Fiatal feltörekvő magyar focisták

Napjainkban egyre többször találkozunk olyan nevekkel, amelyek a magyarok hírnevét nem kevésbé öregbítik – akár a hazai, akár a külföldi futballcsapatokban való szereplésükkel. Gondoljunk csak például Szoboszlai Dominikra, Zsóri Dánielre, Csoboth Kevinre vagy Szalai Andrásra. S bár különböző úton járnak pályafutásuk során, néhány dolog mégis közös bennük: piszkosul fiatalok, pimaszul tehetségesek, és ami a legfontosabb, a mi nemzetünk fiai.

A még mindig csak 18 éves Szoboszlai Dominik magyar válogatott labdarúgó, a Red Bull Salzburg támadó középpályása. 2017 októberében a The Guardian a világ legtehetségesebb 17 éves futballistái közé sorolta, majd 2019 márciusában a goal.com az 50 legtehetségesebb csodagyerek 21. helyére rangsorolta.

2007-ben, hat és fél évesen kezdett el focizni apja, Szoboszlai Zsolt – egykori tatabányai labdarúgó – kezei alatt előbb a Videotonban, majd az édesapja által vezetett fehérvári Főnix Gold FC utánpótlásműhelyben. A 2015/16-os szezont az MTK Budapest akadémiáján töltötte. 2016 júliusában hároméves szerződést kötött a Salzburggal. 2017 júniusában az FC Liefering bejelentette, hogy Szoboszlai náluk folytatja pályafutását. Az Erste Ligában, azaz a másodosztályban 2017. július 21-én debütált a Kapfenberger SV ellen.

Kezdőként kapott lehetőséget élete első felnőtt bajnokiján és gólpasszt adott a 2–1-re megnyert találkozón. 2018 januárjában a Salzburg felnőtt csapatával kezdhette meg a téli felkészülést. Január 18-án új, 2021-ig szóló szerződést írt alá. Februárban a klub benevezte a tavaszi Európa-liga mérkőzésekre. A Salzburg megnyerte a 2017–2018-as osztrák bajnokságot és Szoboszlai, mint a felnőtt keret tagja annak ellenére aranyérmet vehetett át, hogy addig egy mérkőzésen sem szerepelt az élvonalban. A 2018/2019-es idényben 20 mérkőzésen 5 gólt szerzett. A 2019-2020-as szezon 4. fordulójában kezdőként lépett pályára a St. Pölten ellen és két gólpasszal segítette csapatát, amely 6–0-ra győzött. Szoboszlai azóta rendesen rástartolt, gondoljunk csak a válogatottbeli góljára is, vagy arra, hogy az első Bajnokok Ligája-mérkőzésén egyből két rekordot is megdöntött. Az M4 Sport kutatta ki, hogy 18 évesen és 327 naposan a Salzburg középpályása lett a legfiatalabb magyar játékos, aki a BL-főtáblán szerepelt, az eddigi rekordot Lisztes Krisztián tartotta, aki 19 évesen és 71 naposan lépett pályára 1995 őszén a Ferencvárosban.

Szoboszlai igazán emlékezetessé tette az első BL-meccsét, hiszen a sziporkázó osztrákok ötödik gólját ő maga szerezte a Genk ellen, egy kontrát fejezett be góllal a hosszú oldalon érkezve, így a legfiatalabb gólszerzőnk is ő lett. Csak remélni tudjuk, hogy sikereit továbbra is gyarapítja majd.

A Puskás-díj hazatért. Így is olvashattuk sok helyen Zsóri Dániel sikerét. Nemrégiben a milánói Scalában rendezték a FIFA éves díjátadó gáláját, amin elsőként az elmúlt év legszebb góljának járó Puskás-díjat adták át: a díj történetében először magyar játékos kapta az elismerést, a 18 éves Zsóri Dániel – a Ferencváros ellen szerzett – ollózását találták a legszebbnek. Zsóri Lionel Messit is előzte a díjért zajló versenyben. Messi végül az év játékosának járó címmel vigasztalódhatott. A Debreceni VSC futballistája az FTC elleni, februári bajnoki 93. percében, 1-1-es állásnál ment fel ollózni egy hosszú ívelésre, és tökéletesen találta el a labdát. A 18 éves játékos élete első, azóta is egyetlen gólját szerezte, ráadásul karrierje első NB I.-es meccsén.

