Inter kontra Juventus? Színtiszta gyűlölet – de mi áll a rivalizálás hátterében?

Olvasási idő: 5 perc

Kevés rangosabb rivalizálást találunk a világ labdarúgásában, mint a Derby d’Italia. Az Inter Milan és a Juventus történelmileg Olaszország legnagyobb klubjai közé tartoznak, párharcuk pedig egy olyan vetekedés, ahol kevés pozitív érzelmet találunk. Egyik fél sem szívleli túlságosan a másikat, s akkor még finoman fogalmaztunk – ugyanis leginkább a gyűlölet dominál Olaszország derbijén. De vajon mi áll a már-már vérre menő rivalizálás mögött?

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Hosszú történelem és egy érvénytelenített győzelem

A Juventus és az Inter Milan a három legsikeresebb olasz klub közé tartozik. A Juventus az elmúlt évtizednek köszönhetően fölényben van, de a kettejük közötti múlt igencsak hosszú. A legtöbb szurkoló a rivalizálás kezdetét az 1960/61-es szezontól és a Bianconeri 9-1-es győzelmével végződő mérkőzéstől számítja, amelyet megelőzően az Inter a második, míg a Juventus a tabella első helyén állt.

forrás: storiainter.com Twitter oldala

A fekete-kékek mindössze négy ponttal voltak lemaradva, és 3-1-re nyertek a szezon első, egymás elleni mérkőzésen. A visszavágón aránytalanul sok szurkoló jelent meg, akik közül legalább 5 ezren nem fértek fel a lelátóra, s a pálya széléről nézték végig az összecsapást. Sőt, néhányan még milánóiak kispadjáig is eljutottak! A mérkőzés a tervek szerint kezdődött, de fél óra játék után a játékvezető a pályán lévő Juventus-szurkolók miatt félbeszakította a találkozót, az akkori szabályok szerint az Inter végül 2-0-ás győzelmet aratott.

Az „Öreg Hölgy” azonban megfellebbezte a döntést a labdarúgó-szövetségnél, akik a szezon utolsó napján, közvetlenül az utolsó mérkőzés kezdőrúgása előtt úgy döntöttek, hogy az Inter győzelmét érvénytelenítik és újrajátsszák a találkozót. A helyzetet tetézte, hogy a szövetség akkori vezetője, Umberto Agnelli a Juventus elnöke volt. Milánói kollégája, Angelo Moratti és Helenio Herrera edző úgy döntöttek, hogy tiltakozásul egy ifjúsági csapatot állítanak ki a torinóiak ellen. Az eredmény a Nerazzurri 9-1-es megalázása és a mai napig tartó rivalizálás megszületése lett.

Sorstársak, hasonló cipőben

A Juventus európai óriássá vált, jelenleg 36 bajnoki címet birtokol. Az Inter a városi rivális AC-vel közösen a második helyen áll, a két milánói csapat 19-19 bajnoki trófeával rendelkezik. Egyikük sem panaszkodhat, hiszen az elmúlt években mindkét klubnak bőven jutott a rivaldafényből. Míg az ezredforduló első évtizedében a kék-feketék, addig a másodikban a fehér-feketék domináltak. 2023-ban négyszer is találkozott egymással a két csapat, mindegyik alkalommal szoros eredmény született. Márciusban a Juventus győzelemmel nyitott a bajnokságban, majd az Inter egy idegenbeli döntetlen után otthon nyert és jutott be az Olasz Kupa döntőjébe. A 2023/2024-es szezonban pedig 1:1-es döntetlen született Torinóban.

forrás: Serie A Youtube csatornája

A Serie A jelenlegi állása alapján roppant izgalmas mérkőzést láthatunk majd. A Zebrák vezetik a tabellát, míg az Inter egy meccsel kevesebbet játszva egy pontos hátránnyal a második helyen áll. Ami szintén kiemelendő, hogy az utolsó 10 meccset nézve mindketten 26-26 pontot gyűjtöttek. Az egymás elleni meccseik mindig tartogatnak valamilyen meglepetést. Legyen szó gólokról, érzelmekről, sárga és piros lapokról, vagy a szurkolók vad kirohanásairól. Február 4-én pedig kiderül, melyik kiváló forma szakad meg.

UTAZÁSI AJÁNLATUNK AZ INTER MILAN – JUVENTUS MÉRKŐZÉSRE