Joe Armas inspiráló története: gyerekként emigrált, ma már professzionális edző

Olvasási idő: 3 perc

Az év elején mindenki megismerhette a 31 éves vezetőedző, Will Still történetét, aki a Football Manager számítógépes játékot játszva egészen a francia Ligue 1-ig jutott, jelenleg is a Stade de Reims csapatát irányítja. Most egy újabb inspiráló történetet szeretnénk bemutatni, melynek főszereplője Joe Armas.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Kivándorlás és szakmai gyakorlat jól ismert klubokban

Joe Armas 1985-ben született az ecuadori Los Blancosban, 13 évesen családjával Spanyolországba emigrált. Már kiskorában is szerette a futballt, és tudta, hogy egy nap menedzserként szeretne dolgozni. Tizenhét évesen kezdett el igazán aktívan dolgozni álmai megvalósításán, több szakmai gyakorlatot is teljesített ismert európai csapatoknál.

Életrajzában szerepel például a Real Madrid, de tapasztalatot szerzett a holland bajnokságban is, ahol az Ajax Amsterdam és a PSV Eindhoven csapatánál tanulhatott. Ezidő alatt meg kellett élnie valamiből, ezért építőmunkásként is dolgozott. Armas története ugyan más, mint a fiatal Will Stillé, mégis ugyanannyira motiváló. Mindketten sajátos módon törtek maguknak utat a futball világába.

https://youtu.be/2FZs3B9-glI?si=uH74B_DN_QVuFiW2

Senki sem próféta a saját hazájában

Nem hiába létezik a mondás, hogy senki sem próféta a saját hazájában. Ezt még Joe is a saját bőrén tapasztalta meg, méghozzá nagyon kellemetlen módon. Felnőttként visszatért szülőhazájába, Ecuadorba, és bár mindene megvolt, amire egy fiatal futballedzőnek szüksége van, sokáig nem talált munkát. Életrajzát több mint 300 dél-amerikai klubnak küldte el, mégsem kapott visszajelzést.

Egészen 2021-ig kellett várnia, amikor az Imbabura SC nevű kis klub felajánlotta neki a vezetőedzői posztot. Armas a maga módján hálálta meg: kemény és becsületes munkával. Az első évben az „Imba“ Joe-val a kispadon a harmadik nemzeti bajnokságból a második legmagasabb bajnokságba jutott, és a csapat nem csak az eredmények tekintetében, de a játék szempontjából is jócskán fejlődött.

Oslava postupu do najvyššej súťaže

A feljutás ünneplése (forrás: IG/joearmas_)

  • A dél-amerikai labdarúgás légköre semmihez sem hasonlítható. Olvassátok el cikkünket a világ egyik legnagyobb labdarúgó derbijéről.

Valóra vált álom

Az Imbabura SC az egyik legalacsonyabb költségvetéssel rendelkezik egész Ecuadorban, és Ibarra városában található, ahol körülbelül 157 ezer ember él. Ki lehet jelenteni, hogy Joe Armas, pozitív értelemben, megőrjítette a helyieket. Az ISC a második ligában a második helyet szerezte meg, 2024-ben már a csapat az első ligában szerepelhet. Az ecuadori harmadik ligából tehát sikerült a legmagasabb szintre kerülni, megfelelő anyagi háttér nélkül. Az Imbabura csapatának ez 12 év után sikerült.

Armas kihasználta mindazt, amit Európában tanult, valamint azt is, amit az élet tanított neki. Nem könnyű ugyanis Európába költözni, megtalálni a saját utat, majd visszatérni a szülőhazába. Joe Armas és a szintén emlegetett Will Still a bizonyíték arra, hogy a sikeres edzők nemcsak hosszú és sikeres pályafutással rendelkező, egykori játékosok közül kerülhetnek ki. Néha az a legfontosabb, hogy ne adjuk fel, és kövessük álmainkat.

UTAZÁSI AJÁNLATAINK