A 19 éves Csoboth Kevin posztját tekintve csatár, jelenleg a Benfica B játékosa. 2007-ben igazolt a Pécsi MFC csapatába, ahol 8 évet töltött el. A 2012-2013-as szezonban az U13-as bajnokság nyugati csoportjában 29 mérkőzésen 77 gólt szerzett. 2015-ben kölcsönadták a székesfehérvári Főnix-GOLD FC utánpótláscsapatnak, ahol rangos nemzetközi tornákon léphetett pályára. A klub 2011-ben és 2013-ban megnyerte a Cordial Cupot, amely a korosztály legrangosabb tornája.

Próbajátékra hívta többek közt a Red Bull Salzburg, a Porto, a Hertha Berlin, és a West Ham United, ahol a Rimi kupán is pályára lépett, valamint járt az AC Milan-nál, de a Dinamo Zagreb is szívesen szerződtette volna. 2016-ban édesapjával úgy döntött, elfogadják a Ferencváros ajánlatát. A Ferencváros U16-os csapatában a 2015-2016-os szezonban 15 mérkőzésen harminc gólt szerzett, majd 2016 júliusában a másodosztályú Kozármisleny SE labdarúgója lett, majd szeptemberben a portugál SL Benfica igazolta le az akkor 16 éves labdarúgót. A lisszaboniak mezében első tétmérkőzésén gólt szerzett az ifi A bajnokságban az Oeiras ellen. Kilenc hónap múlva a portugálok szerződtették az addig náluk csak kölcsönben szereplő Csobothot. 2017. június 19-én a Benfica élt a szerződésben szereplő opcióval és félév után két évre szerződtették a Kozármislenytől. A portugál klub U19-es korosztályos csapatával bajnoki címet szerzett a 2017-2018-as idényben, amelyben 15 bajnokin lépett pályára és két gólt szerzett. 2019 februárjában mutatkozott be a lisszaboni klub másodosztályban szereplő tartalékcsapatában. A magyar U17-es válogatottal részt vett a 2017-es Európa-bajnokságon, ahol a 6. helyet szerezte meg a csapat és ahol Csoboth a franciák elleni csoportmérkőzésen két gólt is szerzett. Legutóbb a portugál U23-as labdarúgó-bajnokságban a Benfica Csoboth Kevin 93. percben szerzett góljával verte az Estoril csapatát. Öt forduló elteltével a Benfica a második helyen áll a városi rivális Sporting mögött.

A 21 éves Szalai András a Vasasnál, majd az MTK-nál nevelkedett, innen került Paksa, majd Dorogra és Balmazújvárosba. Jelenleg a Komáromi FC A-csapatában szerepel. Korábban a 2016-os U19-es válogatott csapatkapitánya volt, augusztusban pedig meghívót kapott Gera Zoltántól a részben hazai rendezésű U21-es válogatott kétnapos összetartására. Egy éves kölcsönjátékra érkezett Komáromba a Paksi FC-től. A felvidéki lehetőséget ugródeszkának tekinti úgy a válogatotthoz, mint egy első osztályú klubhoz vezető úton.

Szalaival nemrégiben a körkép.sk készített interjút, s amelyben a portálnak elmondta: “Lényeg annyi volt, hogy mindenképpen olyan csapathoz igazoljak, ahol sok játéklehetőséget kapok. Részben ezért is választottam a KFC-t, mert úgy gondolom, itt sokat játszhatok és akkor a válogatottba is bekerülhetek. Viszonylag gyorsan megy a beilleszkedés, segítségemre van a 2 új magyar srác is – Varja Zoli és Ásványi Balázs, így azért gyorsabban és könnyebben megy. A többiek is nyitottak felém, szóval nincsen ezzel probléma! Rövidtávú célom mindenképpen az, hogy minél többet játszak a csapatban, és hogy minél magasabban végezzünk a tabellán. Ezzel együtt persze a válogatottba is szeretném beverekedni magam, hogy stabil tagja legyek a keretnek!” Szalai Andrást azóta már Gera Zoltán is személyesen meglátogatta bajnoki mérkőzésén Komáromban.

Bazsó Tímea