Inter kontra Juventus? Színtiszta gyűlölet – de mi áll a rivalizálás hátterében?

Olvasási idő: 4 perc

Kevés rangosabb rivalizálást találunk a világ labdarúgásában, mint a Derby d’Italia. Az Inter Milan és a Juventus történelmileg Olaszország legnagyobb klubjai közé tartoznak, párharcuk pedig egy olyan vetekedés, ahol kevés pozitív érzelmet találunk. Egyik fél sem szívleli túlságosan a másikat, s akkor még finoman fogalmaztunk – ugyanis leginkább a gyűlölet dominál Olaszország derbijén. De vajon mi áll a már-már vérre menő rivalizálás mögött?

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Hosszú történelem és egy érvénytelenített győzelem

A Juventus és az Inter Milan a három legsikeresebb olasz klub közé tartozik. A Juventus az elmúlt évtizednek köszönhetően fölényben van, de a kettejük közötti múlt igencsak hosszú. A legtöbb szurkoló a rivalizálás kezdetét az 1960/61-es szezontól és a Bianconeri 9-1-es győzelmével végződő mérkőzéstől számítja, amelyet megelőzően az Inter a második, míg a Juventus a tabella első helyén állt.

forrás: storiainter.com Twitter oldala

A fekete-kékek mindössze négy ponttal voltak lemaradva, és 3-1-re nyertek a szezon első, egymás elleni mérkőzésen. A visszavágón aránytalanul sok szurkoló jelent meg, akik közül legalább 5 ezren nem fértek fel a lelátóra, s a pálya széléről nézték végig az összecsapást. Sőt, néhányan még milánóiak kispadjáig is eljutottak! A mérkőzés a tervek szerint kezdődött, de fél óra játék után a játékvezető a pályán lévő Juventus-szurkolók miatt félbeszakította a találkozót, az akkori szabályok szerint az Inter végül 2-0-ás győzelmet aratott.

Az „Öreg Hölgy” azonban megfellebbezte a döntést a labdarúgó-szövetségnél, akik a szezon utolsó napján, közvetlenül az utolsó mérkőzés kezdőrúgása előtt úgy döntöttek, hogy az Inter győzelmét érvénytelenítik és újrajátsszák a találkozót. A helyzetet tetézte, hogy a szövetség akkori vezetője, Umberto Agnelli a Juventus elnöke volt. Milánói kollégája, Angelo Moratti és Helenio Herrera edző úgy döntöttek, hogy tiltakozásul egy ifjúsági csapatot állítanak ki a torinóiak ellen. Az eredmény a Nerazzurri 9-1-es megalázása és a mai napig tartó rivalizálás megszületése lett.

Sorstársak, hasonló cipőben

A Juventus európai óriássá vált, jelenleg 36 bajnoki címet birtokol. Az Inter a városi rivális AC-vel közösen a második helyen áll, a két milánói csapat 19-19 bajnoki trófeával rendelkezik. Egyikük sem panaszkodhat, hiszen az elmúlt években mindkét klubnak bőven jutott a rivaldafényből. Míg az ezredforduló első évtizedében a kék-feketék, addig a másodikban a fehér-feketék domináltak. A Juve utolsó diadala 2020-ban volt, az Inter pedig egy évvel később ünnepelhetett újra Scudettót.

forrás: Serie A Youtube csatornája

Az idei szezonban azonban mindkét csapat egyfajta átmeneti időszakot él át. A Serie A-ról már féltávnál le kellett mondaniuk, hiszen a Napoli idei teljesítményével hétről hétre megmutatja, hogy a bajnoki címet senki sem veheti el tőlük. S míg a Juventust az anyagi problémák mellett pontlevonással is sújtották, addig az Inter túl sok pontot szórt el ahhoz, hogy felvehesse a versenyt Osimhennel és társaival.

De az aktuális formától függetlenül az egymás elleni meccseik mindig tartogatnak valamilyen meglepetést. Legyen szó gólokról, érzelmekről, sárga és piros lapokról, vagy a szurkolók vad kirohanásairól. Ősszel a Juventus örülhetett, március 19-én este pedig kiderül, hogyan alakul a visszavágó, amelyen az Inter hazai pályán fogadja nagy riválisát.

UTAZÁSI ÉS BELÉPŐJEGYES AJÁNLATAINK AZ OLASZ BAJNOKSÁG MÉRKŐZÉSEKRE