Hogyan győzte le Messi Lewandowskit?

Olvasási idő: 3 perc

Elsőként jöjjön a hír: 2021-ben Lionel Messi nyerte az Aranylabdát.

Az argentin zseninek ez volt a hetedik hasonló elismerése. Háromszor nyerte meg ugyanis a „sima” Aranylabdát, négyszer pedig a FIFA Év játékosa elismeréssel összevont trófeát.

Az 1956-ban alapított díj odaítélése idén 180 nemzetközi futballszakíró szavazatai alapján dőlt el. Az összesített pontszámok így mutatnak:

1. Lionel Messi (argentin, Barcelona/PSG) 613 pont
2. Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München) 580 pont
3. Jorginho (olasz, Chelsea) 460 pont
4. Karim Benzema (francia, Real Madrid) 239 pont
5. N’Golo Kanté (francia, Chelsea) 186 pont

A díjátadó előtt mondhatni két főre szűkült a lehetséges győztesek névsora. A kérdés az volt, hogy megkapja-e az elismerést az a Robert Lewandowski, aki 2020-ban a leginkább megérdemelte volna.

Az előző évben a koronavírus miatt törölték az Aranylabdát, holott a lehetséges győzteseket felvonultató bajnokságok közül végül csak a franciát nem fejezték be. Látva azonban a lengyel gólzsák statisztikáit, onnan sem lett volna ellenfele.

Nyert német bajnokságot és kupát, Bajnokok Ligáját és ezekben a sorozatokban ő lett a gólkirály is.

További érdekességek és nyereményjátékok a foci világából a Facebook oldalunkon: @FociTour.hu

Ezek után Lewandowski 2021-ben megnyerte az előző év decemberéről elhalasztott klubvilágbajnokságot, a német szuperkupát, valamint ismét bajnok és gólkirály lett a Bundesligában. Utóbbi cím elnyerésénél egy megdönthetetlennek hitt rekordot szárnyalt túl.

A legendás német bombázó, Gerd Müller az 1971/1972-es szezonban 40 góllal lett a legjobb, míg a 33 éves varsói klasszis 41 találattal zárt most az élen. Tette ezt úgy, hogy 5 bajnokit ki kellett hagynia. Mi több, a rekordot jelentő gólt a bajnokság utolsó fordulójának utolsó percében lőtte be.

E mellett a válogatottban is szállította a gólokat, igaz az Európa-bajnokságon nem tudott továbbjutni Lengyelország a csoportból. Lehet ez volt a legnagyobb probléma. Az európai Aranycipőt is elnyerő csatár az őszi szezonban ott folytatta a gólgyártást, ahol abbahagyta.

Ezzel szemben Lionel Messi legnagyobb 2021-es sikere a Copa América-győzelem. Argentínát 1993 után vezette fel a kontinens csúcsára.

Az „Albicelestes” hosszú évek óta várt a sikerre. Mikor 2005-ben, mellesleg Magyarország ellen, bemutatkozott a válogatottban, mindenki azt hitte visszatérnek a Maradonával elért sikerek és hamarosan jön majd a Copa-győzelem mellett a világbajnoki cím is. Utóbbi máig nem jött össze, de így annak is sokkal nagyobb értéke lenne, csak úgy, mint az említett Copa América-sikernek.

Egyébként a torna legjobb játékosa és gólkirálya is Messi lett.

Rengeteg szakíró kiemelte azt is, hogy a gólok mellett a 34 éves támadó leginkább védekezésével tett többet hozzá az előző évekhez képest a válogatott játékához. Talán éppen ez hozta meg a hetedik Aranylabdát?

Aligha a klubban elért sikerei. Bár a súlyos válságban lévő Barcelonát továbbra is Messi vitte a hátán, sőt még egy spanyol Király-kupát is tudott nyerni a csapattal, valamint a spanyol bajnokság gólkirálya is ő lett.

A kupadöntőben két gólt is vállalt az Athletic Bilbaónak lőtt négyből. A naptári évben egyébként 41 gól és 17 gólpassz fűződött a nevéhez eddig. Lewandowski ezzel szemben 64/10-es mutatóval áll 2021-ben. Ráadásul 60 gólnál többet legutóbb Cristiano Ronaldo tudott szerezni még 2014-ben.

Miért nyert mégis Messi?

Egyértelmű, hogy a Copa América-győzelem lehetett a döntő az újságíróknál. Valamint az, hogy hosszú évek után nem csak a zseniális cselekről, a gólokról és gólpasszokról, hanem a védőmunkájáról is helyenként ódákat zengtek a szakértők.

A hetedik Aranylabdájának átvétele után elmondta, Lewandowskinak is járna egy ilyen díj, hiszen a tavalyi évben nem volt ellenfele. Ha akkor a lengyel megkapta volna, most aligha lenne ekkora a felháborodás a szurkolók részéről. „Mindannyiunknak győztes vagy” – címezte Lewandowskinak Messi. Ezzel aligha akar vitatkozni bárki.

AJÁNLATOK A PSG MÉRKŐZÉSEKRE

Összeállította: Elek Zoltán