Formula 1: Drive to survive (első évad)

Olvasási idő: 3 perc 

Itt, a FociTournál régóta szervezünk kirándulásokat a focin kívül más sportágak versenyeire, és ez alól a Forma1 sem kivétel. A gyors autók versenyének nem is akadhatna jobb népszerűsítési formája, mint a Formula 1:Drive to survive Netflix sorozat. Ha még nem látta, okvetlen vegye fel a megnézendő listájára!

Közönséges halandóként kétféleképpen követheti figyelemmel a Forma 1-et. Vagy a verseny helyszínén vagy a tévé előtt ülve. Mind a kettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ha úgy dönt, hogy a helyszínen nézi a száguldó cirkuszt, mindent élőben láthat, érezheti az égett gumik illatát, és mikor felbőgnek a motorok, azt szinte az egész testében érzi. Lehetséges azonban, hogy valamiről lemarad verseny során. Ha otthona kényelméből a kanapén ülve figyeli a Forma 1-et, minden szögből tanúja lehet az ütközéseknek és élvezheti a lassított felvételeket is. De mégsincs ott a légkör és adrenalin, amit csak a lelátókról lehet átélni.

A Netflix remek ötlettel állt elő, mikor kitalálta, hogyan juttassa el az élményt mind a két rajongói csoport számára. Így létrejött egy több részből álló sorozat, a Formula 1:Hajsza a túlérésért. Ez egy dokumentumfilm-sorozat, ami a Formula 1 Group és a Netflix koprodukciójában készül. Az epizódok dramatizálva mutatják be egy-egy Formula-1-es bajnokság eseményeit, egy-egy évad mindig egy idényt. A kulisszák mögött játszódik, betekinthetünk a szerelők, mérnökök, de a kedvenc csapatunk versenyzőinek munkájába is. Mindent, amit eddig nem tudott a Forma 1-ről, a sorozat készítői maga elé tárják.

Minden évad tíz epizóddal rendelkezik, és feltérképezi az előző évad eseményeit. Az első sorozat a 2018-as szezonban zajlik. Ha véletlenül úgy gondolja, hogy a három évvel ezelőtti versenyeket nem érdemes ilyen szemszögből megnézni, akkor hatalmas tévedésben van, és sok hasznos információról csúszik le. Ezenkívül a sorozat legelső része Daniel Ricciardról szól.

A Netflix stábja szó szerint a versenyzők sarkában van, és részletesen bemutatja azok szabadidejét, a taktikai utasításokat a szabadedzések során, a kvalifikációt és magát a versenyt. Természetesen ez a fajta részletes közlés nem minden csapatnak tetszik, így a sorozat első évadjában a Mercedes és a Ferrari megtagadták a filmezés jogát.

Így történt, hogy a többi csapat kapott nagyobb figyelmet. Természetesen a sorozatból nem maradtak ki olyan pillanatok, mint Hamilton vagy Vettel, amint megnyerték a versenyt, de ebben a sorozatban nem találunk felvételeket ezen istállóikból.

Tehát Daniel Ricciarddal kezdődik minden, aki akkoriban még a RedBull színeiben versenyzett. Megismerheti Daniel magánéletét, gokartversenyeken való részvételeit, szülei vallomásait és sok minden mást, amit egyébként nem lenne esélye megismerni.

A következő részben a történet Spanyolországba vezet, és főszereplője Carlos Sainz. Érdekes a történetben, hogyan válik bálványa, Fernando Alonso most az ő riválisává a pályán.

A monacói győzelem minden versenyző álma. És ahogy Ricciardo megnyeri a versenyt meghibásodott motorral, az valami szenzációs.

A későbbi epizódokban megjelennek a fiatal Gasly és Leclerc, valamint a Haas istálló örök fülledt atmoszférája, a milliárdos Lawrence Stroll, aki bebiztosítja fia számára a helyet a Force India csapatában, és sok más pillanat a Forma1 kulisszái mögött.

Nem kell nagy Forma 1-es rajongónak lenni, de ha egyszer rákap a sorozatra, akkor három nap sem kell a teljes évadra. Ajánljuk!