Florian Wirtz összjátékát).

Papíron Belgium is a favoritok közé tartozik, de hosszú sérülése után visszatérő Thibaut Courtois nem került be az utazó keretbe, amit nem fogadtak jól a szurkolók. És nem, a generációváltáson átmenő spanyolokat sem felejtették el, bár nem biztos, hogy annyira számítanak rájuk, mint bő egy évtizede. De ha olyan nevek vannak a csapatban, mint Rodri, Pedri és Lamine Yamal, akkor őket sem lehet leírni.

Florian Wirtz (forrás: GiveMeSport)

Ki okozhat meglepetést az idei tornán?

Bizonyára még emlékeznek a dánok 1992-es teljesítményére, amikor eredetileg nem is indulhattak volna, de végül bajnokként térhettek haza. Az olyan harcias játékosokkal, mint Christian Eriksen, Pierre-Emile Hojbjerg és Rasmus Hojlund, mindenük megvan ahhoz, hogy messzire jussanak. Hiszen utoljára egész az elődöntőig jutottak.

A törökökre gyakorlatilag hazai környezet vár, hiszen a lakosság nagy része Németországban él. A kiszámíthatatlan válogatott legnagyobb sztárja az Inter Milantól érkező Hakan Calhanoglu lesz, de a Real Madrid tinédzsere, Arda Guler is tündökölhet. A hatalmas helyszíni támogatás Törökországot akár a legjobb nyolc közé juttathatja az Európa-bajnokságon. Nem csak közhely, hogy a futballban már nincsenek könnyű ellenfelek. Sőt, ha „sötét lovakról” van szó, akkor nyugodtan ide sorolhatjuk Magyarországot, Csehországot, Svájcot, vagy Horvátországot is.

Hakan Calhanoglu (forrás: Times of Malta)

Milyenek Magyarország esélyei?

Válogatottunk egyértelműen a „sötét lovak” listáján szerepel. Marco Rossi csapata kiválóan teljesített az elmúlt években, a selejtezőcsoportját is megnyerte. A keret annyira összeállt, hogy képesek lehetnek meglepetést okozni. A kapuban két kiváló kapus is bármikor pályára léphet (Gulácsi Péter, Dibusz Dénes), a védelem kulcsa Willi Orbán, de a támadószekcióban három olyan játékos fog kezdeni, akik bármikor eldönthetik a mérkőzéseket. Szoboszlai Dominik, Sallai Roland és Varga Barnabás is válogatott pályafutásuk legnagyobb eseménye előtt állnak.

„Az előző, kihagyott Európa-bajnokság elég nagy löketet adott nekem ahhoz, hogy Németországba kerülve jól teljesítsek. Mentálisan nem voltam a topon azok után, hogy egy hazai Európa-bajnokságot kellett kihagynom, egy olyan csoportban, amiben nagy öröm lett volna játszani az ellenfelek miatt is. De ez erőt, célt adott nekem a folytatásra, és úgy gondolom, azért tudok most is itt lenni, mert az akkor megtörtént.” – a keddi sajtótájékoztatón ezt nyilatkozta a csapatkapitány.